Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/KONSTANTIN ZAVRAZHIN / SPUTNIK / KREMLIN, RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS S, SOPA Images / Sipa Press / Profimedia,EPA-EFE/OLEG PETRASYUK, Shutterstock

Vladimir Putin sprema se za napad na zemlje članice NATO saveza, ali se i Severnoatlantska alijanska sprema za potencijalne pretnje Moskve, objavio je nemački list "Bild". Ovaj medij poziva se na veliki plan nemačke vojske koja navodno procenjuje da će se napad Kremlja odvijati u nekoliko faza. Sve će, prema sumnjama Bundesvera, eskalirati 2025. godine na leto.

Tajni scenario nemačke vojske – Bundesvera “Alliance Defense 2025” počinje u februaru 2024. Tada će, sumnjaju Nemci, Rusija započeti još jedan talas mobilizacije, što će uključivati oko 200.000 ljudi.

Istovremeno, krenuće prolećna ofanziva na Ukrajinu koja bi mogla da potisne tamošnju vojsku.

Olaf Šolc i nemački tenkovi Leopard 2 Foto:Moritz Frankenberg/dpa via AP

Nakon toga, scenario predviđa isprva skrivene, a potom sve otvorenije ruske napade prema Zapadu, što uključuje ozbiljne sajber napade i druge oblike hibridnog ratovanja. Potom će, prema dokumentu koji je objavio „Bild“, a koji navodno predstavlja plan nemačke vojske, Rusija početi da huška protiv etničkih ruskih manjina u Estoniji, Litvaniji, Letoniji.

Započeće sukobi koje će Rusija iskoristiti kao izgovor da od septembra u zapadnoj Rusiji i Belorusiji započne veliku vežbu “Zapad 2024” s 50.000 vojnika. Međutim, još jednom će Rusija započeti s masovnim gomilanjem trupa na granici, a ovaj put će to biti na granici s Poljskom i Litvanijom.

Prema tajnom dokumentu, tada bi moglo doći do eskalacije. U oktobru bi Rusija premestila trupe i rakete srednjeg dometa u Kalinjingrad i nastavila da naoružava svoju enklavu.

Foto:Virginie Nguyen Hoang / AFP / Profimedia

Ključna 2025. godina

Veštački izazvani „granični sukobi“ sa „velikim brojem smrtih slučajeva“ navodno će početi od decembra 2024. godine, i  to u području Suvalki Gapa.

Prema objavljenom planu, u januaru 2025. održaće se poseban sastanak Veća NATO-a na kojem će Poljska i zemlje Baltika izvestiti o sve većoj pretnji od Rusije. U martu 2025. Rusija bi, prema scenariju, prebacila dodatne trupe na Baltik i u Belorusiju.

U maju 2025. godine, prema navodima plana Bundesvera koji objavljuje „Bild“, NATO će odlučiti o “merama za verodostojno odvraćanje” kako bi se sprečio ruski napad na Suvalki Gap iz smera Belorusije i Kalinjingrada.

Foto:EPA EFE YURI KOCHETKOV; Handout / AFP / Profimedia; shutterstock

Na dan X, prema tajnoj dokumentaciji, vrhovni komandant NATO-a naređuje raspoređivanje 300.000 vojnika na istočnom krilu, uključujući 30.000 vojnika Bundesvera. Scenario se završava 30 dana nakon dana X kada je više od pola miliona zapadnih i ruskih vojnika naoružano do zuba.

Šta želi Putin?

Fabijan Hofman, naučnik na Nuklearnom projektu na Univerzitetu u Oslu čiji su projekti usmereni na širenje, raspoređivanje i korišćenje nenuklearnog strateškog oružja, na društvenoj mreži „Iks“, objašnjava da je NATO bliži ratu s Rusijom nego što se to misli.

On najpre ističe da Rusija na sukob s NATO-om ne gleda isto kao NATO. Dodaje da potencijalni sukob između Rusije i NATO-a ne bi izgledao kao ono što sada gledamo u Ukrajini nego bi taj rat “poprimio potpuno drugačiji oblik”.

“Rusija ne planira tip konvencionalnog rata velikih razmera s NATO-om kakav trenutno vidimo u Ukrajini i za koji se prvenstveno pripremamo. I pre gubitaka u Ukrajini, Rusija je znala da bi bila inferiorna u takvom scenariju”, tvrdi Hofman.

POGLEDAJTE JOŠ:

“Primarni cilj Rusije u ratu s NATO-om je efikasno upravljati eskalacijom i što pre okončati rat pod uslovima koji su povoljni za Rusiju”, dodao je.

Dalje pojašnjava da bi se Rusija u tom potencijalnom sukobu oslanjala na rakete dugog dometa kojima bi gađala kritičnu civilnu infrastrukturu evropskih zemalja NATO-a na početku sukoba. Na taj bi način poslala poruku NATO-u: Ne podržavajte istočnoevropske saveznike, osim ako ne želite videti kako vaše stanovništvo pati.

Ovaj tajni scenario komentarisala je i portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, navodeći da je ovaj plan “prošlogodišnji horoskop za Ribe u Raku”.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare