Drama oko klima u GAK “Narodni front” traje danima. Uprkos svedočenjima trudnica i porodilja, uprkos fotografijama iz njihovih soba gde su na 40+ ležale bez klima uređaja, ministar zdravlja Zlatibor Lončar oglasio se tek posle šest dana i rekao da je sve to netačno. Međutim, eto preokreta. Samo nekoliko sati kasnije demantuje ga lično predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

O tome da u GAK “Narodni front” trudnice i porodilje borave u nehumanim uslovima, javnost je obavestio portal Nova.rs. Danima smo objavljivali njihove priče i fotografije o tome da su u ovim nezapamćeno toplim danima, gde su temperature prelazile 40 stepeni, one i njihove bebe ležale u sobama u kojima ne rade klima uređaji.

Foto: Privatna arhiva

Tek nakon što su ove informacije dospele u javnost, počelo je da se radi na otklanjanju kvara.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar se “budi” posle punih šest dana i to jednim, najblaže rečeno, sramnim saopštenjem.

Zlatibor Lončar Foto:Antonio Ahel/ATAImages

“Povodom zlonamernih, zluradih i krajnje netačnih informacija koje u cilju uznemiravanja i obmanjivanja javnosti iznosi Zeleno-levi front, a o stanju u porodilištima i uslovima u kojima borave trudnice i porodilje, ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar ovim putem želi da ukaže na sledeće”, piše u Lončarevom saopštenju, objavljenom na sajtu Ministarstva zdravlja.

A zatim kreće cela tirada, koja nema nikakve veze sa kvarom klima u klinici Narodni front.

“U prethodnih 10 godina u zdravstvo Srbije uloženo je više od milijardu evra, izgrađeno je i rekonstruisano više od 150 zdravstvenih ustanova, uslovi za pacijente i osoblje, zdravstvene radnike, lekare i sestre danas su u većini ustanova u skladu sa uslovima u najrazvijenijim zemljama sveta. Uslovi boravka u porodilištima su danas neuporedivo bolji nego u vreme onih koji nam danas drže i dele lekcije, a koji nisu ni dinara uložili u boljitak zdravstva kada su bili u prilici. U toku je rekonstrukcija i obnova svih porodilišta u Srbiji koja zahtevaju unapređenje uslova boravka i rada”, pisao je i pisao Zlatibor Lončar, te na kraju ocenio da će Ministarstvo zdravlja nastaviti još odlučnije da radi na razvoju i unapređenju našeg zdravstvenog sistema.

A taj zdravstveni sistem je takav, da se i predsednik Vučić “zacrveneo”.

Aleksandar Vučić Foto: Printscreen/TvPink

Govoreći o problemu s klimama u najvećem srpskom porodilištu, Vučić je izjavio da ga je sramota da govori o nedostatku klima uređaja u beogradskom porodilištu „Narodni front“, kao i da će one biti ugrađene, mimo procedure, u naredna tri dana.

Vučić je u izjavi za televiziju Pink iz Londona, gde učestvuje na Samitu Evropske političke zajednice, rekao da je za nedostatak klima uređaja čuo preko medija, kao i da je to odgovornost onih koji upravljaju porodilištem, a koji o problemu nisu govorili.

“Sramota me je da o tome govorim. Pošto niko od prethodnika nije uložio ništa, mi ćemo da gradimo novo. Izgradnja ‘Narodnog fronta‘ počinje sledeće godine, biće potpuno novo porodilište za sve naše majke“, rekao je Vučić.

Zatim je rekao i da je čim je čuo za problem sa nedostatkom klima uređaja u porodilištu, pozvao ministra zdravlja Zlatibora Lončara, kome je rekao da bez sprovođenja procedure javne nabavke kupi klime.

„Pozovi majstore, kupi te klime, ne interesuju me procedure, recite – ja sam kriv i vidite može li u subotu da sve radi“, prepričao je Vučić svoj razgovor sa ministrom zdravlja.

Ostaje pitanje za ministra – da li je i to što je rekao Vučić netačno?

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare