Mlada mama Marija na proteste ide sa dvoje dece, Ana nosi transparent “UAA SVE!”, a penzioner Kazimir, jer sina viđa preko “skajpa”. Priče ovo troje Kragujevčana predstavljaju svojevrsni “presek” stanja u zemlji. U njihovim motivima, mogu da se prepoznaju mnoge srpske porodice.

U javnosti se često polemiše da li je deci mesto na protestima “Srbija protiv nasilja”. Međutim, za mladu mamu Mariju Radulović, to uopšte nije dilema.

Kragujevac protest Srbija protiv nasilja Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Ona je svake nedelje “redovna” na okupljanju građana ispred Prve kragujevačke gimnazije, protestnoj šetnji i blokadi puteva.

Za naš portal ističe da je svesna činjenice da će njena deca uskoro postati deo obrazovnog sistema, pa za njih želi bezbedno okruženje u školi i uređen sistem za dalje odrastanje.

Marija hrabro staje na čelo protestne kolone, noseći jednogodišnju bebu “u kenguru” i držeći šestogodišnjeg sina za ruku.

Kragujevac protest Srbija protiv nasilja Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

“Moja motivacija je jasna. Ja samo želim bezbednu zemlju za svoju decu, koja su sada već treća generacija demonstranata. Suprug i ja decu učimo, kako pričom, tako i delom da ne budu poslušnici nijednog režima. Jako nam je važno da razvijaju kritičko mišljenje i da se ne zadovoljavaju serviranim rešenjima. Možda je taj način vaspitanja izazovniji, ali mi ne odustajemo od namere da naša deca sutra znaju da svaka akcija ima reakciju. Zato i ove subote, kako kaže moj sin, idemo da se bunimo”, ispričala je Marija svoje motive.

Jedan transparent “krik” svih nezadovoljnih građana

Na protestima u Kragujevcu, nema mnogo transparenata, ali jedan, već nedeljama “govori” umesto svih potencijalnih koji bi mogli da se pojave.

“UAAA SVE!” napisala je Ana Radišić.

Ana Radišić transparent Foto:Privatna arhiva

“Razloga za protest je premnogo. Iako su inicijalne kapisle bile tragedije u Ribnikaru i okolini Mladenovca, vlast svakosatno širi listu razloga. Kao da im je malo nesreće!?  Opšte stanje nesigurnosti, ugroženosti, pa i besa, izvelo nas je na ulicu. Nijedna vlast kao ova sada nije ovoliko razvalila institucije, kršila Ustav i zakone i dovela do opšteg moralnog posrnuća društva. Uništila je politički sistem, skupštinsku debatu i polarizovala Srbiju na one koji se ne mire i one koji imaju sitan ili krupan benefit od vlasti. Zbog toga ostaje ulica, kao jedini institut, kako politički, tako i moralni i društveni”, nabrojala je Ana svoje rezloge koji su na transparentu kratko i jasno stali u dve reči “UAAA SVE!”.

Kragujevac protest Srbija protiv nasilja Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

S druge strane Aninog transparenta je i poruka lokalnoj vasti “Završite nam pijac”.

Rekonstrukcija gradske Tržnice ušla je četvrtu godinu, a Anin stav je, da je “Tržnica očigledan primer na kome je kompletan sistem zakazao”.

Kragujevac, Tržnica, rušenje
Foto: Predrag Petrovic

“Nisu svi penzioneri Vučićevi glasači”

Na protestima je svake nedelje je i penzioner Kazimir Petrović (76). On za Nova.rs tvrdi da nije jedini predstavnik generacije “trećeg doba” i da sa svojim prijateljima i vršnjacima dolazi na proteste, jer su, kako kaže svesni da smo svi žrtve “nestručne vlasti i lopovluka”.

Ujedno, svojim prisustvom šalje poruku mlađim ljudima, da nisu svi penzioneri “Vučićevi glasači”.

Kragujevac protest Srbija protiv nasilja Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

“Viđam dosta ljudi iz moje generacije. Nas nekoliko koji se družimo, svi isto razmišljamo. Petkom obično sednemo negde da popijemo kafu i dogovorimo se za protest. Svako od nas ima po neki primer zlodela ove vlasti, a to su priče ‘da se naježiš’. Zamislite, roditelji u školu dolaze s advokatima da prete nastavnicima i direktorima. Pa to je van pameti! Ovo je sad već postalo neizdrživo. Više se ne kraducka, što bi rekao onaj jedan političar, sad se krade na veliko. Sve su upropastili, prodali državu. Ja sam svoj radni vek završio, ali šta će ovi mladi, šta im ostavljamo i šta će da ih sačeka”, revoltiran je Kazimir.

Kazimir Petrović penzioner Kragujevac protest Srbija protiv nasilja Foto:Privatna arhiva

Ovaj penzioner je otac dvoje fakultetski obrazovane dece, pa dodaje da deli sudbinu mnogih roditelja, čija su deca otišla u inostranstvo u potrazi za boljim životom.

“Moj sin je ‘pobegao’! Ovde nije mogao da nađe posao. Sad ga viđam preko skajpa i viđamo se jednom godišnje ili jednom u dve godine kada dođe. Šta mi je omogućila država – da mi dete bude u tuđoj zemlji!?”, pita se Kazimir ne skrivajući svoj bes.

Na kraju podseća da je preko glave preturio mnoge vlasti i režime, ali da je sada, kako kaže, “toliko očigledno da nešto debelo nije u redu”.

“Aktuelna vlast je uspela, kao nijedna do sada, da nas razjedini svojim nerazumnim odlukama. Umesto da svi zajedno rešavamo nagomilane probleme, bavimo se perifernim stvarima i zato ostajemo daleko iza razvijenih zemalja i od ulaska u EU”, zaključio je ovaj penzioner iz Kragujevca.

Novi protest „Srbija protiv nasilja“ u Kragujevcu će biti održan u subotu 8. jula od 18 sati.

BONUS VIDEO: Da li su građani bezbedni na protestima?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar