Abdel Fatah al Sisi Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom el Sisijem o najvažnijim pitanjima odnosa Srbije i Egipta, mogućnostima za širenje saradnje i konkretnim projektima, kao i o izazovima koji opterećuju geopolitički kontekst, te o mestu i ulozi dve zemlje u novoj regionalnoj i globalnoj stvarnosti.

„I Srbija i Egipat, svako u svom delu sveta, predstavljaju stubove mira, napretka i saradnje i garant stabilnosti, čime je naša odgovornost za njihovo očuvanje ogromna. Uveren sam da ćemo zajedno uspeti u tom teškom i časnom poduhvatu“, naveo je Vučić na Instagramu povodom susreta sa El Sisijem u okviru zvanične dvodnevne posete Egiptu.

Vučić je izrazio uverenje da će Srbija i Egipat dodatno učvrstiti istorijske i tradicionalno odlične bilateralne i ekonomske odnose i otvoriti nove puteve saradnje na dobrobit naroda.

PROČITAJTE JOŠ

U Predsedničkoj palati u Kairu, gde je za Vučića priređena ceremonija svečanog dočeka sa vojnim počastima, uz intoniranje himni Srbije i Egipta, u toku je plenarni sastanak delegacija Srbije i Egipta, u prisustvu dva predsednika, javlja RTS.

Sastanku prisustvuju ministri u Vladi Srbije Tomislav Momirović, Aleksandar Martinović, Jelena Begović, Zlatibor Lončar i Dejan Ristić, kao i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

Nakon toga, u prisustvu dvojice predsednika, biće održana ceremonija potpisivanja bilateralnih dokumenata, a predsednici će održati i zajedničku konferenciju za novinare.

Vučić će prisustvovati i svečanom ručku, koji će u njegovu čast organizovati predsednik Egipta.

Vučić bi u Egiptu trebalo da se sastane i sa predsednikom Arapske lige Ahmedom Abul Geitom, kao i sa poglavarom Koptske pravoslavne crkve i patrijarhom Aleksandrijskim Tavadrosom II, a imaće odvojene susrete i sa predsednikom egipatskog parlamenta Hanafijem Ali Gebelijem, kao i sa premijerom Mostafom Madbulijem.

Takođe, govoriće na Egipatsko-srpskom poslovnom forumu, najavljeno je iz njegovog kabineta.

Po dolasku u Egipat u petak uveče, Vučič je razgovarao s ministrom za investicije i spoljnu trgovinu Hasanom Al Hatibom.

Predsednik Srbije boravi u zvaničnoj poseti Egiptu sa suprugom Tamarom Vučić.

BONUS VIDEO Vučić nije odgovorio na pitanje N1 o stranim službama i litijumu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare