Foto:Tanjug/AP Photo/Robert Oroz

Aktivista Robert Oroz iz Fojnice je objavio pre mesec dana upozorenje na to da će reka Željeznica izazvati poplave, a onda se u noći 4. oktobra dogodilo ono najgore.

“Betoniraš obalu, pretvoriš reku u kanal, zatim posečeš drveće uz obalu, granje gurneš u korito i na kraju se čudiš kad se desi poplava ili klizište. I tako mi godinama“, objavio je na Fejsbuku još 10. septembra ove godine ekološki aktivista iz Fojnice, Robert Oroz.

Ni mesec dana kasnije, Oroz objavljuje video poplava iz mesta Male Luke kraj Fojnice poručujući samo jedno – “Užas“, piše Bljesak.info.

Upozoravao je ovaj aktivista na to da će reka Željeznica zapretiti, a to se, nažalost i obistinilo.

“Celim kanjonom Gotuša vršena je seča šume: Sve granje što je bilo oko puta zgurano je u reku. Ne kažem da je to glavni uzrok, ali je sigurno jedan od uzroka. Seča šume u priobalnom području, betoniranje rečnih korita, ljudi moji, nadam se da ćete se jednom opametiti. S rekom se nije igrati, posebno s ovakvom divljom, planinskom kao što je reka Željeznica. Reka i beton ne idu zajedno“, govori Oroz u videu objavljenom tokom poplava.

“Učite iz naših grešaka, nemojte biti glupi kao mi“, poručuje Oroz, inače predsednik Ekološko-humanitarnog udruženja Gotuša koja se godinama bori protiv gradnje minihidrocentrala na  na reci Železnici u opštini Fojnica.

Pročitajte još:

Njihova borba trajala je čak 325 dana i noći kada su držali “straže“ kako bi odbranili reku.

U subotu je Oroz objavio kako je korito reke u potpunosti zatrpano te da sada reka ide prostorom koji je nekada bio put. Voda se, izvestio je Oroz uz apokaliptične video-snimke, povlači iz mesta, ali je sve uništeno.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare