Kosovska policija i dalje drži pod blokadom zgrade u kojima su loklane samouprave i druge institucije države Srbije u četiri opštine na severu Kosova. U međuvremenu, jake snage KFOR-a raspoređene su na centralni most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici kako bi sprečile eventualni pokušaj kosovskih vlasti da otvore most. Ukoliko blokada organa Srbije potraje do ponedeljka građanima će biti onemogućeno ostvarivanje najosnovnijih prava i potreba.

Jutros je u Kosovskoj Mitrovici multinacionalna brigada KFOR-a u opremi za razbijanje demonstracija štitila je most. Blindirana vozila parkirana na obe obale Ibra. Pre toga, kosovska policija upala je u prostorije u kojima su radile preostale srpske institucije – opštinske službe, ali i Kancelarija za KiM, Penzioni fond, javna komunalna preduzeća,

„Ovo je moglo da se predupredi u smislu snažnije reakcije međunarodne zajednice prema kosovskoj vladi i jednostavno sada ne postoji ništa što bi moglo da natera kosovsku vladu da ponovo otvori ove institucije“, kaže Ana Marija Ivković sa portala „Alternativna“ za N1.

Sa bezbednosnog foruma u Pragu predsednik Srbije šalje sasvim različitu poruku nego ranije, kada je zbog sličnih upada kosovske policije, na primer 1. novembra 2022, držao sastanke u Raški, stavljao vojsku u pripravnost i dizao migove.

„Zauzmete neku sobu ili neku zgradu i super…Skolnite se za 10 dana i šta onda? I super, okupirate je na mesec dana i šta onda? Šta ste postigli? Pri tome jasno pokazujete da ste sve uradili bez dogovora sa svojim partnerima, sa onima koji su vas stvorili“, kaže Aleksandar Vučić.

Vučić je razgovarao sa specijalnim izaslanikom Miroslavom Lajčakom i tražio da KFOR ostane do daljnjeg na mostu na Ibru. I premijer Miloš Vučević na pitanje N1 potvrđuje da su pregovori i strpljenje jedina opcija za Srbiju.

Na pitanje N1 zašto sada nema sastanka u Raški, kao što je pre to bilo sa Srbima sa severa Kosova i zašto ništa ne čine da zaštitite ljude od, od kako su rekli, terora, premijer Vučević odgovara:

„Teror je apsolutno! Naša Vlada preduzima i mi smo u dnevnoj komunikaciji sa Srbima na Kosovu i Metohiji. To su u ovom trenutku jedine naše moguće akcije, koje nas ne vode u rat. Sve drugo je da podignemo vojsku. A onda ćete da kažete zašto idemo u rat?“

Komandant KFOR-a general Federiko Bernaka primio je delegaciju Srpske liste na čelu sa predsednikom te stranke Zlatanom Elekom.

„General Bernaka saslušao je delegaciju koja mu je iznela zabrinutost zbog poslednjih događaja. Naglasio je da KFOR ima vidljivo prisustvo na terenu i da je spreman da odgovori na bilo koji bezbednosni izazov“, saopštio je KFOR.

Pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms O’Brajen kaže da nekoordinisane akcije Vlade Kosova ugrožavaju partnerstvo sa SAD-om i traži da se sa time prekine.

Evropska unija takođe poručuje da žali što Priština ponovo sprovodi jednostarne akcije, bez prethodne koordinacije sa zapadnim partnerima.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani okrivila je Beograd za nastalu situaciju jer stalno jača, kako kaže, ilegalne institucije na Kosovu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare