Foto:Amir Hamzagic/ATAImages

Stranka slobode i pravde upozorila je da je rad Ministarstva odbrane ugrožen zbog razdora u SNS izazvanog sukobom predsednika Aleksandra Vučića i ministra Bratislava Gašića.

Iz SSP je saopšteno da ta partija dugo ukazuje da je vlast poništila sve inistitucije postavljajući nestručne kadrove. Međutim, dodaju da poslednji sukobi unutar SNS prete da potpuno uruše i ugroze rad ministarstva odbrane, što može imati dramatične posledice po funkcionisanje Vojske Srbije i bezbednost zemlje.

„Zoran Đorđević – finansista, Nebojša Stefanović – doktorand Megatrenda, Aleksandar Vulin – Vulin i Bratislav Gašić, čovek čije su hapšenje tražili inspektori Milenković i Mitić zbog narko-slučaja ‘Jovanjica’. Ovo je spisak ljudi koji su vodili ministarstvo odbrane, jedno od najvažnijih ministarstava tokom Vučićeve vlasti. Danas Ministarstvo odbrane ne vodi niko, jer je Gašić, to je svima već jasno, na ledu. Ne zbog toga što po kvalifikacijama nikada nije ni smeo da bude na nekom odgovornom mestu, već zbog sukoba sa Vučićem“, saopšteno je iz Stranke slobode i pravde.

PROČITAJTE JOŠ

Dodaju da je Bratislav Gašić čovek koji nije uspeo da završi školu za građevinskog tehničara, nego je upisao smer za keramičara.

„U kruševačkom Trajalu je bio zaposlen kao šef službe za održavanje i čišćenje fabričkog kruga. Iznenada mu se u biografiji pojavilo da je završio Ekonomski fakultet u Nišu, a diplome su dobili i neki njegovi saradnici. Dugo je već javna tajna da iza Gašićevog „studiranja“ stoji tadašnji rektor Univerziteta u Nišu Dragan Antić i prorektorica koja bila u komisiji kada je Gašić navodno diplomirao. O rektoru su mediji pre nekoliko godina pisali da je pred hapšenjem zbog niza zloupotreba tokom dvanaestogodišnjeg mandata, ali je čudesno cela ta tema zatrpana – navodno, posle Gašićeve intervencije. Danas se govori da će biti na tapetu, između ostalog, i zbog Gašićeve sumnjive diplome“, navodi se u saopštenju.

Dalje, SSP navodi da Gašićev pad počinje sa iskazanim nezadovoljstvom zbog postavljanja Vučevića za šefa SNS.

„Nastavlja se Banjskom, a kulminira davanjem informacija medijima o stanovima Vladimira Đukanovića, Vulinovim malverzacijama… Javna je tajna da je na njega mislio premijer Miloš Vučević kada je govorio o smeni ministara koji misle da su nesmenjivi. Sve te „porodične svađe“ odražavaju se na funkcionisanje ministarstva odbrane i bezbednost države. Aleksandar Vučić očigledno ne sme da smeni Gašića, jer je svedok mnogih nepočinstava vlasti i akter više afera, ali sa druge strane Gašić ne može da radi posao za koji je izabran„, saopšteno je iz partije.

Stranka slobode i pravde je dodala da cenu, kao i uvek, plaća Srbija, samo je pitanje dokle.

Vučić i dalje ćuti o Gašiću

Podsetimo, već neko vreme u političkim krugovima kruže priče o tome da odnosi Vučića i ministra odbrane Gašića više nisu prijateljski. Iako je Nova u više navrata pisala o ovoj temi, od predsednika Vučića, koji je inače poznat po tome da ne propušta da prokomentariše aktuelne političke teme u Srbiji, nismo čuli ni reč o njegovom Bati, kako je u prošlosti voleo da ga zove.

O mogućem sukobu se polemiše već duže vreme. Tako je čitavu priču razbuktao nedavni intervju poslanika SNS Vladimira Đukanovića, koji je ponovo najavio povlačenje iz politike – ovog puta zbog jednog visoko pozicioniranog člana stranke koji je navodno podmetao nogu, kako njemu, tako i Aleksandru Vučiću i članovima njegove porodice.

Sve oči ponovo su uprte upravo u Gašića – Đukanović više puta tokom intervjua pominje da se radi o visokom funkcioneru SNS koji je podmetao nogu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i članovima njegove porodice.

Sa druge strane, predsednik Srbije ranije je demantovao da postoje bilo kakvi sukobi. Recimo, kad se krajem novembra prošle godine u javnosti pojavila informacija o sukobu na relaciji predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra odbrane Bratislava Gašića, Vučić je rekao da su oni zapravo u najboljim odnosima.

„Bata je jedan od meni najbližih ljudi, to je sve što mogu da vam kažem. Zajedno smo ušli u SNS, izuzetno sam ga poštovao i kao privatnika, čoveka volim, ne znam šta bih vam rekao. Idemo na rođendane deci. Ako me pitate, on se uvek postara i vrlo je brižan, da donese mojoj deci poklone pre svih ostalih. U najboljim mogućim odnosima smo“, rekao je tada Vučić.

Međutim, skoro godinu dana kasnije, Aleksandar Vučić se ne oglašava po tom pitanju.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare