Proslava 16. rođendana Srpske napredne stranke održava se danas u Vršcu, a grad je već preplavljen autobusima punih pristalica vladajuće partije, ali i ljudi zaposlenih u javnim preduzećima i ustanovama koji su prisiljeni da se pojave. Snimljen je i trenutak kad su im iz gepeka autobusa podeljeni sendviči i voda.

Srpska napredna stranka danas obeležava svoj 16. rođendan, a proslava se ovog puta održava u “Milenijum centru” u Vršcu. Stiže i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a grad je u opsadnom stanju. Saobraćaj u nekim ulicama je zaustavljen, deci su otkazani časovi u muzičkoj školi, a prisustvo je obavezno za sve zaposlene u javnim preduzećima i ustanovama.

Kolone autobusa su već stigle. Građani su dovoženi iz Novog Sada Žablja, Čuruga, Kaća, Pančeva…

Na Fejsbuk stranici Vojvođanskog fronta objavljen je snimak na kojem se vide kolona autobusa i građani kojima se dele sendviči iz prtljažnika.

Kako javljaju Vrščani, za današnji rođendanski skup SNS, plaćalo se navodno 15.000 dinara onima koji žele da vozi stare ATP autobuse. 

„Nije potrebna ni dozvola za vožnju autobusa, samo da je vozačka dozvola B kategorija i sve to uz pratnju policije“, javljaju građani. 

Foto:Privatna arhiva

Linije gradskog saobraćaja gotovo da uopšte ne funkcionišu.

„Vršački autoprevoznik „STUP“ će danas svoje usluge pružati stranci SNS, a ne građanima. Moraju da se znaju prioriteti: na prvom mestu su obaveze prema stranci, a onda prema državi i javnom interesu“, pišu ogorčeni građani.

I Pančevo je ostalo bez javnog prevoza.

„Ne zbog kvara ili štrajka – ne, to bi bilo previše obično. Kako K-013 portal saznaje, autobusi Pantransporta biće zauzeti važnijim zadatkom: prevozom pristalica Srpske napredne stranke (SNS) na proslavu njenog 16. rođendana u Vršcu. Gradski prevoz i prevoz ka selima biće obustavljen od 12 sati, dok će jedino funkcionisati linija ka Beogradu. Dakle, zaboravite na posao, školu, pijacu – vaša autobuska linija ne postoji tog dana“, piše lokalni portal.

Zaposleni iz svih javnih preduzeća u Vršcu obavezni su da prisustvuju skupu. Isti nalog stigao je u javna komunalna preduzeća, Dom zdravlja, Opštu bolnicu, Neuropsihijatrijssku bolnicu, predškolske ustanove, nastavnicima i profesorima osnovnih i srednjih škola… Pogotovu onima koji nemaju ugovor na neodređeno.

Vrščanima su juče postavljena i obaveštenja na automobile koji se nalaze u blizini „Milenijum centra“, gde se održava proslava.

„Zamolili bismo vas da svoja vozila parkirate na drugim lokacijama“, pisalo je između ostalog u tim porukama.

Foto:Privatna arhiva

Ko nije poslušao, moraće da plati kaznu, jer je kako saznajemo pauk sinoć „čistio“ okolne ulice.

Haotično je u Vršcu bilo i juče.

Frizure za vaspitačice

Ulice su oprane, očišćeni su čak i saobraćajni znakovi. Hala Milenijum u kojoj će se održati proslava je u potpunosti blokirana. Vlasnici lokala su obavešteni da danas moraju da zatvore radnje, deci koja pohađaju muzičku školu u ovom centru otkazani su časovi.

Kako za Nova.rs kažu građani Vršca, ne rade ni lokali u dve prometne ulice – Bulevaru Žarka Zrenjanina i Ulici Vuka Kardžića.

Roditeljima dece koja pohađaju muzičku školu stizalo je sledeće obaveštenje:

“Sutra ne možemo da održimo časove u Milenijumu, zbog posete predsednika. Tako da moramo da otkažemo časove”.

Iz jednog vrtića stiže vest da će vaspitačice zauzvrat dobiti besplatnu frizuru u jednom lokalnom frizerskom salonu. 

Foto:Privatna arhiva

Prema informacijama Nova.rs svaki Mesni odbor SNS dobio je nalog da na proslavu dovede najmanje 200 ljudi.

Zamenica predsednika Demokratske stranke Dragana Rakić, inače Vrščanka, kaže za Nova.rs da su joj se oviih dana kao narodnoj poslanici obraćali mnogi ogorčeni građani ovog grada i žalili se da im se nezakonito uskraćuje pravo na rad i na slobodu kretanj.

Foto: Printscreen N1

„Ovih dana je službenik Gradske uprave Kristijan Selma išao od lokala do lokala u Ulici Vuka Karadžića, koja iz centra vodi do hale Milenijum i usmeno „preporučivao“ vlasnicima radnji da danas ne rade, jer tom ulicom treba da prođe Aleksandar Vučić. Na pitanje privatnika da li je to zakonska odredba ili preporuka, dotični opštinski činovnik je odgovarao da je to „preporuka koja se mora poštovati“. Na pitanje privatnika „ko će nam nadoknaditi današnje pazare“ kao odgovor dobili su sleganje ramenima“, kaže Rakić.

Nepotrebnom i nezakonitom maltretiranju građana, dodaje ona, pridružila se i saobraćajna policija koja je još od sinoć od 18 sati počela paukom da uklanja vozila iako vlasnici imaju uredno plaćene parking karte i automobili se ne nalaze u ulici kojom će prolaziti vozilo Aleksandra Vučića.

„Ogorčeni građani su tražili od saobraćajne policije da im pokaže dokument na osnovu koga im je zabranjeno da parkiraju svoja vozila na uobičajenim mestima, policija je priznala da nemaju takav dokument, da ovo što rade nije po zakonu, ali da moraju. Policija koja priznaje da postupa nezakonito je slika u kako razorenoj državi živimo. I pre Vučića su dolazili mnogi predsednici u Vršac, ali mere obezbeđenja i količina maltretiranja kojom su ovih dana izloženi Vrščani su nezabeležene“, zaključuje Rakić.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare