Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Rusije Vladimir Putin nisu se čuli dve i po godine. To možda i ne bi bila neobična vest da svojevremeno Vučić nije uredno obaveštavao javnost o svakom kontaktu s ruskim predsednikom, da nije govorio da se s njim uvek konsultuje i da ga pita za savet, te da nije s ponosom nosio nadimak “mali Putin”. Prema mišljenju sagovornika “Nove” jasno je da je u toku realizacija onoga s čim se srpski predsednik prethodnih godina pismeno i usmeno saglasio i to u pregovorima sa zapadnim liderima. Zato je i komunikacija sa Kremljom “zamrla”.

U još jednom televizijskom nastupu, ovog puta u emisiji “Hit tvit” na Pinku, predsednik Srbije govorio je o ratu u Ukrajini, o planovima Zapada da započne sukob s Rusijom i o tome da ga strani zvaničnici često pitaju šta kaže ruski predsednik Vladimir Putin.

Foto: TV Pink

“Ništa mi ne kaže, nisam se čuo s njim dve i po godine”, rekao je Vučić, a zatim brže-bolje dodao da, bez obzira na to, može da se čuje s Putinom kad god poželi.

“Kad god sam poželeo da razgovaram, i sutra da želim da razgovaram predsednik Putin bi razgovarao. I on da poželi. Čini mi se da on vodi računa o poziciji Srbije. Mislim da predsednik Putin ne želi da traži tu vrstu razgovora, iako je smešno da on kao predsednik moćne Rusije traži razgovor s nekim kao što sam ja, ali čak bi i to tražio da ne misli da može mene da ugrozi i da ne bi razumeo pod kakvim bismo pritiskom bili”, kazao je Vučić.

Međutim, prema mišljenju bivše ambasadorke u Rusiji Jelice Kurjak, nije baš sve tako idilično kako Vučić predstavlja.

“Predsednik bi rado razgovarao”

“Sudeći prema tome koliko se često Vučić sreće sa visoko postavljenim funkcionerima Zapada, među kojima su i predsednik Francuske Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc, premijerka Italije Đorđa Meloni… Ne treba zaboraviti ni da je Vučić često u kontaktu sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, pa je od javne tajne da izvozimo oružje u Ukrajinu došlo do javnog priznanja. Zbog svega toga, mislim da nema razloga da ruski predsednik poželi da se čuje s Vučićem, iako mislim da bi naš predsednik rado razgovarao”, kaže Kurjak za novine “Nova”.

Predsednik Srbije pominjao je i uvođenje sankcija Rusiji. On je rekao da i dalje misli da je bila ispravna odluka da im se ne pridružimo, ali je ostavio prostora da Vlada Srbije promeni stav.

Kurjak smatra da bi se i to moglo desiti.

Jelica Kurjak Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

“Ukoliko je nekom u Zapadnoj Evropi bitno da kaže ‘evo, i na to je pristao’ (uvođenje sankcija Rusiji). Iako smo mi odavno morali to da uradimo i to na mnogo elegantniji način”, navodi Kurjak i zaključuje:

“U suštini, mislim da sad korak po korak sledi realizacija svega što je Vučić pismeno ili usmeno prihvatio. Tu pre svega mislim na priznanje Kosova kroz realizaciju Ohridskog sporazuma, a onda možda i na sankcije Moskvi. Zapravo, očigledno ima mnogo razgovora o kojima javnost ništa ne zna. Nama se predstavi samo ono što treba da nas umiri. Tako se evo dogodio i litijum, a sad će ići jedno po jedno”, zaključuje Kurjak.

Šta se desilo prilikom posete Aleksandra Gruška

Interesantno je da predsednik Srbije sada samoinicijativno govori o tome da se ne čuje s Vladimirom Putinom, iako je donedavno situacija bila posve drugačija. Pogotovu kad se uzme u obzir način na koji je nedavno reagovao na pisanje Nove u vezi sa posetom zamenika ministra spoljnih poslova Aleksandra Gruška.

Aleksandar Gruško Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Kako je Nova tada pisala, tokom sastanka Vučića i Gruška došlo je do problema u komunikaciji, pre svega zato što ova poseta nije bila medijski pokrivena na odgovarajući način. Kako su tvrdili naši izvori, Grušku je rečeno da je identična situacija bila i kada je Beograd posetila ukrajinska delegacija na čelu sa Olenom Zelenskom, suprugom predsednika Ukrajine, te da Srbija na taj način želi da pokaže da su svi dobrodošli, ali ne bi da izaziva ni jednu od zaraćenih strana.

Tema je bila i srpsko oružje u Ukrajini. Gruško nije prihvatio objašnjenje da vlast u Beogradu nema uticaj gde će konačno završiti oružje proizvedeno u Srbiji.

Izvori Nove naveli su i da je Aleksandar Vučić tim povodom tražio razgovor s Vladimirom Putinom tri puta, ali da je on to odbio.

Vučić je i tada poručio da to nije istina i da može da se čuje s Putinom kad god poželi.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare