Vidoje Petrović dao je ostavku na mesto gradonačelnika Loznice. Na toj poziciji bio je 20 godina, a odlazi baš u trenutku kada se zahuktava priča o litijumu i čeka se na sednicu Skupštine tog grada na kojoj bi se moglo raspravljati o rudniku. Šta se krije iza ove ostavke i kako će to uticati na Lozničane? Sagovornici našeg portala tvrde da iza svega stoji predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je Petroviću "dao rok do kraja 2024. da se povuče", i da do novih izbora neće doći "jer bi to bilo previše rizično za SNS - postoji protivljenje projektu Jadar".

Vidoje Petrović je ostavku na mesto gradonačelnika podneo još 5. avgusta ove godine, ali se tek sada saznalo za to. Preciznije, kako je naveo u obražloženju predsednici Skupštine Loznice Mileni Manojlović-Knežević, sa te funkcije odlazi zbog zdravstvenih i porodičnih razloga.

PROČITAJTE JOŠ....

Da je podneo ostavku za Danas je potvrdio Dragan Pajić, odbornik grupe građana „Smelo“ u skupštini grada Loznica, koji kaže da je ova grupa još 16. avgusta imala tu informaciju, ali da je ostavka zavedena u opštini tek 10. oktobra ove godine.

Za sve ovo vreme širom Srbije se održavaju protesti protiv rudarenja litijuma, a Loznica je upravo u centru tih dešavanja s obzirom na to da je projekat Jadar planiran upravo na teritoriji te opštine. Zbog svega toga se postavlja pitanje šta njegova ostavka predstavlja za građane Loznice.

Tomislav Čotrić, odbornik iz Demokratske stranke, rekao je za Novu da se trenutno u javnosti odigravaju spinovi po pitanju ostavke Vidoja Petrovića.

„Vučić odlučio da Petroviću da još godinu dana“

„Ono što mi pouzdano znamo jeste da je posle decembarskih izbora bilo zaista upitno da li će on postati gradonačelnik. To pitanje se krčkalo do poslednjeg dana. Tačnije, sve do isteka roka za postavljanje gradonačelnika kad je, prema informacijama koje imamo iz insajderskih krugova SNS, rečeno da je Vučić odlučio da mu da još godinu dana, odnosno do kraja 2024. da ostane gradonačelnik, a posle da podnese ostavku. Razloge za tako nešto zaista ne znamo, tako da je to ostalo da visi sve do momenta kada je on 5. avgusta zapravo dao ostavku, i to posle obeležavanja godišnjice Oluje“, rekao je on.

Prema nekim informacijama, Čotrić dodaje, tog dana kada je bilo obeležavanje Petroviću je pozlilo, pa je bio u bolnici.

„I tu postoje spekulacije da li mu je pozlilo zbog toga što je bio na 20 ili 30 metara od Vučića, ili mu je zaista bilo loše. Niko tada svakako nije rekao ništa u vezi toga, sve je ostala misterija. A tek sada znamo za to, i to kada smo podneli materijal za Skupštinu Loznice“, kazao je on.

Na pitanje šta se tačno krije iza ostavke, Tomislav Čotrić je rekao da je ovde reč o jednoj igri – da se on iz svega ovoga izvuče pravdajući se na bolest, a u stvari je bio nateran od vrha SNS da se povuče.

Tomislav Čotrić, odbornik DS
Tomislav Čotrić, odbornik DS (foto:N1)

„Ipak, bio bi to poraz za njega da podnese ostavku jer mu je neko rekao iz vrha stranke. Naravno, sad počinju i spekulacije iz, kako mi pretpostavljamo, redova koji su njemu bliski da je on to uradio jer kao nije hteo da potpisuje Prostorni plan za otvaranje rudnika litijuma u Jadru. To ne pije vodu zato što je Vidoje Petrović učesnik tog projekta od 2004. godine, i sve vreme je bio aktivan u tome. Takođe, njemu vrlo bliski ljudi u poslednjih šest meseci organizuju prezentacije Rio Tinta po mesnim zajednicama, gde uz iće i piće predstavljaju narodu koji su benefiti od rudarenja. Dakle, reč je o otvorenoj korupciji na delu“, rekao je on za naš portal.

Podsetimo, Vidoje Petrović nekoliko puta je privukao pažnju javnosti tokom svoje duge političke karijere.

Na primer, on je 2011. godine kao gradonačelnik Loznice potpisao Memorandum o razumevanju s ciljem poboljšanja međusobne saradnje sa kompanijom Rio Sava. U Memorandumu, koji nije obavezujući, ali koji pokazuje nameru vlasti da sarađuje sa „Rio Tintom“ i da toj kompaniji omogući eksploataciju litijuma u Srbiji, ističe se da su se strane dogovorile oko toga da će obrazovati zajedničku radnu grupu koja bi implementirala i nadgledala ključne aspekta projekta “Jadar”.

Sada počinje „igra prestola“

Dalje, odbornik DS u Loznici Tomislav Čotrić kazao je kako sada SNS ima rok od 30 dana da odabere novog gradonačelnika.

„Naravno, tu počinje ‘igra prestola’ – budući da u okviru same grupacije SNS postoje neka neslaganja, mislimo da više od polovine tih odbornika i dalje može da kontroliše bivši gradonačelnik, tako da je pitanje kako će oni postupiti i da li će glasati za nekog novog. Opet, računajući na njihovo podaništvo, smatramo da neće biti nikakav problem da se izglasa novi gradonačelnik. Pritom, jedan od najozbiljnijih kandidata iz redova SNS je narodna poslanica Dragana Lukić, koja je poznata po tome da je niko ne poznaje“, rekao je on.

„Skupština Loznice je zakazana za 25. oktobar a u dnevnom redu nema priče o litijumu i prostornom planu, što ne znači da oni ne mogu pred samu sednicu da taj plan ubace u dnevni red. U tom smislu, mi kao opozicija smo spremni da istog momenta, ako to dospe na dnevni red, obavestimo ekološke organizacije i građane. Takođe, ako dođe do izmene dnevnog reda zasedanja i glasanja o prostornom planu, onda ćemo insistirati da se svaki odbornik pojedinačno izjasni da li je za ili protiv litijuma. Tako bi građani videli da li je odbornik stao u njihovu zaštitu, ili je podanik i poslušnik koji je, bez obzira na to šta rudnik može da uradi životnoj sredini u Loznici, stavio stranku i njene interese ispred interesa građana“, rekao je Čotrić za Novu.

Bursać: Ne verujem da će biti izbora u Loznici, nije u interesu SNS

Sa druge strane, naučni saradnik u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Dejan Bursać kazao je za naš portal da je „ostavka Vidoja Petrovića očigledno posledica protesta protiv projekta Jadar koji su krenuli odatle, i gde vrh SNS nije zadovoljan radom svog gradonačelnika, i onda ga smenjuju a građani se tu ništa ne pitaju“.

Međutim, na pitanje da li će doći do novih izbora za gradonačelnika u Loznici, on je odgovorio da sumnja u to.

„Ne verujem da će biti izbora u Loznici, ako SNS ima većinu onda će izglasati novog gradonačelnika i mislim da će to biti to. To je inače način na koji je naš izborni sistem postavljen, i ne verujem da će SNS pokrenuti tu priču, posebno u situaciji koja bi mogla biti rizična po njih jer postoji protivljenje projektu Jadar“.

Foto: N1

„Inače, u okviru političkog sistema mi znamo da postoji jedna vrsta subordinacije na centralnom nivou i da kod nas čelnike gradova i opština ne biraju građani, već zbog našeg izbornog sistema narod glasa za izborne liste, odnosno za političke stranke. One naknadno naprave angažmane ko će biti gradonačelnik. Retko koja stranka jasno ističe kandidata za gradonačelnika, već se većina sakrije iza svog nacionalnog lidera zato što je kod nas ceo sistem centralizovan i upućen na nacionalni nivo. Poslednji put su 2004. direktno birani gradonačelnici“, objasnio je on.

Podsetimo, prema informacijama na zvaničnom sajtu grada Loznica, Vidoje Petrović još uvek je gradonačelnik, a takođe nema gde nije radio.

Završio je Vojnu akademiju u Beogradu, a 16 godina je radio u Ministarstvu unutrašnjih poslova i izveo je prvu generaciju Policijske akademije u Beogradu. Radio je i u Ministarstvu finansija sve dok nije postao gradonačelnik Loznice u oktobru 2004. godine.

Takođe je i istaknuti član Predsedništva Srpske napredne stranke.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare