Američki ambasador Kristofer Hil objavio je promotivni spot u kome se pojavljuju vlasnik Pinka Željko Mitrović, te premijerka Ana Brnabić i ambasador Srbije u SAD Marko Đurić, u kojem govore da je jedini put kojim Srbija treba da ide, onaj koji vodi na Zapad. Spot je privukao veliku pažnju javnosti, naročito ukoliko se uzme u obzir da je nastao nakon što su SAD stavili direktora BIA Aleksandra Vulina na listu sankcija.

Hil je promotivni spot objavio na svom zvaničnom Tviter profilu, uz komentar:

„Saglasan sam. Budućnost Srbije je na Zapadu“, napisao je kratko Hil.

Upravo to je glavna sadržina spota koji je zainteresovao širu javnost, budući da se dugo nije pojavljivao kampanja koja afirmativno govori o putu Srbije ka Zapadu. Beograd dugo nije otvorio nijedan klaster na putu ka EU, a predsednik Vučić u više navrata je kritikovao zapadne zemlje naročito oko reakcije na Kosovu.

Na samom početku video pojavljuje se lično ambasador Hil koji poručuje: „Srbija ide ka Zapadu. Možda ne dobijaju svi isti utisak, ali Srbija teži Zapadu“.

Foto:TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/

Nakon izjave Hila, smenjuju se premijerka Ana Brnabić, ali i vlasnik Pink televizije Željko Mitrović. Upravo je Mitrović poslednjih nedelja povećao broj nastupa u medijima u kojima govori u superlativu o saradnji sa Zapadom, o čemu svedoči njegovo nedavno gostovanje na Pink televiziji u emisiji „Hit tvit“.

Pored toga, pre nekoliko dana imao je akciju u kojoj vozio kola gradom uz američke i srpske zastave.

Željko Mitrović Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

„Mi smo zapadna zemlja, defakto, moramo da priznamo to. Jedina stvar koja može brže da nas vodi u bolji životni standard građana je taj“, priča u spotu Mitrović.

„Najbolje mesto, jedina opcija za održivu, prosperitetnu budućnost Srbije je u okviru Evropske unije. Mi smo kulturno, geografski, istorijski deo evropskog kontinenta i evropske porodice naroda“, priča Ana Brnabić u spotu.

Konačno, uključen je i ambasador Srbije u SAD Marko Đurić koji kaže da je Srbija u potpunosti spremna da se uključi u evrointegracije.

Marko Đurić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

„Srbija je danas zemlja koja nije otvoreno samo za poslove što je jasno iz činjenica. Uspela je da privuče mnogo više stranih investicija od mnogih zemalja u regionu. To je zemlja koja je u potpunosti rešena da se uključi u evrointregacije.

U spotu se pojavljuju i vojni analitičar Aleksandar Radić, kao i politički analitičar Darko Obradović.

Promotvini spot doveo je do velikih reakcija političara i šire javnosti u Srbiji, koji su reagovali na Tviteru.

„Ne mislim tako“, napisao je bivši funkcioner SNS Dragan Šormaz, koji je priložio mapu na kojoj se vidi stopa organizovanog kriminala, na kojoj je Srbije treća po redu.

Reagovao je i Vladir Međak iz Evropskog pokreta koji je poručio da vrednosti ove Vlade, ipak, malo više leže na Istoku.

„Ne bih se na to kladio na ovu Vladu. Njihove vrednosti leže malo više na Istoku“, napisao je Međak.

Reagovali su i Boris Malagurski, Florijan Biber i mnogi drugi.

Sankcije Vulinu, a onda promotivni spot

Spot u kojem se promoviše Zapad kao jedina opcija usledio je nakon što direktor BIA Aleksandar Vulin stavljen na listu sankcija SAD.

Kancelarija za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD (OFAC) uvela je sankcije direktoru BIA i bivšem ministru unutrašnjih poslova Srbije Aleksandru Vulinu. On je osumnjičen za koruptivne poslove, prvenstveno u širenju ruskog malignog uticaja u Srbiji.

Kako se navodi u izveštaju, Vulin je umešan u međunarodni organizovani kriminal, trgovinu narkoticima i zloupotrebu javne funkcije.

Aleksandar Vulin Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Njegove postupci su, kako se navodi, unapredili korupciju u državnim institucijama u Srbiji, a pod tim se misli na zloupotrebu položaja za lične interese, a to podrazumeva i uključenost u trgovinu narkoticima.

Nakon toga reagovao je i predsednik Aleksandar Vučić koji je poručio da su tražili dokaze i podatke zbog kojih je Vulin na listi sankcija i odgovorio SAD „da je droga pronađena u Beloj kući“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare