Olaf Šolc i Aleksandar Vučić Foto: M.A./ATAImages

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ništa ne radi iza leđa građanima Srbije, odbacujući navode lidera pokreta Kreni-Promeni Sava Manojlovića da će se pre sednice parlamenta o litijumu konsultovati sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Što je tikva praznija, to je bezobraznija, rekao je Vučić novinarima u Ženevi, gde je prisustvovao obeležavanju 70 godina od osnivanja CERN-a.

Ne konsultujem se sa Šolcom oko toga, već oko svih drugih stvari koje se mnogo važnije, rekao je šef države, dodajući da ništa ne radi iza leđa svom narodu i građanima Srbije, niti beži od bilo koje teške teme.

Vučić je podsetio da je sednica o litijumu trebalo da bude u ponedeljak, a njemu predstoji poseta Hamburgu sa Šolcom, pa sredinom ovog meseca učešće na samitu Berlinskog procesa.

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs

On je ukazao da je „zbog ludovanja oko litijuma“ Srbija izgubila stručnjake za narednih 20 godina, kada je reč o rudarstvu i geologiji.

Predsednik Srbije najavio je i posete Crnoj Gori i odlazak u Dubrovnik, gde će doći svi iz regiona i predsednici Ukrajine i Turske, dok mu potom dolaze sagovornici iz Somalije, Esvatinija i Ekvatorijalne Gvineje.

Svi se plaše novog rata, sukoba, i onda ekonomija opet ode u propast, rekao je on, aludirajući na informacije da Iran sprema raketni napad na Izrael.

Sve što smo zaradili, Bog zna kako će završiti, rekao je Vučić i naglasio da Srbija na računu ima šest milijardi evra.

Pročitajte još:

Mi ne volimo i na planiramo da ratujemo, ali želimo da sačuvamo Ustav i da probleme sa Prištinom rešavamo kroz dijalog, a plašim se da dijalog nije želela ona druga strana, odgovorio je Vučić na pitanje novinara.

Prema njegovim rečima, od dijaloga i kompromisnih rešenja svi mogu da imaju korist, a pretnje i etničko čišćenje Srba, posebno sa severa Kosova, nije ozbiljna politika i neće doneti dobre rezultate.

Vučić je rekao da se nije rukovao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, ističući da „ni on nije nesrećan zbog toga, niti sam ja zaplakao“.

Na pitanje o protestima u Preševu i Bujanovcu, predsednik Srbije je ocenio da se radi o demonstracijama pro-Kurtijevskih snaga koje su izgubile vlast u Bujanovcu.

To je pitanje demokratije, demonstracije su kod nas, za razliku od Prištine, dozvoljene i nemamo problem da sve pažljivo saslušamo. Najvažnije je da dovedemo velikog investitora u Bujanovac ili Preševo, rekao je Vučić, najavljući skori dolazak u tri opštine na jugu.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare