Haos u Libanu zbog eksplodirajućih pejdžera, Foto: Tanjug/AP Photo/Mohammed Zaatari

Izraelski zvaničnici nisu obavestili administraciju američkog predsednika Džozefa Bajdena da će pripadnici obaveštajne agencije te zemlje prouzrokovati eksplozije pejdžera u kojima je ubijeno 11 ljudi, od čega jedna devojčica, a povređeno više od 4.000 njih, preneo je portal Aksios.

„SAD nisu bile obaveštene o ovoj operaciji i nisu u njoj učestvovale“, izjavio je danas portparol američkog Stejt Departmenta Metju Miler, dodajući da SAD i dalje prikupljaju informacije o eksplozijama u Libanu.

On nije potvrdio da Izrael stoji iza eksplozija.

Izraelski zvaničnici saopštili su da su svesni da je moguća velika eskalacija napetosti na granici sa Libanom i dodali da su spremni za moguć „odgovor“ Hezbolaha.

Haos u Libanu zbog eksplodirajućih pejdžera, Foto: Tanjug/AP Photo

Pozivajući se na neimenovani izvor, operacija sa eksplozijama pejdžera odobrena je tokom sastanka izraelskih bezbednosnih zvaničnika sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom, visokim članovima njegovog kabineta.

Do serije eksplozija pejdžera došlo je ranije danas na jugu Libana.

Više od 400 povređenih je u kritičnom stanju, a među povređenima su i iranski ambasador u Libanu Modžtaba Amani, kao i mnogi borci Hezbolaha.

Hezbolah je za eksplozije okrivio Izrael i poručilo da će ta zemlja dobiti „pravednu kaznu“.

Pročitajte još:

Libansko Ministarstvo spoljnih poslova opisalo je eksplozije kao “opasnu i namernu izraelsku eskalaciju” za koju je rečeno da je bila „praćena izraelskim pretnjama da će proširiti rat na Liban u velikim razmerama“.

Talas eksplozija trajao je oko sat vremena nakon prvih detonacija.

Portparol UN Stefan Dižarik izjavio je da to telo zabrinuto zbog razvoja situacije u Libanu, kao i da žali zbog smrti civila.

Neimenovani zvaničnik Hezbolaha rekao je da je detonacija pejdžera „najveći proboj bezbednosti“ koji se desio militantnoj grupi u skoro godinu dana rata sa Izraelom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar