Dritan Abazović Foto:Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

Premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović izjavio je danas da aktuelni predsednik Crne Gore Milo Đukanović do privremenih parlamentarnih izbora nije došao u legalnoj proceduri, jer je o svemu prvenstveno morala da odluči parlamentarna većina.

„Stvar je da do izbora dođemo u legalnoj proceduri. Način na koji je to uradio predsednik Đukanović, po meni, nije u skladu sa procedurom zato što on ukaz mora da donese na osnovu nekih prethodnih odluka, a te odluke treba da prate odluke parlamenta, odnosno parlamentarne većine“, kazao je Abazović za Glas Amerike.

Prema tome, ukaz je mogao da donese i u avgustu prošle godine, a ne tri dana pred prvi krug predsedničkih izbora kada se proverava i njegov rad, s obzirom na to da je Đukanović jedan od kandidata.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs; goran Srdanov/Nova.rs

Abazović je dalje rekao da parlamentarna većina hoće da ospori odluku o raspuštanju Skupštine, pa je nedavno poslala inicijativu Ustavnom sudu, koji treba da donese konačnu odluku, koja će, prema njegovim rečima, biti ispoštovana.

„Ako bi se desilo da ona (odluka Ustavnog suda) ne bude u skladu sa procedurama, parlament ima istu mogućnost da sebi skrati mandat i da onda verovatno novi predsednik odredi datum parlamentarnih izbora. Ja lično nemam ništa protiv toga“, kazao je Abazović.

PROČITAJTE JOŠ:

Na pitanje kako je zadovoljan prvim krugom predsedničkih izbora, premijer je rekao da su izbori završeni baš kako je on i predviđao, a da u drugom svi treba da podrže kandidata pokreta „Evropa sad“ Jakova Milatovića.

„To smo uradili javno (podržali Milatovića) i naravno da ćemo to raditi do 2. aprila. Ne mogu sad da predvidim kako će se neko pozicionirati na parlamentarnim izborima, ali je najvažnije da izlazimo iz čeljusti devedesetih, a ova predsednička kampanja je to pokazala. Zaista smo podigli lestvicu i svaki korak nazad bio bi zaista katastrofalan“, istakao je Abazović.

BONUS VIDEO: Crna Gora pred predsedničke, a zatim i parlamentarne izbore

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar