Edi Rama Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Albanija je danas u Luksemburgu otvorila prva poglavlja u sklopu pregovora o pristupanju Evropskoj uniji, 10 godina nakon što je dobila status kandidata.

Prvu pristupnu konferenciju sa EU Albanija je održala u julu 2022, a današnje otvaranje prvog klastera predstavlja veliki korak napred u pridruživanju bloku, prenosi Politiko.

Cilj današnjih pregovora bila je procena usklađenosti Albanije sa kriterijumima EU u oblastima kao što su funkcionisanje demokratskih institucija, pravosuđe i osnovna prava, ekonomski kriterijumi, javne nabavke i finansijska kontrola.

Trenutno smo na putu sa vrlo jasnim idejama, sa jakom voljom i nema sumnje da ćemo postići ono što moramo da postignemo, a to je Albanija u EU do 2030. godine, rekao je albanski premijer Edi Rama, koji je predvodio delegaciju na razgovorima u Luksemburgu.

Delegacija EU, koju je predvodio mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, nazvala je konferenciju važnom prekretnicom u tom procesu.

Kako navodi Politiko, pred Albanijom je dug put, jer pregovori o pristupanju mogu trajati decenijama. Navodi se primer Crne Gore, koja je otvorila svoje prvo poglavlje pre 12 godina, ali i dalje ima 30 nezatvorenih poglavlja.

***

BONUS VIDEO – Radomir Diklić iz Evropskog pokreta u Srbiji: Šta je doneo Berlinski proces?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar