Foto:profimedia.rs

U jeku rata u Pojasu Gaze i pokušaja da se izvuku zarobljenici koje je Hamas oteo tokom napada na Izrael 7. oktobra prošle godine, premijer Benjamin Netanjahu doživeo je još jedan udarac. Član njegovog Ratnog kabineta Beni Ganc podneo je ostavku, zahtevajući jači odgovor na akcije Hamasa. Iako potez Ganca neće dovesti do pada Netanjahuove vlade, nesporno je da se izraelski premijer sada suočava sa pritiskom međunarodne zajednice, besom sopstvenih građana zbog zarobljenika, ali i pretnjama desničara da će povući podršku njegovoj vladi.

Beni Ganc, bivši ministar odbrane, bivši šef kabineta i Netanjahuov glavni politički protivnk, podneo je ostavku i napustio Ratni kabinet, što je pokrenulo mnoga pitanja u vezi sa odlukama sadašnjeg premijera Izraela, a tiču se rata u Gazi.

Otišao je iz Ratnog kabineta, otišao iz vlade, tako da se Ganc vratio tamo gde je bio na početku rata koji je Hamas pokrenuo 7. oktobra.

On je 18. maja najavio da će, ako Netanjahu ne smisli koherentan plan za vraćanje talaca kući i upravljanje posleratnom Gazom, napustiti vladu do 8. juna.

Izraelski vojnici u blizini granice između Izraela i Gaze, na jugu Izraela Foto:Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

U svetlu spasavanja četiri izraelska taoca, Beni Ganc odlučio je da ispuni svoju pretnju i napusti vladu, ali dan kasnije.

„Napuštanje vlade je složena i bolna odluka. Netanjahu nas sprečava da krenemo napred ka pravoj pobedi u Gazi. Zato danas teškim srcem izlazimo iz vanredne vlade“, rekao je Ganc.

Bitno je napomenuti da ostavka Ganca neće dovesti do pada Netanjahuove vlade.

Foto: Mohammed ABED / AFP / AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Beni Ganc je u problemu. On bi voleo da ostane u vladi, on donosi neku vrstu moderatorske prilike, ali trenutno nema potencijal da sruši vladu“, rekao je bivši pregovarač za Bliski istok Aron Dejvid Miler za CNN u nedelji pre Gancove ostavke.

To je zato što Netanjahu i njegovi koalicioni partneri i dalje imaju 64 od 120 mesta u Knesetu.

Dakle, ako se predlog američkog predsednika Džoa Bajdena ne usvoji, a Netanjahuovi ministri krajnje desnice ne ispune svoje pretnje da će napustiti vladu, onda bi Netanjahu mogao bezbedno da ostane na funkciji do izbora u oktobru 2026. godine. Ankete javnog mnjenja sugerišu da bi Ganc pobedio u slučaju da se izbori održe sada, što je scenario koji Netanjahu po svaku cenu pokušava da izbegne.

PROČITAJTE JOŠ:

Ali i Ganc i ministar odbrane Izraela Joav Galant nemaju nikakav problem da se javno ne slažu sa Netanjahuom. Ganc je jednom pristao da rotira mesto premijera sa Netanjahuom, što je dovelo do toga da budžet ne bude usvojen, a Ganc ne dođe na red da bude premijer. Galant je otpušten prošle godine, nakon što je pozvao Netanijahua da pauzira svoju spornu reviziju sudstva.

Netanjahu ima problem da uveri desničare da će uspeti u misiji istrebljenja Hamasa, porodice otetih da će njihovi najmiliji biti vraćeni u Izrael, a međunarodnu zajednicu da Izrael ne vrši ratne zločine u Gazi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare