Aleksandar Vučić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Odluka Vlade Srbije da usvoji Uredbu kojom se omogućava realizacija eksploatacije litijuma kao "brutalno gaženje vitalnih interesa države Srbije i bacanje rukavice u lice građanima koji se protive tom projektu kojim se Srbija srozava u rang država pokorenih u vreme najcrnjih kolonijalnih vremena", saopštila je danas Nova Demokratska stranka Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, osim toga što „olakšava i suštinski legalizuje okupaciju i secesiju“ Kosova i Metohije, sada „krajnje otvoreno preuzima ulogu saradnika okupatora“ i na ostatku teritorije Srbije, ocenjeno je u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ...

„Kolaboracionistički i korumpirani režim se opet stavlja na stranu interesa zapadnih sila i multinacionalnih kompanija o čemu svedoči i najavljena ‘litijumska poseta’ nemačkog kancelara Olafa Šolca i potpredsednika Evropske komisije za energetiku Maroša Šefčoviča“, navodi Novi DSS.

Ta stranka smatra kako je „očigledno da su režim i Evropska unija odlučili da od Srbije naprave koloniju i zagađenu deponiju od koje će koristi imati samo nemačka automobilska industrija, multinancionalne kompanije i zapadni centri moći“.

„Međutim, kako oni ubrzavaju pripreme za realizaciju ovog posla sa Rio Tintom, tako među građanima raste protivljenje njegovom sprovođenju i spremnost na pružanje snažnog otpora“, naglašavaju iz te stranke.

Istovremeno poručuju da će „tom otporu dati pun doprinos i svim raspoloživim sredstvima boriti se da se taj štetan projekat zaustavi“, a da će „svi predstavnici režima koji u tome saučestvuju snositi ne samo političku i istorijsku već i krivično-pravnu odgovornost
i da bilo kakav pokušaj njenog prebacivanja na nekog drugog neće uspeti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare