Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je nemačkog kancerala Olafa Šolca u posetu Srbiji, kako bi razmotrili unapređenje saradnje dve države. Ovaj poziv dolazi u trenutku kad su odnosi Srbije i Nemačke na najnižem nivou od kako je Vučić na vlasti.

Srpski predsednik je prisustvovao prijemu koji je priredio nemački kancelar Olaf Šolc, povodom 50. godišnjice članstva Nemačke u Ujedinjenim nacijama (UN). Tom prilikom je, kako je napisao na Istagramu, pozvao Šolca da poseti Srbiju. Poziv je upućen, kako bi “podrobno razmotrili sva pitanja od značaja za unapređenje saradnje dve zemlje”.

Vučić je na Instagramu istakao i da je imao srdačan susret sa Šolcom.

Iako je od odlaska Angele Merkel i dolaska aktuelnog nemačkog kancelara, odnos na relaciji Beograd – Berlin sve samo ne srdačan.

Naime, s odlaskom Merkelove, završila se i era politike u kojoj Nemačka blagonaklono gleda ka Srbiji.

Loš početak

Odmah po dolasku na funkciju, nemački kancelar Olaf Šollc jasno je rekao šta se od Srbije očekuje.

To je vrlo otvoreno ponovio i prilikom posete Beogradu u junu 2022 godine. Za tri sata, koliko je proveo u srpskoj prestonici, nijednog trenutka nije okolišao.

Olaf Šolc, Aleksandar Vučić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Šolc je, pre svega, rekao da očekuje da Srbija prizna nezavisnost Kosova.

Zvanični Beograd tvrdio je da za to čuje „prvi put“.

„Mi smo danas čuli da se traži međusobno priznanje, a to nikad ranije iz Evrope nismo čuli i ja to razumem – stvari se menjaju na štetu Srbije, to se moglo predvideti”, rekao je tada Vučić i dodao:

“Ako mislite da treba da nam pretite što se trudimo da sačuvamo poredak UN, nemamo ništa protiv – vi vaš posao, mi naš posao“.

PROČITAJTE JOŠ....

Nemački kancelar ostao je pri svom stavu.

“Naš stav po pitanju Kosova je dugo poznat, a možda sam samo rekao nešto što je očigledno“, zaključio je Šolc.

Tom prilikom je decidno rečeno i da se od Srbije, kao kandidata za članstvo u EU, očekuje da se pridruži sankcijama Rusiji zbog rata u Ukrajini.

I tako je krenuo pravi sunovrat.

On je bio manje vidljiv kad je predsednik prisustvovao otvaranju nemačkih fabrika, a neuporedivo više u gostovanjima na raznim televizijama sa nacionalnom frekvencijom. Tako je na Hepiju, govoreći o Nemačkoj Vučić rekao:

“Misle ovo je njihova prćija…”

“Za gluposti dolaze da nam drže govore. Pričali su o ruskom mešanju u američke izbore – oni ovde pre svakih izbora šalju pare kolko hoćete onima za koje misle da treba da im šalju, posebno iz tih zelenih. Kolko hoćete, i baš ih briga! Misle ovo je njihova prćija, mogu da rade šta hoće”, rekao je Vučić.

Prethodno je u Ćirilici na Hepiju govorio i o lošim odnosima s nemačkom Vladom.

Foto: Printscreen Happy TV/Video

“Ja imam u svom kabinetu i Jorga Heskensa, Švabu, baš Švabu iz Švabije i on je izvanredan u privlačenju investicija i zajedno sa Cicmilom i sa mnogim drugima odlično obavljaju posao. Ali on takođe radi i za nemačku Vladu, on je ta spona sa nemačkom Vladom i odlično to radimo. E sad, veliki je jaz, posebno taj odnos ministarstva spoljnih poslova Nemačke prema nama”, rekao je predsednik Srbije.

Ministarka spoljnih poslova Nemačke je Analena Berbok, kopredsednica upravo Zelenih koje je Vučić spomenuo.

Ona je već u prvoj poseti Srbiji, jasno stavila do znanja Aleksandru Vučiću da se od njega očekuje da uvede sankcije Rusiji, a važna tema bila je i vladavina prava.

Analena Berbok Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Nakon toga je bia vrlo često meta prorežimskih medija, pa je Vučić morao javno da joj se izvini zato što je u programu televizije Hepi opisana kao “profesionalna prostitutka”. Poboljšanju diplomatskih odnosa nisu doprinele ni Tviter rasprave premijerke Ane Brnabić sa Berbok, ali i sa izvestiteljkom Evropskog parlamenta Violom fon Kramon, takođe iz redova stranke Zeleni.

Usledio je i diplomatski skandal koji je izazvao ministar policije Bratislav Gašić, kada je na sednici Skupštine Srbije praktično rekao da Nemačka štiti ubicu Olivera Ivanovića.

Foto:TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

„Mi tačno znamo ko je ubica. Imamo snimak sa aerodroma u Tirani, imamo slike iz Prištine, imamo slike kada je ulazio u stan“, rekao je Gašić i dodao da je „slučaj rešen na način kako to profesionalci rade“, ali i da nisu dobili satelitske snimke sa mesta događaja koje su tražili od međunarodnih partnera, uz obrazloženje „da je bila magla“.

Zatim je kazao i da se ubica Olivera Ivanovića nalazi „pod zaštitom“ nemačkih organa, te da Berlin ne dostavlja tražene podatke Srbiji.

Nemačka ambasada u Beogradu odmah je uputila demanti. Vlade Nemačke je odbacila „insinuacije“ srpskog ministra, a Berlin je zatražio hitno objašnjenje od srpskih vlasti.

Tim povodom Viola fon Kramon je za Nova.rs rekla da će Gašićeve optužbe zaoštriti bilateralne odnose Nemačke i Srbije.

“Nećemo dozvoliti da nas okrive za nešto što nema veze sa istinom. Kao stalni izvestilac za Kosovo, pratim situaciju i tamo i u Srbiji i to je za mene nešto što zahteva objašnjenje. To će biti na mom dnevnom redu prvi put kada se vratim u Beograd”, rekla je ona za Novu.

Vučić je ponovo morao da se izvinjava. Ali sa zakašnjenjem od dva meseca.

„Mi smo proveravali sa pripadnicima nemačke službe u prethodnih 20 dana od tvrdnji Bratislava Gašića da prikrivaju ubice u slučaju Olivera Ivanovića i dobili smo uveravanja i dokaze da oni ne prikrivaju te podatke“, naveo je Vučić.

On je dodao da traži u svoje ime da prihvate izvinjenje.

„Nadam se da ćemo u nastavku naših akcija doći i do konkretnih rezultata“, dodao je Vučić.

U svakom sučaju, ukoliko Šolc prihvati Vučićev poziv a osetu, nema sumnje da će tom prilikom orat da bude rešeno mnogo stvari…

BONUS VIDEO: Nakon Gašića i Vulin pod Vučićevim imunitetom