Fota: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia; MAHMUD HAMS / AFP / Profimedia;

Da je Izrael spreman na odmazdu zbog napada Hamasa, zbog kog je oko 1.400 Izraelaca ubijeno, a više stotina njih se nalazi u zarobljeništvu, Tel Aviv je saopštio još u nedelju, 8. oktobra. Granatiranje Pojasa Gaze, u kom je sedište Hamasa, ali koje je i dom za dva miliona Palestinaca počelo je odmah, a najavljena je i kopnena ofanziva. Sada se, kako se može zaključiti po izjavama izraelskih zvaničnika, plan o ofanzivi menja, a ona zapravo ne odgovara ni sukobljenim stranama, ni međunarodnom faktoru.

Gotovo od prošle nedelje se spekuliše o kopnenoj invaziji Izraela na Pojas Gaze, koju su najavili i najviši izraelski zvaničnici.

Među njima je prednjačio premijer Benjamin Netanjahu, obećavši da će „srušiti Hamas“.

„Hamas je mislio da ćemo biti srušeni. Mi smo ti koji ćemo srušiti Hamas“, rekao je Netanjahu i dodao da pokazivanje jedinstva „šalje jasnu poruku naciji, neprijatelju i svetu“.

Izrael Gaza rat Foto:Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

Ovakve izjave mogle su se čuti i od vojnih komandanata, a i podaci sa terena su ukazivali na to da se priprema velika operacija.

Izrael je navodno postavio 300.000 vojnika na granici sa Gazom. Uz to, ta teritorija je već danima bez struje i vode, kao deo strategije Izraela da potpuno iscrpi borce Hamasa.

Međutim, sada se čini da dolazi do preokreta.

Promena planova

Izraelska vojska se sprema za sledeću fazu kampanje protiv militanata Hamasa u Pojasu Gaze, ali planovi možda neće biti u skladu sa široko rasprostranjenim očekivanjima o kopnenoj ofanzivi, saopštio je portparol vojske Ričard Heht.

Izrael Palestina Gaza rat Foto:Jalaa MAREY / AFP / Profimedia

„Mi se pripremamo za sledeće faze rata. Nismo rekli šta će biti. Svi pričaju o kopnenoj ofanzivi. Možda je nešto drugačije“, rekao je Heht novinarima.

Prethodno je drugi portparol izraelskih odbrambenih snaga, potpukovnik Džonatan Konrikus, izjavio da izraelska vojska ne očekuje da će poseta američkog predsednika Džozefa Bajdena Izraelu odložiti ili zakomplikovati najavljenu kopnenu operaciju u Gazi.

Šta su sada planovi Izraela je neizvesno, ali postaje jasno da kopnena invazija Gaze ne koristi sukobljenim stranama. A ni onim prekookeanskim.

Nezapamćen scenario

Pre svega, kopnena ofanziva na Gazu zaista bi predstavljala nezapamćen scenario, jer snage Izraela nikada ranije nisu ušle u Pojas Gaze.

Izrael Palestina Gaza rat Foto:Tanjug/AP Photo/AP Photo/Hatem Moussa

Sam taj postupak verovatno bi doveo do brutalne reakcije ionako brutalnog Hamasa, koji je pokazao da ne preza ni od čega. Dokaz je preko hiljadu ubijenih Izraelaca i oko 200 otetih, koji su ostavljeni na milost i nemilost militantima.

Kopnena ofanziva bi značila do sada neviđen direktni okršaj Hamasa i Izraela koji bi imao nesagledive posledice za obe strane. Ali i za one koji se nalaze u tom vatrenom obruču – civile iz Gaze i otete Izraelce.

To je, prema svemu sudeći, drugi razlog koji može da zaustavi Izrael u nameri da upadne u Gazu. Tamo se nalaze civili koje je Hamas oteo, koje je teško zaštititi u slučaju direktnog sukoba.

Foto:SAID KHATIB / AFP / Profimedia;Ahmed Tawfeq / Zuma Press / Profimedia;AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Strani faktor

Nadalje, strani faktor koji podržava strane u sukobu već je negodovao zbog planova o ofanzivi. Ovo se pre svega odnosi na Ameriku koja podržava Izrael, i Iran koji podržava Hamas.

Sjedinjene Države snažno su stale uz Izrael nakon terorističkog napada Hamasa, čak i u vidu vojne pomoći. I to će, nema sumnje, nastaviti da rade, ali bi ulazak Izraela u Gazu predstavljao presedan sa kojim bi se i Amerika teško nosila.

To bi zahtevalo verovatno i vojnu intervenciju SAD, koje u svakom slučaju žele da izbegnu scenario direktne konfrontacije na Bliskom istoku.

POGLEDAJTE JOŠ:

Naročito ako uzmemo u obzir da je Iran najavio svoje direktno učešće, ako snage Tel Aviva uđu u Gazu. Iran već vojno i novčano podržava Hamas, sa kojim deli mržnju prema Izraelu.
Pretnje iz Teherana stižu gotovo svakodnevno, te je po svaku cenu neophodno izbeći bilo kakav vojni sukob Amerike i Irana.

Tačka bez povratka

Naposletku, veliki vojni sukob na Bliskom istoku postao bi realnost od koje je svet strahovao. Imajući u vidu da Iran, Sirija i Jordan podržavaju Palestinu, dok Saudijska Arabija i Egipat pokušavaju da normalizuju odnose i utiču na unošenje stabilnosti u region, neizbežna bi bila reakcija svih ovih strana i učešće u sukobu – na razne načine.

To bi zaista predstavljalo tačku bez povratka za Bliski istok, zbog čega se međunarodna zajednica nada da će Izrael odustati od ulaska u Pojas Gaze.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar