Đorđe Pavićević Poslanici poslaničke grupe Zeleno-levi front - Ne davimo Beograd održali su konferenciju za medije u Dom Narodne skupštine Foto:Milos Tesic/ATAImages.

Zeleno-levi front zatražio je danas hitno održavanje sednice skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove zbog "policijske akcije zastrašivanja aktivista i organizatora protesta protiv iskopavanja litijuma".

„Naime, prema našim saznanjima, policija svesno zloupotrebava svoju zakonsku mogućnost da privede ili pozove građane na informativni razgovor, ali to ne radi sa ciljem pribavljanja nekih novih informacija, već sa ciljem zastrašivanja onih koji se suprotstavljaju iskopavanju litijuma u Srbiji“, naveo je ZLF u saopštenju.

ZLF je naveo da se aktivistima preti podizanjem optužnica i dugotrajnim kaznama, što se „radi svesno i u sklopu organizovane akcije policije, sa ciljem njihovog zastrašivanja“.

„Pozivam sve koleginice i kolege iz opozicije da se pridruže ovom zahtevu kako bismo zakazali sednicu i pozvali Ministarstvo unutrašnjih poslova na odgovornost zbog zloupotrebe zakonskih ovlašćenja i sprovođenja represivnih mera prema aktivistima. Za sazivanje sednice, prema članu 71. Poslovnika Skupštine, potrebno je 6 članova odbora, a opozicija ih ima 7“, izjavio je Bogdan Radovanović, poslanik Zeleno-levog fronta i član skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove.

Pored organizatora protesta, meta ovog zastrašivanja su i, kako navodi Zeleno-levi front, administratori stranica na društvenim mrežama koje pozivaju na proteste i aktivisti koji javno iznose svoje stavove protiv visokorizičnih projekata Rio Tinta.

***

BONUS VIDEO – Aktivisti u zatvoru = zastrašivanje zbog narednih protesta?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare