mere u Grčkoj
Foto: EPA-EFE/ORESTIS PANAGIOTOU

Svi vozači koji planiraju da u Grčku putujetu svojim automobilom trebalo bi da obrate pažnju na informacija o visini kazni za vozače i pravilima vožnje u Grčkoj. U ovoj državi, kažnjava se mnogo stvari - od nepropisnog parkiranja, do vožnje u papučama, pa sve do vožnje u alkoholisanom stanju, a kazne mogu ići i do čak 2.000 evra.

Kako piše sajt Grčkainfo, Grci su veoma rigorzni kada je reč o bržoj vožnji, pa vam tako za prekoračenje od 20 kilometara na čas sledi kazna od 100 evra, a ako „nagazite“ 50 kilometara na čas više, sledi vam isključenje iz saobraćaja na 60 dana i kazna od 350 evra.

Jedna od najskupljih kazni je prelazak kroz crveno svetlo i iznosi 700 evra, a ako usledi tužba, suma se može udvostručiti.

Paralija, Grčka, more, plaža
Foto: Shutterstock/stefan dzalev

Ako pretičete na punu liniju, pripremite se na kaznu od 200 evra i eventualno 20 dana zabrane vožnje.

Iako Srbi često ne obraćaju pažnju na žuti znak za osobe sa invaliditetom u matičnoj zemlji, možda bi zakon u Grčkoj mogao da ih nauči zašto se ne preporučuje parkiranje na istom.

Naime, Grci ne tolerišu ovo nepoštovanje propisa, pa je tako kazna 150 evra, a sledi vam i oduzimanje vozačke i saobraćajne dozvole na 10 dana.

Vožnja bez pojasa kažnjava se sa 350 evra, dok će vas korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje koštati 100 evra.

Foto: Shutterstock

Ako planirate da obilazite obližnje plaže, kraj sebe imajte patike, pošto je vožnja u papučama kažnjiva u Grčkoj i sledi vam kazna od 50 evra.

Najstroža kazna je za vožnju pod uticajem alkohola. Naime, 0,5 promila je dozvoljeno, a ako je veći od toga i manji od 0,8 promila, kazna će vam biti 200 evra.

Kratka svetla su opciona kada vozite tokom dana i obavezna su kada vozite noću.
Kazna za kršenje pravila korišćenja kratkih svetla iznosi 80 evra.

Za decu mlađu od 3 godine obavezna su dečija sedišta, dok je deci mlađoj od 12 godina i nižoj od 135 cm dozvoljeno je da se prevoze na zadnjim sedištima samo uz pomoć posebnih sredstava (dečija sedišta, buster sedišta) koja im omogućavaju vezivanje sigurnosnim pojasevima.

Dete u kolima
Dete u kolima; Foto: Sasha Gulish / ImageSource / Profimedia

Kazna za kršenje pravila prevoza dece iznosi 350 evra.

Pročitajte još:

Upotreba telefona, ukoliko nemate hands free uređaj, koštaće vas 100 evra i moguće oduzimanje vozačke dozvole do 30 dana. Za motociklistu je kazna 150 evra.

Najstrože kazne

Ako je nivo alkohola u krvi veći od 0,8 odsto i manji od 1,1 odsto vozač će biti kažnjen novčanom kaznom od 700 evra i oduzimanjem vozačke dozvole do 3 meseca.

Ukoliko nivo alkohola u krvi prelazi 1,1 odsto, onda kazna od 1.200 evra, oduzimanje vozačke dozvole do 6 meseci i moguća kazna zatvora do 2 meseca. Ponovljena konzumacija alkohola preko 1,1  odsto u roku od dve godine – novčana kazna od 2.000 evra, gubitak vozačke dozvole do 5 godina i moguća kazna zatvora do 6 meseci, navodi se na sajtu grčkainfo.

Upotreba sigurnosnih pojaseva je obavezna za putnike na prednjim i zadnjim sedištima.

BONUS VIDEO STOP: Kamere od danas „love“ vozače koji prođu na crveno, kazne i do 40.000 dinara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare