Šef poslaničke grupe Srbija centra u Skupštini Srbije Zdravko Ponoš izjavio je da je vlast napravila ćušpajz od dnevnog reda koji je na današnjoj sednici skupštinskog zasedanja spojivši teme koje su nespojive.

Sve informacije sa današnje sednice Skupštine Srbije pratite na našem BLOGU UŽIVO.

„Ima li ikoga ko je pri zdravoj pameti i koristi elementarnu logiku da misli da o vojnoj saradnji sa Gabonom treba da se razgovara umesto o litijumu. Litijum je tema koja je podigla Srbiju na noge. To je tema koja je najznačajnija i kada se pomene Srbija u Evropi jer izaziva što podsmeh, što likovanje, što sažaljenje u Evropi. Svi govore o tome kako posle Kosova dajemo litijum ni za šta“, rekao je Ponoš u Skupštini Srbije.

PROČITAJTE JOŠ...

Govoreći o navodima da je godišnji profit od rudarenja 615 miliona evra, od čega je 5 odsto za Srbiju odnosno 31 milion, Ponoš je istakao da nije reč o blagostanju, kako tvrdi predsednik Vučić, jer bi to dovelo do rasta BDP-a od samo 0,04 odsto.

„Za vraćanje duga od 3 milijarde koliko je ova vlast zadužila Srbiju za samo 30 dana trebalo bi 100 godina kopanja litijuma. A, trebalo bi nam 550 godina da kopamo litijum da bismo finansirali Expo 2027. Za godinu dana kopanja litijuma moglo bi da se kupi samo 4.769 narukvica koje nosi ministarka Vujović“.

Ponoš je istakao da SNS ne radi za interese građana, već svoj lični, a koji se u ovom slučaju poklapa sa interesom koji imaju Nemci na našim prostorima.

“Kosovo je predato, prirodni resursi se prodaju u bescenje, jednom rečju ovo je izdaja. Zašto nas onda Vučić laže da će nam Nemci garantovati bezbednost po okolinu iako portparol nemačke Vlade ističe da to nije njihov posao. Vlada Srbije je ta koja mora da garantuje bezbednost kopanja, a ne Nemci. Poštovanje zakona je garancija, a ne Šolcova reč kome ne bi palo na pamet da garantuje išta Nemcima jer se tako ne radi u uređenim državama“.

Ponoš je istakao da je raskućavanje pravi izraz za politiku koju SNS sprovodi u Srbiji od svog dolaska na vlast.

„Vučić ima pravo da radi šta hoće, ali nema pravo da ponižava Srbiju. Simbolički je gest ali dovoljno ponižavajući ono što je uradio ispred automobila kancelara Šolca. Jednom posilni uvek posilni, Šešelju ili Šolcu svejedno je“, rekao je Ponoš i podsetio da je samo pre nekoliko nedelja vlast oštro kritikovala Berlin zbog Rezolucije o Srebrenici.

Ponoš je podsetio da se litijum još uvek ne kopa nigde u Evropi iako postoje nalazišta širom kontinenta.

„Razvojna strategija vlasti nije prehrambena proizvodnja za koju nam treba energija, navodnjavanje… Vlast se umesto toga opredelila za rudarenje, da stranci gazduju, a Srbi kopaju. Nama ostaje rudna renta i zagađenje odnosno povratak u srednji vek“.

Prema njegovim rečima odgovorna vlada nikada ne bi lagala građane, a SNS bi na izbore izašao sa pravom politikom koju planira da sprovodi.

„Izašli ste na izbore sa blokiranim litijumskim projektom koji je nakon izbora hitno odblokiran. Prevarili ste građane i po pitanju Kosova koje niti ste branili niti odbranili“.

Govoreći o Deklaraciji o zaštiti srpskog naroda istakao je da je ista služila da se ispuni obećanje dato „stranim mentorima“ da će Republika Srpska ukinuti 9. januar kao dan RS.

„Još je sramnije što je Dodikova vlast na to pristala. Da li se neko zapitao kako na to gledaju udovice i deca koja nisu upamtila očeve, jer se ukida dan koji je bio simbol te Republike Srpske?“

On je objasnio da u deklaraciji stoji da će se 15. februar nadalje obeležavati kako kao Dan državnosti Republike Srbije tako i kao Dan državnosti Republike Srpske.

„Izgleda da su se u Republici Srpskoj malo predomislili i da će da odstupe od onoga što piše u Deklaraciji jer sad javljaju da Sretenje treba definisati kao Dan sverpske državnosti, a da 9. januar ipak ostaje kao Dan Republike Srpske“.

Ponoš je govorio i o ostalim tačkama dnevnog reda poput izbora za guvernera Narodne banke, vojnim saradnjama i raznim izveštajima od kojih su neki iz 2022. godine rekavši da 60 tačaka dnevnog reda i služi da se prikrije enormno zaduživanje.

„Guranje zemlje u dužničko ropstvo je protivno interesima srpskog naroda na koji se poziva Deklaracija“.

Ponoš je pozvao Aleksandra Vučića da građanima predstavi svoju pravu politiku prema ratu u Ukrajini.

„Ovo što radi je licemerno. Ako mu je plan da izvozi granate u Ukrajinu neka to i kaže. Druga mogućnost je da prestane da izvozi granate u Ukrajinu i uvozi kavijar iz Rusije, jer prvo služi da bi imao ličnu podrsku Zapada, a drugo da bi varao svoje glasačko telo. Od takve politike korist ima samo on i njegova klika. Srbija nema nikakvu korist, a civili tamo ginu od granata na kojima je Vučićev potpis“, zaključio je Ponoš.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare