Foto: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN/POOL

Izabrani predsednik SAD Džo Bajden nominovao je dugogodišnjeg saradnika Entonija Blinkena za novog državnog sekretara. Ko je on i kakav će biti njegov stav prema Evropi.

Devet zanimljivosti o novom državnom sekretaru SAD.

Pročitajte još:

1. Evropejac, multilateralista i internacionalista

Blinken ima dugogodišnje, dukobe i lične veze sa Evropom i pristalica je transatlantske alijanse. „Jednostavno rečeno, svet je bezbedniji za Amerikance kada imamo prijatelje, partnere i saveznike“, rekao je on 2016. i Evropu opisao kao „vitalnog partnera“ SAD.
Blinken je ocenio i da je odluka Trampove administracije da prekomanduje američke trupe iz Nemačke „budalasta, sitna i strateški pogrešna jer slabi NATO, pomaže Vladimiru Putinu i šteti Nemačkoj, našem najvažnijem partneru u Evropi“.

2. Frankofon i frankofil

Blinken govori francuski i to besprekorno. Kao dete je živeo u Parizu gde se njegova majka udala za čuvenog advokata Samuela Pisara.

3. Šest godina u američkom Senatu

Blinken je proveo šest godina u Senatu kao jedan od glavnih Bajdenovih savetnika gde je bio u Komitetu za spoljne odnose.

4. Priča o dva Tonija

Blinkenov blizak prijatelj je glavni Bajdenov čovek u Evropi. Kada je Blinken imao 5 godina upoznao je drugog Tonija: Entonija Lucata Garnera, sina bliske prijateljice njegove majke. Obojica su živela na Menhetnu i, iako su išli u različite škole, njihovo prijateljstvo traje više od pola veka.
Obojica su studirali na Harvardu a Gardnerov otac je bio Blinkenov profesor. Sredinom 1990ih obojiva su radili u Savetu za nacionalnu bezbednost u vreme administracije Bila Klintona. Karijere dvojice Tonija opet su se preplele u vreme administracije Baraka Obame gde je Blinken bio Bajdenov savetnik a Gardner ambasador pri EU.

5. Javna služba je porodični biznis

Blinkenovi su javni službenici. Blinken je upoznao suprugu Evan Rajan 1995. godine dok je radio u Beloj kući. Ona je bila sekretarica prve dame Hilari Klinton koja im je bila gost na venčanju. Blinkenova polusestra Lea Pisar takođe je radila u Stejd departmentu kao direktor komunikacija Saveta za nacionalnu bezbednost tokom Klintonove administracije. Blinkenov stric je bio ambasador SAD u Belgiji dok je njegov otac bio ambasador u Mađarskoj. Blinkenov očuh je bio savetnik predsednika Džona F. Kenedija i francuskih predsednika.

6. Jevrejski koreni, evropska savest

Blinkenovi roditelji su Jevreji a njegov očuh Samuel Pisar je preživeo holokaust i logore smrti Majdanek, Aušvic i Dahau. Pisar je Blinkenu, dok je još bio tinejdžer, pričao o ratu i svojim iskustvima. „Želeo je da zna“, rekao je on Vašington postu. „Mislim da je to ostavilo utisak na njega i promenilo mu pogled na svet. Danas kada razmišlja o otrovnom gasu u Siriji uvek pomisli na gas koji je pobio moju porodicu“, dodao je Pisar.

7. Intervencionista

Blinken se u vreme Obamine administracije zalagao za aktivnije učešće SAD u Siriji i uspeo da nagovori Bajdena da podrži oružanu intervenciju u Libiji. Zagovornik je teze da diplomatiju treba podržati odlučnošću.

8. Gitara i fudbal

Blinken svira gitaru – mahom bluz i rok jer nije dovoljno dobar za blugras a kao mlađi je zarađivao svirajući džez.

Dok je bio mlađi, svake nedelje je igrao fudbal sa prijateljima – diplomatama i političarima iz Kongresa i ima fotke da to i dokaže.

9. Antonije

Njegovo ime piše se „Antony“, bez „H“ koje je uobičajeno u engleskoj transkripciji pa bi približnije bilo zvati ga Antonije po Kleopatrinom ljubavniju Antoniju. Srednji inicijal – Dž – je za „Džon“. Prijatelji ga zovu Toni.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram