Džejms O'Brajan i Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa pomoćnikom sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta Džejmsom O'Brajanom.

„Imao sam dobar razgovor sa predsednikom danas. Uvek je lepo vratiti se u Beograd. Jedna od tema je kako uspeva da razgovara sa svim različitim predstavnicima SAD. Razgovarali smo o njegovom predstojećem putu u SAD. Kosovo se obavezalo da će osnovati ZSO. Nadam se da ćemo učiniti sve da ispunimo obečanja data sebi i drugima, očekujem da će to biti i tema u Njujorku“, rekao je Džejms O’Brajan nakon sastanka sa Vučićem.

„I u mojoj zemlji je bilo mnogo razgovora o istoriji, posebno o Srebrenici. Kao mladi advokat sam radio na istraživanju ratnih zločina. Bio sam deo tima koji je istraživao ubistva u Srebrenici. To jeste zločin, ali mnogi počinioci su bili u istražnom postupku, osuđeni i tome služi sudski proces. Ono što je bio najteži deo istrage je kada su nam snage iz Vlade Srbije garantovale bezbednost i sa nama su išli zvaničnici Srbije. Predstavnici UN su bili sa nama dok smo tražili istinu. Sa njom moramo da se suočimo i danas. Tada smo bili partneri u tome i treba da budemo i dalje. I to je bila glavna tema razgovora“, dodao je.

PROČITAJTE JOŠ:

Istakao je da je Vlada Srbije veoma dobar partner Vlade SAD i rekao da moraju da se donesu četiri slobode na kojima počiva EU.

„Jedna je sloboda kretanja, a cilj je da granice igraju što manju ulogu“, zaključio je.

„Oko Kosova smo u malo čemu saglasni“

Predsednik Vučić rekao je u svom obraćanju da su „što se tiče KiM, u malo čemu bili saglasni“.

„Teme na stolu za nas su teške. Na početku ću da govorim o dobrom, a to je rastuća bilateralna saradnja. Imamo velike ekonomske projekte, američke kompanije nam grade auto-puteve, gradiće neke od najvećih hidroenergetskih objekata, investiraju sve više u našoj zemlji. Važno je o čemu je O’Brajan govorio u vezi sa planom rasta i daljim napretkom na evropskom putu. Što se tiče KiM u malo čemu smo saglasni. Saglasni smo u tome da je važno da budu očuvani mir i stabilnost i obećao sam da će Srbija da se ponaša odgovorno i ozbiljno. Rekao sam kakve laži dolaze od onih koji govore o invaziji i ratu“, rekao je Vučić.

U svemu drugom, kada je reč o Kosovu i Srebrenici, Vučić je rekao da imaju različite stavove.

„Zahvalan sam gospodinu O’Brajenu koji je rekao da je snažna obaveza koju Priština mora da ispuni ZSO. Ta obaveza je velika i snažna već 11 godina, i toliko je mrtvo slovo na papiru. Lažu nas i Priština i Evropljani. Srbi su uradili sve iz Briselskog sporazuma, određene i iz Ohridskog sporazuma, a samo se nameću novi problemi srpskom stanovništvu, počevši od ukidanja dinara“, dodao je.

Vučić je dodao da su hapšenja i prebijanja Srba svakodnevna, a da strane institucije ćute.

Podsećamo, sastanak je počeo u 9 sati, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

BONUS VIDEO: Savet Erope i Srebrenica: Test za Vučićeve strane prijatelje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare