Aleksandar Vučić Foto:Georg Wendt/dpa via AP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti nakon sastanka sa nemačkim kanlcelarom Olafom Šolcom. On je naveo da su razgovarali o evropskom putu Srbije, nameri Nemačke "da formira alijansu, ali i o Kosovu gde, kako kaže, nisu imali iste stavove. Važan segment Vučićevog obraćanja bile su aktuelne političke teme u Srbiji, pa je i ovu priliku iskoristio da se obračuna sa opozicijom.

Upitan da prokomentariše izjavu Sava Manojlovića, lidera pokreta Kreni-promeni, koji je naveo da se on sastaje sa Šolcom, dok naprednjaci u Skupštini prave cirkus, Vučić je rekao da ne vidi kakav on to cirkus pravi i pitao se šta to oni loše rade.

PROČITAJTE JOŠ...

Da li je cirkus to što su dali kvorum onima koji su zakazali sednicu i rekli da im je to najbitnija sednica, a nisu imali ni za kvorum.. I onda naprednjaci prave cirkus? To što dva i po sata moraju da slušaju ordinarne gluposti? Oni su obavezani, zamolio sam i predsednika stranke i sve ostale da se ponašaju dostojanstveno i da daju kvorum neodgovornim ljudima“, rekao je Vučić.

Na izjavu Manojlovića da „želi da izgleda kao državnik“, Vučić je rekao da on to već jeste.

„Ja mislim da to jesam. Na ponos svakog građanina Srbije, voleo me i cenio me, ne voleo me i ne cenio me. Ja sam danas imao, samo danas, razgovor sa 12 svetskih lidera.. Nisam ja ovo zakazao, ovo je zakazano pre nekoliko meseci. Ne zakazuje se ovo prema Skupštini Srbije, a ne bi bilo ni sednice parlamenta da mi nismo pokazali dobru volju. Opet smo i mi dali i dozvolili da narod čuje koliko su pametni i da mogu da procene šta je istina, a šta nije. Da ih vređam i da govorim gluposti, ne pada mi na pamet uopšte“, naveo je Vučić.

Ubrzo nakon što je rekao da neće da vređa političke protivnike, Vučić je počeo da radi upravo to.

Foto:MARCUS BRANDT / AFP / Profimedia

Na pitanje da prokomentariše izjavu predsednik Narodnog pokreta Miroslava Aleksića da je režim u strahu zbog njegovih otkrića o tome kako je kompanija Rio Tinto nameštala izbore, Vučić je odgovorio:

„Ja sam u velikom strahu kad vidim da tako neobrazovani i nepismeni ljudi pomisle da mogu da se bave politikom i istupaju sa takvim glupostima i floskulama da nemam reči. Čovek je tri puta rekao Papua Nova Gvineja, a onda je rekao da je mislio na Gvineju. A da ga pitam gde su te zemlje, pojma ne bi imao. Da ga pitam o nekoj o sesednoj državi, promašio bi kontinet. Nema čovek pojma o čemu priča. Evo, ja sam spreman da on i ja idemo… Njega da pitamo zašto je lagao narod da će im dodeliti 1.000 evra da dodeliš ljudima, pa si sve to trpao u sopstvene džepove ili koliko si subvencija dobio od Vučićeve vlasti…Koliko si para od nas dobio za svoje lažne ili stvarne njive i sve ostalo… Pošto ti je bila mnogo dobra ili loša vlast, pa si toliko miliona uzeo..Ili da vidimo jesam li ja uzeo neke pare, od Rio Tinta recimo. Spreman sam na šta god hoće, od poligrafa do svega drugo“, rekao je Vučić.

„Je l’ Ćuta bio trezan?“

Na pitanje da prokomentariše najavu Aleksandra Jovanovića Ćute da će podneti krivičnu prijavu protiv predsednice Skupštine Ane Brnabić ukoliko se ne pronađe narodna inicijativa za zabranu iskopavanja litijuma, odnosno potpisi podrške za nju, Vučić je rekao da je „to mnogo teška stvar“.

„Je l’ bio trezan ili je prošlo 11 sati.. Prošlo 11 sati… Dobro, sve sam razumeo“, rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić izjavio je danas da očekuje da će uskoro sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom otići da vidi kako izgledaju rudnici litijuma te zemlje, dodajući da je uveren da će Nemačka obezbediti poziv i predstavncima medija da posete rudnike.

O razgovoru sa Šolcom

„Razgovarali smo o određenim pitanjima vezanim za Kosovo i Metohiju, iznesli smo različite stavove, ali i veliku saglasnost po pitanju brojnih svetskih tema. Istovremeno, naglašena je važnost naše saradnje, zahvalnost našim partnerima za ogroman broj fabrika i investitora koji iz Nemačke zapošljavaju ljude u našoj zemlji i doprinose njenom razvoju. Da nije bilo nemačkih kompanija, teško da bismo došli do ovakvog investicionog rejtinga, na čemu su nam nemački domaćini i kancelar Šolc čestitali“, rekao je Vučić.

Preneo je novinarima da su razgovarali i tome što je Srbija postala deo globalne inicijative za baterije. Vučić je dodao da očekuje da će uskoro sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom otići da vidi kako izgledaju rudnici litijuma te zemlje, dodajući da je uveren da će Nemačka obezbediti poziv i predstavncima medija da posete rudnike.

Aleksandar Vučić Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

„A on (Šolc) me je obavestio da mu je češki premijer Petr Fijala upravo saopštio da Češka kreće u izgradnju litijumskog rudnika. I oni će krenuti u razgovore, da li od toga da naprave jedan veliki, najveći u Evropi, ili će da prave dva, koja bi bila u prva tri najveća u Evropi“, rekao je Vučić novinarima u Hamburgu.

Dodao je da će Srbija narednih dana potpisati važan ugovor sa američkom firmom UGTR za izgradnju više od jednog gigavata instalirane snage solarnih parkova, sa, kako je naveo, balansirajućim kapacitetima od 200 do 250 megavata.
„To je za nas strašno važno, jer ne možete bez balansiranja energije da ubacite u mrežu, makar i proizvodili tu energiju, komplikovan je proces“, dodao je Vučić.

Razgovor sa Šolcom je okarakterisao kao odličan i dodao da veruje da će Srbija nastaviti veoma dobru saradnju sa Nemačkom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare