Nemački kancelar Olaf Šolc definitivno dolazi u Beograd tokom ovog meseca, a u planu je i poseta iz vrha Evropske komisije. Možda i same predsednice EK Ursule fon der Lajen, ali vrlo verovatnije potpredsednika Maroša Ševčoviča. Agende njihovih poseta još nema, ali sve se vrti oko sirovina - čitaj litijum. Sasvim slučajno, pogodilo se da baš uoči Šolcove posete Vlada Srbije usvoji Uredbu o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta "Jadar"... Dakle, vraćeno je sve na period pre protesta i blokada Gazele.

O dolasku Olafa Šolca i Ursule fon der Lajen u Srbiju, javnost je obavestio Savo Manojlović iz pokreta “Kreni – promeni”.

Savo Manojlović Foto: BETAPHOTO/MILAN ILIC

“Uskoro u posetu Srbiji dolaze Olaf Šolc nemački kancelar i Fon der Lajen predsednica Evropske komisije. Sastaće se sa Vučićem kao osobom koja ima zadatak da im isporuči protivpravno kopanje litijuma”, napisao je Manojlović na društvenoj mreži X i dodao da su naredni zadaci za vlast do kraja godine – “prostorni plan Loznica” i “prolazak Studije izvodljivosti”.

“Ovim se u potpunosti gaze pravni poredak i demokratija u Republici Srbiji kao temeljne evropske vrednosti. Ovo je politika stabilokratije – podržavanje autokrata koji krše zakone, ali poput kolonijalnog potrčka ispunjavaju zadatke i uništavaju sopstvenu zemlju. Džuboks političari su obećali Rio Tintu da će do 2024. završiti papirološki deo posla”, zaključio je Manojlović.

Da su njegove najave delimično osnovane potvrđuje i Nemanja Todorović Štiplija, direktor Centra za savremene politike i urednik portala European Western Balkans.

Nemanja Todorović Štiplija Foto:Milica Vučković/FoNet

Šolc krajem jula, fon der Lajen već u petak…

“Što se tiče dolaska kancelara Šolca, prema mojim saznanjima, on bi mogao doći u svoju drugu posetu Srbiji krajem jula. Očekuje se da, kao i prvog puta, dođe sa snažnim porukama za vlasti u Beogradu. Pre svega, oko nastavka implementacije sporazuma Beograda i Prištine. Međutim, verujem da će se među temama naći i tekuća pitanja, pre svega iz oblasti evropske diplomatije o sirovinama. To je deo Akcionog plana o sirovinama, koji podrazumeva diversifikaciju izvora kroz saradnju sa državama van Evropske unije”.

Što se tiče dolaska Ursule fon der Lajen, Štiplija kaže da je predsednica Evropske komisije trebalo da poseti Srbiju sredinom aprila, međutim, zbog pritiska oko ponavljanja izbora u Beogradu i lokalnih izbora, ta poseta je odložena.

“Tada se očekivalo da će tema biti i potpisivanje Memoranduma o strateškom partnerstvu u oblasti sirovina, koji EU već ima potpisano sa nekoliko država. U četvrtak popodne očekuje se da EP izabere Fon der Lajen za predsednicu Evropske komisije u drugom mandatu, a u diplomatskim krugovima se govori o tome da bi do posete Beogradu moglo doći u petak. Njene ili Maroša Ševčovića, to još nije precizirano”, zaključuje Štiplija.

Dakle, na pomen predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ćemo u Srbiji do 2028. godine imati rudnik litijuma, stižu dve velike posete. Takoreći, ovo se jedva čekalo. Na sve to, Vlada Srbije je na usvojila Uredbu o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta „Jadar“. I deluje da je sve povezano…

Prvo da dobijemo garancije…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao je lep šlagvort.

Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

„Verujemo da rudnik ne bi ugrozio nikoga i ništa, ali prvo da dobijemo garancije iz Evrope da će životna sredina i život običnih građana u Srbiji biti sačuvan, ali i unapređen novcem koji mogu da zarađuju, novim poslovima, većim platama nego danas. Ako to uspemo, onda ćemo sasvim sigurno ići u to, a ako ne uspemo, onda nećemo“, rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

Shodno tome, pretpostavka je da će Olaf Šolc i predstavnik Evropske komisije, ko god to bio, u obraćanjima javnosti nakon sastanaka s Vučićem, uveravati da nemamo razloga za brigu i da će sve biti u skladu sa najvišim evropskim ekološkim standardima.

Interesantno je napomenuti da su Vučić i Ševčović u septembru prošle godine potpisali pismo o namerama između Srbije i Evropske unije. Ključna reč – sirovine.

“Izuzetno važan sastanak sa potpredsednikom Evropske komisije o ubrzanom pridruživanju Srbije EU u oblasti upravljanja sirovinama, energetike, rudarstva, kao i o razvoju novih tehnologija neophodnih za dalji održivi privredni rast i zaštitu životne sredine”, napisao je tad Vučić na Instagramu.

Od “ne verujem ništa Nemcima” do rudnika litijuma

Ovoga puta Vučić i Šolc trebalo bi da budu na istom stanovištu. Za razliku od prve posete nemačkog kancelara Srbiji, kada je nedvosmisleno i bez zadrške rekao da očekuje međusobno priznanje Srbije i Kosova. U suprotnom ništa od članstva u EU.

“Nezamislivo je da zemlje, koje se međusobno ne priznaju, budu primljene u EU”, pojasnio je svoj stav nemački kancelar na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Aleksandrom Vučićem.

Nemačka je zatim, zajedno sa Francuskom, pripremila predlog o konačnom sporazumu sa Prištinom.

Nakon objavljivanja prve verzije ovog dokumenta, predsednik Srbije Aleksandar Vučić da Nemcima ne veruje “ama baš ništa kada je reč o Kosovu i Metohiji”.

Očigledno stvari drugačije stoje kad je reč o poverenju u vezi iskopavanja litijuma.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare