Velika bela ajkula
Velika bela ajkula Foto: Shutterstock

Čovek se bori za život nakon užasnog napada ajkule u Australiji, a svedoci tvrde da su videli da mu je „otkinuto“ stopalo.

44-godišnjeg surfera napala je ajkula na srednjoj severnoj obali Novog Južnog Velsa.

U zastrašujućem napadu zver, za koju se veruje da je dugačka do četiri metra, jurila ga je, a onda napala. Čovek je bio primoran da se bori za život, boreći se sa masivnim predatorom pod vodom oko 30 sekundi pre nego što su mu drugi surferi pritekli u pomoć.

Traumatizovani muškarac je izvučen iz vode gde je utvrđeno da je zadobio teške povrede noge i stopala. Jedan od onih na licu mesta bio je lekar hitne pomoći koji je napravio improvizovani podvez od daske za surfovanje u pokušaju da zaustavi krvarenje. Muškarac je navodno zadobio strašne rane duž noge, od kuka do listova.

Svedokinja napada, tinejdžerka koja je rekla novinarima da je čovek bio „smrznut“ dok su ljudi žurili da mu pomognu, rekla je lokalnom izdanju NBN: „Otkinula mu je stopalo i u suštini je krvario svuda. Pokušavali su da razgovaraju sa njim, on je ćutao, bio je ukočen. Pokušali su da mu vežu nogu konopcem sa daske za surfovanje i nekim štapovima kako bi bila ispravljena.“

Bolničari su odvezli surfera u bolnicu, gde je trenutno u kritičnom stanju, dok hirurzi rade na njegovom stabilizaciji. Ajkula je takođe pokušala da napadne po drugi put dok su surferi žurili da spasu čoveka, rekao je drugi očevidac.

PROČITAJTE JOŠ:

Surferka Loren Enfild bila je u vodi kada je ajkula, za koju se veruje da je velika bela, napala i ona je pokušala da podigne uzbunu – vičući porodici na plaži da pozove hitnu pomoć.

„Bilo je užasno, ne biste želeli da vidite da se to nikome dešava“, rekla je ona za Port njuz. „Nikada ne želim da se to ponovi. Bila je velika“, navela je.

Plaža Svetionik i druga obližnja primorska mesta ostaće zatvorena najmanje 24 sata, saopštili su spasioci iz Port Mekuori. Postavljeni su znakovi koji upozoravaju ljude da se drže dalje od vode.

Lokalne vlasti i policija saopštili su da su otvorili istragu o incidentu.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar