Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Zeleno-levi front zatražio je danas da policija i tužilaštvo za visoko tehnološki kriminal ispitaju brutalne pretnje koje dobija njihov član i naučni saradnik na Institutu ekonomskih nauka Aleksandar Matković zbog javno iznesenog stava i protivljenja iskopavanju litijuma u Srbiji, kao i da se počinioci pronađu i kazne.

„Dok Aleksandar Vučić i Ana Brnabić pozivaju na lažni dijalog i tobože javna raspravu, članovima Zeleno-levog fronta, poput Aleksandra Matkovića stižu najstrašnije pretnje zbog teksta o štetnosti iskopavanja litijuma u Srbiji“, navedeno je u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ

Kako se ističe, Matković je „dobio ozbiljne pretnje nakon što je objavio otvoreno pismo povodom Rio Tinta i ‘rudarske kolonije u koju se Srbija pretvara'“, kao i da su „pretnje prijavljene nadležnim organima, ali je dosadašnje iskustvo pokazalo da institucije u Srbiji mogu da rade samo za privilegovane i onda kada to odgovara Srpskoj naprednoj stranci“.

„Iako deklarativno pozivaju na javnu raspravu i dijalog, za naprednjački režim je neprihvatljiv svaki javno iznesen stav koji se protivi njihovoj štetnoj politici. To smo videli na mnogo primera, a najnoviji je upravo napad na Matkovića koji se usudio da na stručan način ukaže na sve rizike i probleme projekta Rio Tinto“, poručio je Zeleno-levi front.

BONUS VIDEO Protest protiv iskopavanja litijuma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare