Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs/A.K./ATAImages/Shutterstock

Opozicioni poslanici danas su predali zahtev za sazivanje vanredne sednice o Kosovu, a Skupštini je predat i Predlog zakona o zastupanju i zaštiti državnih interesa Srbije na Kosovu, čiji je ovlašćeni predlagač predsednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović. Tim predlogom se, između ostalog, predviđa da Vlada podnosi izveštaje Skupštini na svaka tri meseca o preduzetim merama, kao i da pred svake pregovore podnese predlog odluke Skupštini koji sadrži političku platformu. Ovaj predlog su potpisale sve opozicione grupe, osim Zeleno-levog front koji je podržao raspravu, ali ne i predloženi tekst.

Zahtev za održavanje vanredne sednice Skupštine o Kosovu uputili su Novi DSS i POKS, odnosno koalicija NADA. Zahtev je podržalo svojim potpisima 90 poslanika, što je više od jedne trećine (84 poslanika) koliko je potrebno da bi se ispunio uslov za obavezno sazivanje sednice. Oni takođe u svom zahtevu traže da sednici prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ovu incijativu za sazivanje sednice Skupštine podržale su pored koalicije NADA i poslaničke grupe Stranka slobode i pravde, Narodni pokret Srbije – Novo lice Srbije, Zeleno-levi front – Ne davimo Beograd, Srbija centar – SRCE, Demokratska stranka, MI – glas iz naroda, MI – snaga naroda, Branimir Nestorović, Ekološki ustanak, kao i samostalni poslanici.

Međutim, poslanici Zeleno-levog fronta nisu stavili svoje potpise na predloženi zakonski akt zbog, kako je ranije koopredsednica ZLF-a Biljana Đorđević rekla za Danas, niza grešaka u predloženom tekstu.

„Ali i zato što naslov zakona ne odgovara sadržini zakona jer je fokusiran samo na izveštavanje Vlade Narodnoj skupštini i to smo preneli kolegama koji su inicijatori predloga“, rekla je tom prilikom Đorđević za Danas i dodala da nije neophodno da ZLF potpiše pomenuti predlog da bi se on našao na dnevnom redu sednice, već je za predlaganje zakona dovoljan i jedan poslanik.

Biljana Đorđević Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Lider NDSS-a Miloš Jovanović je u izjavi za Nova.rs rekao da se zahvaljuje na podršci ZLF-a da se održi vanredna sednica.

„Zahvalan sam im na podršci uz sve rezerve koje su imali prema predlogu zakona“, naveo je Jovanović u izjavi za Nova.rs.

Iz Novog DSS-a su na pitanje Nova.rs da li će na sednicu pozvati i predsednika Srbije Aleksandra Vučića podsetili na ranije izjave predlagača ovog zakona i njihovog predsednika Miloša Jovanovića koji je javno pozvao Vučića da prisustvuje sednici.

Naime, Jovanović je pre dve nedelje za Nova.rs rekao da bi Vučić „svakako morao da prisustvuje sednici na kojoj će se raspravljati o protivustavnoj, antidržavnoj i tragičnoj kosovskoj politici koju je sprovodio u proteklih dvanaest godina“.

Miloš Jovanović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Traže donošenje zakonskog predloga po hitnom postupku, tvrde da će Skupština nadzirati Vladu u pregovorima sa Prištinom

Lider NDSS-a Miloš Jovanović je ovlašćeni predlagač ovog zakonskog predloga, kojim se, kako se navodi u pomenutom dokumentu, uređuje način odlučivanja o merama kojima se zastupaju i štite državi interesi Srbije na Kosovu u svim unutrašnjim i spoljnim političkim odnosima.

„Ovim zakonom se Vlada obavezuje da najmanje tromesečno podnosi izveštaj Narodnoj skupštini o preduzetim merama na zaštiti interesa Srbije na Kosovu, kao i da podnosi predloge odluka koje sadrže političku platformu za pregovore sa predstavnicima Prištine„, naveli su predlagači ovog zakonskog predloga.

Kao razlog za donošenje ovog zakonskog predloga po hitnom postupku navodi se to da bi nedonošenje zakona po hitnom postupku „moglo da prouzrokuje dodatne štetne posledice po život i bezbednost ljudi i sigurnost njihove imovine na Kosovu, kao i po bezbednost zemlje i rad organa i organizacija“.

Usvajanjem ovog zakona stvoriće se uslovi da Narodna skupština, kako se navodi, redovno vrši nadzor nad radom Vlade u pregovorima sa Prištinom i zaštiti državne interese Srbije na Kosovu, kao i da na predlog Vlade razmatra i usvaja političku platformu za pregovore, odnosno drugi oblik razgovora.

„Od prihvatanja teksta tzv. Francusko-nemačkog sporazuma („Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije“, 27. februar 2023.) i njegovog aneksa, tzv. Ohridskog sporazuma („Implementacioni aneks“, 18. mart 2023) Narodna skupština nije zasedala sa pitanjem Kosova i Metohije kao tačkom dnevnog reda. Usvajanjem predloženog Zakona će situacije u kojima Narodna skupština ne raspravlja u dužem vremenskom periodu o pitanju Kosova i Metohije biti onemogućene“, poručili su predlagači ovog zakonskog predloga.

Aleksandar Vučić, Žozep Borelj, Miroslav Lajčak i Aljbin Kurti Foto:European Union

Šta piše u Predlogu zakona o zastupanju i zaštiti državnih interesa Srbije na Kosovu i Metohiji

U prvom članu proklamuje se donošenje zakona koji na poseban način uređuje odnos Skupštine i Vlade Srbije na zaštiti državnih interesa Srbije na Kosovu u svim unutrašnjim i spoljnim političkim odnosima.

U drugom članu propisuje se obaveza Vlade Srbije da na svaka tri meseca, a na zahtev najmanje 60 narodnih poslanika i češće, podnosi izveštaj o preduzetim pravnim i političkim merama kojima se zastupaju i štite državni interesi Srbije na Kosovu u svim
unutrašnjim i spoljnim političkim odnosima.

U trećem članu propisano je da pred svake pregovore ili drugi oblik razgovora sa predstavnicima Prištine Vlada podnosi Skupštini predlog odluke koji sadrži političku platformu za pregovore, odnosno drugi oblik razgovora. Na postupak donošenja odluka primenjuje se odredbe Poslovnika Narodne skupštine o postupku za donošenje zakona.

U četvrtom članu propisano je da najkasnije nedelju dana nakon pregovora Vlada podnosi Skupštini predlog odluke o prihvatanju izveštaja o održanim pregovorima, a nakon sprovedene rasprave o izveštaju u skladu sa Poslovnikom.

Poslednjim članom je predviđeno da zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku RS“.

Opozicija već ranije najavljivala da će tražiti sednicu o Kosovu

Inače, još pre 12 dana potpredsednik Nove Demokratske stranke Srbije Predrag Marsenić najavio je da će opozicija tražiti sazivanje posebne sednice o stanju na Kosovu.

Predrag Marsenić gost emisije Utisak nedelje na televiziji Nova Foto:Ivan Dinić/Nova

On je tada naveo da među opozicionim poslanicima u Skupštini Srbije postoji saglasnost da je kosovska politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića „doživela krah“.

***

BONUS VIDEO – Analitičari o krizi na severu Kosova: „Šteta je već naneta, sada treba da se vadi kestenje iz vatre“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare