Foto: Nova.rs, Tanjug, Ataimages, N1

Prošla su 24 sata od kada je novinar "Radara" Vuk Cvijić napadnut u Kosovskoj ulici u centru Beograda, od strane novinara i direktora "Srpskog telegrafa" Milana Lađevića. Premda je tužilaštvo otvorilo istragu o ovom napadu, do sada nije bilo odlučnih aktivnosti koje bi potvrdile da postoji jasna volja da se počinilac napada kazni. Takođe, nije bilo ni zvanične reakcije ministra unutrašnjih poslova, premijera i predsednika na ovaj napad, pa otvoreno pismo koje je redakcija nedeljnika "Radar" uputilo na njihovu adresu za sada ostaje bez odgovora.

O okolnostima napada Nova.rs i ostali nezavisni mediji izveštavali su juče. Sam Cvijić ga je opisao ovako:

„Napao me je Milan Lađević, udario me je pesnicom u glavu. Prolazio sam blizu njihove redakcije i on me napao. Mi nismo u ličnom sukobu, ja ga poznajem odavno, ali nismo ni u kakvom kontaktu. Pisao sam tekstove o bivšem načelniku novosadske policije Slobodanu Malešiću i njihovim kontaktima (s Lađevićem). Pretpostavljam da je to jer nismo u ličnom sukobu. Počeo je da me vređa i onda sam krenuo da se udaljavam, on mi se zatim uneo u lice i udario me. Policija je tu, razgovarao sam s njima, i pretpostavljam da su sada otišli da razgovaraju s njim. Nisam očekivao da će me napasti neko ko se predstavlja kao novinar. Mi živimo u društvu nasilja, ali čak je i ovo iznenađenje za mene“, rekao je Cvijić koji se uživo s lica mesta uključio u vesti N1.

Vuk-Cvijic-

Novinar „Radara“ je dan juče proveo u Urgentnom centru i drugim medicinskim ustanovama gde se i dalje utvrđuje stepen povreda koje je zadobio. United media je u svom saopštenju navela da se radi o bezumnom napadu i insistirala na kažnjavanju vinovnika napada po zakonu. Sam Lađević je negirao da je počinio krivično delo.

PROČITAJTE JOŠ:

Redakcija „Radara“ se takođe oglasila otvorenim pismo adresiranim na sve nadležne pojedince i institucije, uključujući i predsednika Vučića:

„Već godinu dana, sa drugim nezavisnim medijima u Srbiji, upozoravamo da smo kao društvo ušli u opasnu spiralu nasilja – na žalost, podstaknutu od strane vlasti i medija koji su im bliski. Propagandno izvrtanje činjenica i zataškavanje stanja u kome se društvo nalazi ne može prikriti i zaustaviti nasilje koje raste iz dana u dan i preti nezaustavljivom eskalacijom. Redakcija Radara najoštrije osuđuje napad na našeg novinara. Zahtevamo od nadležnih institucija sistema da do kraja istraže sve činjenice koje su dovele do ovog napada i da počinioca najstrože kazne. Nećemo dozvoliti da napad na Vuka Cvijića ostane još jedan u nizu nerešenih slučajeva. O napadu na jednog od vodećih istraživačkih novinara u Srbiji obavestićemo sve relevantne domaće i međunarodne organizacije i profesionalna udruženja. Ovim pismom se obraćamo nadležnim institucijama, ali i predsedniku države koji je, kao nosilac apsolutne vlasti i moći, najodgovorniji za sve veće nasilje u društvu“, navodi se u reakciji redakcije „Radara“.

Foto: Vladislav Mitić/Radar.rs

Međutim, 24 sata kasnije, gotovo niko od nadležnih nije reagovao. Ministar informisanja Dejan Ristić uputio je poziv redakciji „Radara“ i izrazio žaljenje zbog napada, a ministarstvo je uputilo saopštenje u kom je ponovljeno to isto.

Ministar policije nije se oglasio o ovom napadu: noć pre njega gostovao je na „Pinku“ i pevao.

Premijer se nije oglasio o ovom napadu: dva dana pre toga stigao je da preko instagrama priupita predsednika kako se igra zonska odbrana u košarci.

Predsednik se nije oglasio o ovom napadu: danas je imao sastanak vezan za organizaciju predstojećeg prvenstva u vodenim sportovima koje će se održati u Beogradu, pa verovatno nije našao vremena.

Ovo malo još neprebijenih novinara i medija u Srbiji ne samo da čeka njihov odgovor, nego ga i zahteva. U suprotnom, biće očigledno da je direktor režimskog medija zaštićen od strane vladajućeg režima, koji više ne osuđuje čak ni fizičke napade na novinare.

(Autor teksta je glavni urednik portala Nova.rs i direktor nedeljnika „Radar“) 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare