U poslednjih mesec dana svedoci smo različitih pokušaja SNS da preokrene retoriku po pitanju bezbednosti rudarenja litijuma, u čemu prednjači predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji od najvećeg lobiste rudnika ide ka tome da postane najveći branitelj prirode. Razlog za to može biti samo jedan, a nema veze s brigom o životnoj sredini i zdravlju građana. Čarobna reč je, kako kažu sagovornici Nove - rejting, a brojke po pitanju litijumske kampanje vlasti loše stoje.

Najnoviji pokušaj ovog svojevrsnog spina je Vučićevo nedavno pojavljivanje u Ljuboviji, gde je pozvao Rio Tinto da „garantuje čiste vode, čist Jadar, čistu Drinu, da deponija bude dobro zaštićena zbog čvrstog otpada, da se pruže odgovori ljudima kako za poljoprivredno zemljište, tako i za šumu“.

PROČITAJTE JOŠ...

U suprotnom, Vučić je rekao da, ako se ne postigne dogovor, Rio Tinto „neće lako otići“, već će tužiti “našu državu za više milijardi“

Odmah je prihvatila igru i predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, koja je Vučića praktično predstavila kao branioca eksploatacije.

“Najteža pitanja im je postavljao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najviše su se iz Rio Tinta znojili na njegova pitanja“, rekla je Brnabić za TV Hepi, govoreći o jednom od sastanaka Vučića sa predstavnicima Rio Tinta.

Pridružio se i premijer Srbije Miloš Vučević, koji je rekao da niko neće verovati kompaniji Rio Tinto „na reč“ i da će država tražiti garancije u formi dokumenata pre nego što bilo šta bude preduzeto.

Prema mišljenju sagovornika Nova.rs, jasno je da je na snazi promena narativa u odnosu na prethodan agresivan pristup, i da sada SNS radi sve kako bi ponovo uverila javnost kako su na njihovoj strani. Razlog za to su loše brojke.

Pokušaj (lažne) neutralnosti

Dejan Bursać sa Instituta za filozofiju i društvenu teoriju rekao je za Nova.rs da Aleksandar Vučić “vrlo temeljno prati stavove javnosti, redovno dobija istraživanja fokus grupa i raspoloženja građana, zbog čega zna kako da se prilagodi tome”.

“I dalje najveći deo biračkog tela ima vrlo visok stepen poverenja u Vučića i njegovu politiku. Ako on uloži deo svog legitimiteta i predstavi sebe kao nekog ko pazi na bezbednost građana po pitanju projekta Jadar, on na taj način zapravo pokušava da nađe način da protesti ne dobiju veću podršku i da se projekat nastavi”, kazao je on.

Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

S Bursaćem je saglasan i Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku, koji je za Nova.rs rekao da je novi način obraćanja javnosti po pitanju rudarenja deo političke taktike vođene istraživanjima javnog mnjenja.

“Očigledno je svestan nepopularnosti iskopavanja litijuma čak i među njegovim glasačima, te pokušava sve da tu temu do neke mere preobliči da bi iz situacije izašao sa što manje štete. Ne želi da, pre svega, ljudi izjednačavaju njega i Rio Tinto. To je, pretpostavljam, njegov ključni cilj i zato pokušava da prikaže sebe kao neutralnu stranu koja će da bude oštra prema Rio Tintu, a opet sa druge strane ne želi da ne ispuni ono što je obećao – da isporuči litijum. To je strategija kojim pokušava da neutrališe negativno dejstvo cele ove teme na sopstveni politički rejting”, rekao je Popović.

A šta kažu brojke kojima se Vučić, nema sumnje, vodi?

Novo istraživanje Nove srpske političke misli pokazalo je da poslednja kampanja Aleksandra Vučića nije smanjila strah građana od rudnika litijuma. Štaviše, njihov broj se povećao.

Rezultati su pokazali da je procenat protivnika rudarenja sa 55 odsto preko leta porastao na 59,5 procenata. Sa druge strane, broj pristalica, odnosno onih koji su za iskopavanje litijuma, maltene je ostao na istom nivou.

Kako kaže Đorđe Vukadinović za Nova.rs, na direktno pitanje da li podržavaju projekat Jadar, potvrdno je odgovorilo 25 odsto ispitanika, ali svega 21 odsto smatra da će od projekta građani imati koristi.

U tom pogledu, dodaje, Vučić u poslednjih 60 dana menja taktiku po tom pitanju, ali to ne znači da je promenio cilj i od odustao od projekta.

“Suština je da on sada pokušava da predstavi sebe kao neutralnu stranu u ovoj raspravi oko litijuma, a pre je nastupao kao aktivni i agresivni lobista i promoter kompanije Rio Tinto. To sve znači da je svestan da u ovom trenutku pokušaj tog juriša oko odmrzavanja projekta Jadar nije uspeo, i sada prilagođava tome taktiku da bi spasio svoj rejting. Znači, on mora da spasi samog sebe da ne bi on platio cenu”, kazao je Vukadinović.

Hoće li tema o litijumu ponovo pod tepih?

Naposletku, pitali smo sagovornike da li smatraju da postoji mogućnost da Aleksandar Vučić ponovo staviti čitav projekat na pauzu, kao što je uradio pre dve godine.

Prema mišljenju Dejana Bursaća, postoji jedna bitna razlika, a to je da Vučić sada nema nadolazeće izbore, pa ima i veću slobodu da rizikuje.

PROČITAJTE JOŠ...

“Verujem da je on video u nekom istraživanju da ova tema počinje da utiče i na ciljnu grupu njegovih glasača. To se već desilo kada su bili prvi protesti protiv Rio Tinta krajem 2021. i početkom 2022. godine, što je brinulo Vučića. Ipak, razlika je u tome da je on tada imao dolazeće izbore pa je rešio da manje-više prihvati zahteve protesta, i da ne ugrožava svoj rejting pred izbornu kampanju”, rekao je Bursać i dodao da sada Vučić može malo da rizikuje.

Dragan Popović, pak, ne isključuje mogućnost da Vučić temu o litijumu stavi na pauzu, s tim što smatra da će teško odustati od projekta.

Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

“Njemu je teško da odustane od projekta zato što je to prvi put da nije uradio nešto što je obećao. Naime, u očima međunarodne zajednice on je neko ko rešava probleme kao što su Kosovo ili sada litijum, te ako ne ispuni svoja obećanja onda njegov značaj drastično pada. Međutim, svakako su mu rejting i vlast na prvom mestu, pa ukoliko bi mu vlast bila ugrožena, postoji mogućnost da se odrekne i Rio Tinta i čitave ove priče”, zaključio je Popović.

Podsetimo, nedavno je Aleksandar Vučić boravio u Ljuboviji, gde je razgovarao sa građanima i pozvao Rio Tinto da „garantuje čiste vode, čist Jadar, čistu Drinu, da deponija bude dobro zaštićena zbog čvrstog otpada, da se pruže odgovori ljudima kako za poljoprivredno zemljište, tako i za šumu“.

Takođe, dodao je i da predstoji „težak posao sa kompanijom Rio Tinto i mnogo obaranja ruku sa njima, a da li će to i kako ići videće se u naredne dve godine, pa polako“.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare