Teroristi Foto: EPA/MOHAMMED SABER

Zapadna Afrika je postala fokus svetskog terorizma, uz najveći porast broja migranata koji u Evropu pristižu iz podsaharskog regiona, upozorava agencija Rojters. Prema indeksu globalnog terorizma, jedna nova država se prvi put ove godine našla na vrhu s porastom broja ubijenih za 68 odsto.

Zasenjen ratovima u Ukrajini, na Bliskom istoku i u Sudanu, sukob u Sahelu retko privlači međunarodnu pažnju. Džihadijske grupe povezane sa Al Kaidom ili Islamskom državom u Burkini Faso, Maliju i Nigeru ubile su hiljade civila i raselile milione, prenosi Jutarnji list.

Najzaštićeniji objekat

Džihadisti su 17. septembra upali na aerodrom u Bamaku, glavnom gradu Malija, zapalili predsednički avion i ubili desetine mladića u policijskoj akademiji u, kako se smatra, najdrskijem napadu od 2016. godine. Aerodromski kompleks bio je jedan od najzaštićenijih u zapadnoj Africi, prema Bi-Bi-Siju: broj poginulih mogao bi da poraste na 100, sa 200 ili više ranjenih. Mali je u dubokoj krizi najmanje od kraja 2011. godine, kada su separatisti Tuarega i udružene islamističke frakcije zauzele Timbuktu, Gao i druge gradove na severu zemlje.

Broj oružanih napada džihadističkih pobunjenika u Burkini Faso, Maliju i Nigeru skoro se udvostručio od 2021. godine, prema američkoj grupi za proučavanje oružanih sukoba, podaci o lokaciji i događajima oružanih sukoba (ACLED): od početka ove godine, zabeleženo je u proseku 224 napada mesečno, u poređenju sa 128 tokom 2021.

Mali vojska
Mali vojska Foto:STRINGER / AFP / Profimedia

Najaktivniji je JNIM

Bezbednosna situacija u zapadnoj Africi danas je mnogo krhkija nego pre samo godinu dana, upozorava Bi-Bi-Si. Dve velike terorističke grupe jačaju u Sahelu: Al Kaida i Islamska država. Eksperti UN procenjuju da JNIM, najaktivnija frakcija povezana sa Al Kaidom u Sahelu, ima između 5.000 i 6.000 boraca, a 2.000 do 3.000 militanata je povezano sa Islamskom državom. Koriste kombinaciju sile i pomoći stanovništvu u ruralnim područjima, koje se dugo žali da ih slabe i korumpirane državne vlasti zapostavljaju. Različite džihadističke grupe u Sahelu povremeno se međusobno sukobljavaju, ali i sklapaju lokalne paktove o nenapadanju, navodi Rojters.

Širom centralnog Sahela, JNIM i Islamska država u Velikoj Sahari (ISGS), druga glavna džihadistička frakcija, šire se na južna područja. Pobunjenici sada rutinski napadaju severne oblasti priobalnih zemalja, posebno Benin i Togo. U Obali Slonovače vlasti su uspele da ih suzbiju samo nizom vojnih akcija. Ukupna regionalna bezbednosna situacija je najteža do sada, ocenjuje Bi-Bi-Si.

Islamska drzava ISIS
Islamska država ISIS Foto:Dabiq / Zuma Press / Profimedia

Opasnost po Evropu

Prema podacima Međunarodne organizacije UN za migracije (IOM), broj migranata koji u Evropu stižu iz zemalja Sahela (Burkina Faso, Čad, Mali, Mauritanija, Niger, Nigerija i Senegal) porastao je za 62 odsto, na 17.300, prvih šest meseci 2024. godine, u poređenju sa 10.700 godinu dana ranije. Prema UN i IOM-u, klimatske promene i oružani sukobi su glavni uzroci emigracije.

Petnaest diplomata i eksperata upozorava Rojters da Sahel, sa delovima teritorije pod kontrolom džihadista, preti da postane poligon za nove napade na velike gradove, susedne zemlje i zapadne mete u Africi i šire. Zbog džihadističkih pobuna, ovaj deo Afrike je od 2020. godine zahvaćen talasom vojnih udara u kojima su smenjene vlasti u Burkini Faso, Maliju i Nigeru. Političari podržani od Zapada izgubili su vlast. Zamenile su ih vojne hunte. Francusku i američku vojnu pomoć ove zemlje su razmenile za rusku, ugostivši Vagnerove plaćenike. Kejleb Vajs, urednik Long Var Journala i stručnjak za džihadističke grupe, upozorava da se trenutni vojni režimi u Maliju, Nigeru i Burkini Faso ne mogu održati zauvek, što znači da će se u Sahelu pojaviti jedna ili više džihadističkih država.

Foto:Profimedia.rs

Pustinjske baze

Zapadne sile su ostale sa vrlo malim kapacitetom na terenu, navodi Rojters, posebno otkako je hunta u Nigeru prošle godine naredila Amerikancima da napuste veliku pustinjsku bazu dronova u Agadezu. CIA je koristila bespilotne letelice za praćenje džihadista, a prikupljene obaveštajne podatke delila je sa saveznicima u zapadnoj Africi i sa Francuzima, koji su izveli vazdušne napade na džihadiste. Ali Niger ih je izbacio jer su SAD odbile da podele obaveštajne podatke sa njihovim generalima, upozoravajući ih da ne sarađuju sa Rusijom. Sada niko nema efikasan vazdušni nadzor, tako da džihadisti slobodno lutaju između Burkine Faso, Malija i Nigera, kaže Vasim Nasr iz njujorškog istraživačkog centra The Soufan Center.

U možda najteže pogođenoj Burkini Faso, gde je skoro polovina teritorije pod kontrolom pobunjenika, džihadisti povezani sa Al Kaidom ubili su stotine civila u jednom danu u Barsalogu 24. avgusta. Prema Globalnom indeksu terorizma Australijskog instituta za ekonomiju i mir (IEP), Burkina Faso je prvi put ove godine, sa brojem ubijenih koji je porastao za 68 odsto na 1.907, što je četvrtina svih smrtnih slučajeva povezanih sa terorizmom širom sveta.

Pročitajte još:

Američki general Majkl Lengli, šef Afričke komande, rekao je novinarima da ekstremističke organizacije iz Sahela „imaju aspiracije da napadnu SAD“. Neki Amerikanci strahuju da bi Sahel mogao postati baza za globalni džihad, kao što je to bio Avganistan. Međutim, drugi ističu da nijedna od ovih grupa još nije pokazala interesovanje za spoljne napade.

EU je podeljena oko toga kako da reaguje: zemlje sa juga se zalažu za otvorenu komunikaciju sa vojnom huntom, dok druge u prvom planu ističu zabrinutost za ljudska prava i demokratiju, prenosi Rojters pozivajući se na diplomate.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare