leksandar Vučić, Rio Tinto, Gornje Nedeljice, kuće,
Foto: Arhiva Nova.rs/TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Na početku, 2017. godine, bi memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i Rio Tinta, potom tačka na tu kompaniju i njihov projekat “Jadar”, 2022. godine. I taman kad su svi pomalo odahnuli i zaboravili na tu temu, sporazumeo se predsednik Srbije s predsednikom kompanije Rio Tinto u Davosu, od tad se, po svemu sudeći priča o kopanju litijuma vratila na velika vrata u našu zemlju, a kao najveći lobista i agitator upravo Aleksandar Vučić.

U Memorandumu koji je Vlada Srbije potpisala pre sedam godina, srpska vlast je izrazila spremnost da kompaniji Rio Tinto obezbedi sve neophodne dozvole za rudnike i preradu litiijuma.

Takođe se ističe da je Nacionalna strategija održivog korišćenja prirodnih resursa i dobara klasifikovala projekat „Jadar“ kao prioritetni projekat geoloških istraživanja za Republiku Srbiju, te da je prepoznato da je kompanija „Rio Sava“ uložila značajna finansijska sredstva u geološka istraživanja jedinstvenog minerala jadarita u Republici Srbiji, kao i da su 4. jula 2011. godine, gradonačelnik Loznice (Vidoje Petrović prim. aut.) i “Rio Sava” potpisali Memorandum o razumevanju s ciljem poboljšanja međusobne saradnje.

Memorandum

Tada, 2017. godine, šira javnost nije mnogo znala o planovima Vlade, a kada je sve izbilo na svetlost dana, usledili su masovni protesti širom Srbije, koji su u januaru 2022. rezultirali donošenjem Odluke o prekidu saradnje sa Rio Tintom.

„Poništeni su svi upravni akti vezani za Rio Tinto, odnosno Rio Sava, sve dozvole, odluke, rešenje i sve ostalo. Ugovore nikada nismo imali kao što smo više puta rekli. Ovim je što se tiče projekta Jadar i Rio Tinto sve završeno“, kazala je Brnabić.

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić sastala se sa parlamentarnom delegacijom Odbora za spoljnu politiku Donjeg doma italijanskog parlamenta Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Ona je dodala da je time stavljena tačka na taj projekat.

Predsednik Aleksandar Vučić se nedugo zatim “pokajao” i iste godine izjavio da je “ispao najgluplji predsednik na svetu”, jer je zemlja propustila šansu da zaradi milione i milione evra na iskopavanju i preradi litijuma.

„Ja sam jedini u ovoj zemlji koji se zvanično zalaže da koristimo litijum, jer smatram da mi ne treba da budemo jedine budale na svetu koje to neće. Baš me briga što će da me napadaju, šta mi mogu?! Da menjam Ustav zbog toga neću, poslednji mi je mandat, da me smene ne mogu, jer to narod ne da“, govorio je Vučić krajem 2022. godine kad je delovalo da projekta Jadar neće biti ništa.

Aleksandar Vučić predsednik Srbije tokom obraćanja naciji Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Početkom 2024. godine u Davosu se predsednik susreo sa predsednikom Rio Tinta te saopštio javnosti da postoji mogućnost da kompanija podnese tužbu protiv Srbije.

“Razgovarao sam sa ljudima iz Rio Tinta i gledao, u skladu sa onim što se dešava – demonstracije su svuda u svetu i pričao sa njima o brojevima. Oni znaju za odluku naše vlade. Mi se suočavamo hoće li oni ili neće da podnose tužbu”, rekao je Vučić.

I tad je delovalo da je zaista stavljena tačka na projekat “Jadar”, ali ispostaviće se, nekoliko meseci, kasnije da nije.

Kako je tačka prešla u zarez?

Sada, sa ove distance, može se reći da je taj sasatanak očigledno bio “plodotvoran” za Rio Tinto, te da su dobili garancije da će se ona tačka iz 2022. godine pretvoriti u zarez.

U izjavi za Fajnenšl tajms koju je Vučić dao krajem juna ove godine, navodi se da su „nove garancije“ anglo-australijske rudarske kompanije i EU izgleda spremne da odgovore na zabrinutost Srbije da li će na lokaciji Jadar biti ispunjeni neophodni ekološki standardi.

On je u intervjuu Fajnenšl tajmsu istakao da je uveren da će obezbediti i neophodne garancije lidera EU za srodne investicije u Srbiji, kao što su proizvodnja baterija i proizvodnja električnih vozila.

PROČITAJTE JOŠ:

„Ako sve ispunimo, rudnik bi mogao biti otvoren 2028. godine“, rekao je on.

Samo dve nedelje kasnije gostujući na televiziji Prva Vučić je rekao da su priču o litijumu 2022. zaustavile određene zapadne službe koje žele da spreče brz napredak Srbije. Što zvuči malo kontradiktorno ako se uzme u obzir izjava da on traži garancije od zapadnih lidera.

„Tako su neverovatno lukavo odigrali i bio sam slep oko očiju, jednostavno nisam video. Neverovatnom šahovskom minijaturom, koju nisam video, a sprečio bih i vladu i Anu (Brnabić)“, rekao je Vučić.

Rajić: Vučić je od početka najveći lobista Rio Tinta

Predsednik Upravnog odbora RERI-ja Jovan Rajić kaže za Novu, da Vučićevi istupi u javnosti ne začuđuju.

“On je od početka bio najveći lobista za realizaciju projekta Rio Tinta, ne čudi što je i prema sopstvenom priznanju bio najveći lobista i kada je Vlada suspendovala projekat, on je tad izjavio da mu je žao zbog toga. Očekivalo se onda kad je privremeno suspendovan projekat, da to nije trajno stanje, već da se čekaju neke povoljnije okolnosti, sad su ih sačekali, sad je najveći vremenski period do narednih izbora”, pojašnjava Rajić.

Jovan Rajić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Dodaje da za realizaciju tog projekta ne postoje elementarni uslovi.

“Oni bi podrazmevali neka prethodna pitanja da se reše, da se otvori diskusija kako bi građani dobili pravovremene informacije, da se uključi struka, a ne da se pitaju lobisti. Takođe, da se sprovedu procedure, a za to su potrebne godine”, kaže Rajić.

Na pitanje da li veruje da će se obestiniti Vučićeve reči, kad kaže da će se rudnik otvoriti do 2028. godine, Rajić kaže da je to neozbiljno.

“On ne bi mogao sada da prognozira, to što izlazi sa godinama, s jedne strane govori o tome da je on verovatno nekome, kome je dužan, obećao tu godinu. S druge strane, može da bude i provokacija, kako bi ispitao kako bi građani reagovali na to. Nešto od ta dva svakako jeste”, zaključuje Rajić.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare