Predsednik Srbije Aleksandar Vučić intervju na RTS-u Foto:Screenshot/RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je pisanje ruskih medija da će na samit BRIKS-a u Kazanju ići potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin, ali srpsku delegaciju će činiti još troje ministara Bratislav Gašić, ministar odbrane, Adrijana Mesarović, ministarka privrede i Nenad Popović, ministar bez portfelja.

Aleksandar Vučić je naveo da će narednih dana imati više susreta sa evropskim zvaničnicima.

„Ja sam bio pošten prema (ruskom predsedniku Vladimiru) Putinu i rekao sam mu i da nema ovih zakazanih poseta, bilo bi mi izuzetno teško da dođem zbog raznih stvari koje (Putin) zna i rekao sam da se nadam da me razume“, rekao je Vučić za RTS i dodao da će Srbija poslati delegaciju koju će činiti četvoro ranije pomenutih ministara.

„Nisam hteo da saopštim odluku (o tome da li ću ići na samit BRIKS-a), pre nego što to kažem onom koga se to tiče, a to je Putin. To je izraz poštovanja“, dodao je predsednik Srbije i naveo da je sa Putinom tokom telefonskog razgovora razgovarao i o gasnom aranžamanu.

Vučić je rekao da sutra ima trilateralu sa mađarskim i slovačkim premijerima Viktorom Orbanom i Robertom Ficom, a da u sredu dolazi poljski premijer Donald Tusk.

„Ali njemu se pridružuje i (grčki premijer) Kirjakos Micotakis. Dva dana kasnije dolazi i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen“, dodao je predsednik Srbije.

Podsetimo, samit BRIKS-a u Kazanju će se održati od 22. do 24. oktobra, a prvi put će učestvovati nove članice ove asocijacije. Od 1. januara ove godine punopravne članice su, osim Brazila, Indije, Kine, Rusije i Južne Afrike, postale Egipat, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Etiopija.

***

BONUS VIDEO – Zašto Vučić krije odluku o odlasku na samit BRIKS-a?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare