Isak Hercog i Aleksandar Vučić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Dok se Izrael suočava sa osudama iz celog sveta zbog zločina nad civilima u Gazi, prvi čovek ove države Isak Hercog boravi u zvaničnoj poseti našoj zemlji. Analitičari za Novu ocenjuju da je trenutak za ovu posetu - delikatan, ali i da ga treba posmatrati u kontekstu potrebe da sa Amerikom uspostavimo što bolje odnose. Oružje koje Srbija izvozi u Izrael ocenjen je kao biznis sa političkom podlogom.

Širenje saradnje u oblastima privrede, turizma, visoke tehnologije i veštačke inteligencije i susreti sa najvišim zvaničnicima – tako je ukratko najavljena poseta Isaka Hercoga Srbiji. 

Ko je predsednik Izraela?

Na mesto predsednika Izraela Hercog je došao 2021. godine. U proteklih 15 godina obavljao je nekoliko ministarskih funkcija, pa je tako bio ministar stanovanja i građevinarstva, pa ministar turizma, ministar za dijasporu, društvo i borbu protiv antisemitizma i ministar socijalnog staranja. Takođe je bio sekretar vlade i koordinator za pružanje humanitarne pomoći Gazi u periodu 2008-2009.

Isak Hercog Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Hercog u Srbiju dolazi u trenutku kada se njegova zemlja suočava sa snažnim osudama zbog zločinina nad palestinskim civilima u Gazi tokom ratnog sukoba sa Hamasom.

Njegovu posetu pratile su jake bezbednosne snage, a neposredno nakon sastanka predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je danas u Palati Srbija razgovarao sa predsednikom Izraela o tome da se što pre potpiše Sporazum o slobodnoj trgovini i istakao da je srpski narod uvek bio uz jevrejski, tokom najtežih godina, ali i ovih sada.

„Mi smo danas razgovarali o svim važnim pitanjima o međusobnoj saradnji naše dve zemlje i ono što smo dogovorili, a videćete kasnije i posle našeg velikog i važnog sastanka vezanog za inovacije, tehnologiju, veštačku inteligenciju, IKT sektor, potpisivanje više sporazuma. Za nas je od izuzetnog značaja da u najkraćem mogućem roku uradimo sporazum o slobodnoj trgovini sa državom Izrael“, rekao je Vučić u obraćanju.

Takođe, predsednik Izraela Isak Hercog rekao je da narodi Srbije i Izraela neguju prijateljstvo i dobre odnose i istakao da kontinuirani ekonomki rast Srbije stvara neograničene mogućnosti za saradnju dve zemlje.

„Prisustvo članova delegacije je čvrst izraz izraelske posvećenosti produbljivanju naših ekonomskih i trgovinskih odnosa. Bezbroj je primera ekonomskog razvoja Srbije, kao što je izbor za domaćina Ekpo 2027“, rekao je izraelski predsednik na zajednickoj konferenciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Biznis sa političkom podlogom

Komentarišući odjeke Hercogove posete Srbiji, vojni analitičar Aleksandar Radić kaže za Novu da oružje koje izvozimo u Izrael jeste biznis, ali pre svega sa političkom podlogom.

„Beograd pokušava da uspostavi što bolje i kvalitetnije veze sa Amerikom i u tom kontekstu treba posmatrati saradnju sa Izraelom. Ono što je vollja Amerika, to je volja Srbije“, kaže Radić.

Gaza Palestina Izrael rat Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Dodaje da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću važno da ima i bilo kakav značajan potez podrške iz inostranstva, dok se na unutrašnjem planu suočava sa prtiscima.

„Izrael nastoji da sada pokrene kampanju gde će pokazati zastavu u što više zemalja, to je racionalan potez u situaciji kojoj se nalazi“, navodi sagovornik Nove.

Delikatan trenutak

Novinar i spoljnopolitički komentator Boško Jakšić kaže za Novu da je trenutak u kom izraelski predsednik boravi u našoj zemlji – delikatan.

„Zvanično će reći da je to doprinos jačanju međusobne saradnje koja se razvija ovih godina uspešno. Lično mislim da je ovo vrlo delikatan trenutak za jednu takvu posetu, zbog rata u Gazi i kada je Izrael u značajnoj meri u diplomatskoj izolaciji u svetu. Predsednik Vučić očigledno želi da na tome kapitališe, da u trenucima kada mnogima predsednik Izraela ne bi bio poželjan gost, da on bude domaćin i da na taj način pokaže solidarnost sa Izraelom“, kaže Jakšić.

Sagovornik lista „Nova“ podvlači da je na taj način ugrožen i moralni kredibilitet Srbije.

PROČITAJTE JOŠ....

„Ta solidarnost na neki način ugrožava moralni kredibilitet Srbije. Ono što je pri tome najozbiljnije je to da poseta dolazi u trenutku kada se otkriva da Srbija snabdeva oružjem Izrael. To oružje se koristi za rat protiv Hamasa, ali još važnije i za ubijanje palestinskih civila, tako da mi imamo jednu poprilično apsurdnu situaciju da u vreme kada čak veliki saveznik Izraela kao što je Britanija, ograničava delove isporuka naoružanja Izrael, dešava se ovakve poseta“, kaže Jakšić.

Napominje da je simbolika posete mnogo značajnija i da misli da je loša po Srbiju, a veoma dobra po Izrael i da će se na neki način ponoviti ono što se dogodilo 2020. godine oko Vašingtonskog sporazuma, kada je Srbija sve prihvatila, a onda je Izrael priznao Kosovo.

Isak Hercog i Aleksandar Vučić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Na pitanje kakve će odjeke u našoj javnosti imati posete Hercoga, Jakšić odgovara.

„Srpska javnost je dosta pod anestezijom, tako da ne verujem da će to neke velike posledice imati, možda će se okupiti neke Žene u crnom da daju podršku Palestincima, ali to je sve“.

Odnosi dve države: Od trgovine, preko političke kampanje, do izvoza oružja

Kada je o odnosima dve države reč, oni se pre svega baziraju na velikoj trgovinskoj razmeni. Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Izraela, prema podacima Privredne komore Srbije (PKS) lane je iznosila 112,3 miliona evra,

Međutim, trgovina nije jedno što veže Srbiju i Izrael, tu je i zagonetni Izraelac Asaf Eisin, konsultant predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji se godinama unazad pominje kao glavni kreator pobedničkih izbornih kampanja prvog čoveka Srbije. Međutim Asaf nije ekskluzivno „Vučićev čovek“ već je svoje PR znanje iskoristio u političkim kampanjama od Triglava do Karpata.

Isak Hercog i Aleksandar Vučić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Raniji medijski izveštaji navode da su Vučić i Eisin svoj odnos i poverenje gradili godinama i na kraju ostvarili zapažene rezultate. Lider LSV Nenad Čanak jednom prilikom Asafa je opisao kao „agenciju za pobeđivanje na izborima“, a njegovi dosadašnji rezultati ovaj opis ne osporavaju.

Vest da Srbija izvozi oružje u Izrael potvrdilo je zajedničko istraživanje BIRN-a i izraelskog lista Haaretz objavljeno u junu ove godine.

Tako je objavljeno da je bar sedam izraelskih vojnih aviona posetilo Srbiju od oktobra 2023. godine, a te informacije poklapaju se sa izvozom srpskog naoružanja vrednog 15.7 miliona evra u zemlju koja se sumnjiči za ratne zločine i kršenje međunarodnog humanitarnog prava u Gazi.

Izrael protesti Foto:Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

BIRN je pisao i da su tačno 18. marta – nešto manje od mesec dana od apela eksperata za ljudska prava UN-a protiv prodaje oružja Izraelu – dva izraelska vojna aviona sletela su na beogradski aerodrom. Njihov dolazak se poklapa sa izvozom SDPR-a u Izrael u vrednosti od 14 miliona evra.

U septembru 2020. godine Beograd i Priština zaključili su sa Sjedinjenim državama sporazum ,poznatiji kao Vađingtonski. Tako je Srbija pristala da otvori kancelariju privredne komore i državnu kancelariju u Jerusalimu 20. septembra 2020. godine, a potom i da prebaci ambasadu u Jerusalim do 1. jula 2021. godine.

Aleksandar Vučić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Osim toga, Kosovo i Izrael su razmenili međusobna priznanja. Ono što je važno napomenuti jeste da pitanje lokacije ambasade neke države u Izrealu povlači za sobom i pitanje statusa Jerusalima – dok Izraelci tvrde da je to glavni grad Izraela, Palestinci tvrde da je grad okupiran.

Korak na koji se te 2020. godine odlučila Srbija naišao je na opšte oduševljenje u Izraelu

„To je važan i hrabar korak koji svedoči o dubini odnosa Izraela i Srbije i vodiće jačanju prijateljstva dva naroda“, rekao je tada ministar spoljnih poslova Gabi Aškenazi.

BONUS VIDEO: 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare