Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Kairo, Hasan al Hatib Foto:TANJUG/ PREDSEDNIŠTVO SRBIJE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Kairo, čime je započeo dvodnevnu zvaničnu posetu Arapskoj Republici Egipat.

Predsednika Vučića na aerodromu u Kairu dočekao je Hasan al Hatib, ministar za investicije i spoljnu trgovinu Egipta.

Zajedno sa predsednikom Vučićem doputovala je i srpska delegacija kojoj su ministri u Vladi Srbije, Tomislav Momirović, Zlatibor Lončar, Dejan Ristić, Aleksandar Martinović, Jelena Begović.

U delegaciji su i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević, v.d. direktora Uprave carine Branko Radujko, predstavnici Privredne komore Srbije kao i veliki broj srpskih privrednika.

Ovo je prva poseta predsednika Srbije Egiptu posle skoro 15 godina.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Kairo, Hasan al Hatib Foto:TANJUG/ PREDSEDNIŠTVO SRBIJE

Tokom sutrašnjeg dana Vučić će sastati sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom al Sisijem, nakon čega će prisustvovati svečanom ručku koji će u njegovu čast u Predsedničkoj palati prirediti predsednik Al Sisi.

Predsednik Vučić će se sastati i sa predsednikom Arapske lige Ahmedom Abul Geitom, kao i sa poglavarom Koptske pravoslavne crkve i patrijarhom Aleksandrijskim Tavadrosom II.

Hasan al Hatib i predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Kairo Foto:TANJUG/ PREDSEDNIŠTVO SRBIJE

Tokom zvanične posete, predsednik Vučić će imati odvojene susrete i sa predsednikom Parlamenta Arapske Republike Egipat Hanafijem Ali Gebelijem, kao i predsednikom Vlade Arapske Republike Egipat Mostafom Madbulijem, nakon čega će se obratiti na Egipatsko-srpskom poslovnom forumu na kojem učestvuju privrednici iz obe zemlje.

Tokom posete očekuje se da saradnja sve zemlje bude unapređena, a biće potpisano nekoliko sporazuma u različitim oblastima – na polju investicija, trgovine, obrazovanja, visokog obrazovanja, rada, kulture.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Kairo Foto:TANJUG/ PREDSEDNIŠTVO SRBIJE

Inače, predsednik Egipta je u julu 2022. godine boravio u trodnevnoj poseti Srbiji, što je bila prva poseta šefa egipatske države u poslednje tri i po decenije nasoj zemlji.

Tom prilikom potpisano je 13 sporazuma, uključujući i Deklaraciju o strateškom partnerstvu. Dvojica predsednika Vučić i Al Sisi su tada tu posetu nazvali istorijskom i najavili ubrzan razvoj saradnje dve zemlje na svim nivoima.

Srbija i Egipat imaju dugu tradiciju dobrih političkih odnosa, a međusobni diplomatski odnosi dve zemlje traju već 116 godina.

***

BONUS VIDEO – Lovac u šahu i kameleon: Šta se krije iza tekstova FT o Aleksandru Vučiću?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare