Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je napravio "tehničku grešku" da izbori mogu da budu samo 28. aprila i 5. maja, te dodao da oni mogu da se održe i 2. juna, ali da će o tome večeras obavestiti javnost nakon sastanka SNS.

„Juče sam napravio jednu grešku, koja je tehnička, ali ne i formalna. Izbori moraju da budu raspisani u roku od mesec dana od trenutka poslednjeg dana kada je mogla da se konstituiše Skupštine grada. To je bio 3. mart, dakle drugi li treći april je poslednji datum da se raspišu izbori. Potpuno je normalno da predsednik Skupštine, ako bude izabran u ponedeljak, onda u utorak ili sredu raspiše izbore“, rekao je Vučić.

Rekao je da su u tom slučaju datumi 28. april, 5.maj i kako tvrdi „nategnuto“ 12.maj.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas Vojnotehnički institut u Žarkovu Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

„Postoji takođe zakonska mogućnost, za koju ja nisam znao i pogrešio sam, a to je da se odugovlači. Ne znam šta je smisao u tome, da se odugovlači i izbori raspišu za 26. maj ili 2. jun. I to postoji kao mogućnost, ali 9. jun ne postoji jer moraju da se održe u roku od dva meseca od trenutka kada se raspišu“, rekao je Vučić.

Osim toga, poručio je da će večeras biti održan sastanak sa koalicionim partnerima oko šta će biti sa izborima i Vladom.

Predsednik Aleksandar Vučić posetio je danas selo Pambukovica u blizini Uba, gde razgovara sa meštanima, Milorad Dodik Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

„Večeras ćemo obavestiti javnost o Skupštini, Vladi, ali i o datumu lokalnih izbora. Saslušali smo sve, doći će Dejan Đurđević i svi ostali koji se najbolje razumeju u legislativu i da vidimo kako i šta oko svih izbora. Da tu priču završimo, da narod više ne zamaramo glupostima, nego da možemo da se posvetimo poslu“, poručio je Vučić.

Podsetimo, kao što je Nova ranije pisala, zakonski nisu tačna Vučićeve najave da izbori mogu da budu samo 28. aprila ili 5. maja.

Činjenice su ipak drugačije. Izbori mogu da se raspišu sve do 3. aprila, što znači da mogu da se održe do 2. juna. Od trećeg marta, odnosno trenutka kada se SNS i SPS nisu pojavili na konstitutivnoj sednici Skupštine grada Beograda teče zakonski rok da se raspišu izbori.

Da bi se to desilo najpre mora da se izabere predsednica Narodne skupštine, što će izvesno biti Ana Brnabić. Ona ima rok da to učini do 3. aprila, što znači da ne mora da raspiše izbore 13. marta kako naprednjaci uporno ponavljaju.

Na taj način ona može da izborni ciklus u Beograd pomeri za maj ili sam početak juna.

BONUS VIDEO: „Borimo se za izbore, ne za bojkot – vlast može da pobedi samo krađom“: Tepić i Golubović o izborima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar