Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Iz pandemije kornavirusa sa velikom snagom su izašle dve sile, Nemačka i Kina, od kojih je Kina preuzela značajnu ulogu u globalizaciji, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenicji "Svet posle korone".

Vučić je naveo da je apsolutna dominacija Nemačke u Evropi očigledna s obzirom da je u toku pandemije više od 200 milijardi evra ubrizgala u svoju privredu.

Što se tiče Kine, kako je rekao, ona je u toku pandemije snažno ojačala svoju ulogu u svetu.

„Kina je prva uspela da se izbori sa panedemijom, pokazala želju da nastavi ono što je bila američka politika prethodnih 70 godina, a to je globalizacija, preuzimanje pozicije ključnog ili jednog od ključnih igrača u sferi globalizacije“, rekao je Vučić.

On je naglasio da je Kina prihvatila igru na nivou celog sveta, a ne jednostranu suverenističku politiku.

„Kina je uspela da pokaže i tu dozu solidarnosti koju neke druge zemlje nisu mogle“, rekao je on.

Naglasio je da je Amerika izgubila više od 100.000 ljudi, više od Korejskog i Vijetnamskog rata zajedno, a bliži se broju koji je izgubila u toku Drugog svetskog rata.

„Ali, američka privreda će nakon korone snažno krenuti napred“, rekao je on.

Naveo je da se u političko-ekonomskom i vojnom smislu treniutno izdvajaju četiri velike sile, a to su SAD, Kina, Evropa, pre svega Nemačka, i Rusija.

Vučić: Naša globalna politika snaženje odnosa sa velikim silama

“Moramo da snažimo svoje odnose i sa SAD i sa Kinom, koja nam se pokazala kao iskreni prijatelj u prethodnom periodu, i sa Rusijom, koja je u vek bila naš prijatelj po pitanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta”, rekao je on.

Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ nr

Naveo je da Srbija nije mnogo velika i primećena, “osim kad izgovorimo reči za koje svi misle da su ispravne i istinite a niko ne sme da ih izgovori”.

Ono što, kako kaže, možemo da radimo jeste na regionalnom nivou.

“Uradićemo sve što možemo na otvaranju granica, na snažejnu tržišne pozicije Srbije, na daljem jačanju naše privrede i privrednog uticaja u regionu”, naglasio je on.

Izrazio je svoje uverenje da tu Srbija može da bude najuspešnija i na taj načim pomogne i srpskom narodu van granica.

Brnabić: Bili smo emotivno pogođeni odlukom EU

Brnabić je rekla da je bilo začuđujuće kojom brzinom zemlje u Evropi nakon pojave koronavirusa ponovo uspostavile granice.

Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ nr

„Navikli smo na porstor bez granica, i videli smo da u roku od par dana svaka zemlja postavlja granice i kreće da se bori pojedinačno za sebe, svoju bezbednost i svoje građane“, rekla je Brnabić na konferenicji „Svet posle korone“.

Ona je rekla da se „u danu promenio evropski kontitent“, ali da se to donekle menjalo kako je kriza tekla.

„Mislim da smo bili pogođeni više emotivno nego materijalno odlukom da se zatvore granice Evropske unije u smislu izvoza medicinske odluke. Nije to bila formalna odluka, ali oprema je išla uz odobrenje koje se nije moglo dobiti“, rekla je ona.

Naglasila je da je to bio signal koji će se čuti još neko vreme na našim prostorima, posebno u zemljama koje se nalaze u predpristupnim pregovorima.

Ona je iskazala “beskonačnu” zahvalnost Republici Kini, koja je Srbiju tretirala kao prioritetnog kupca medicinske opreme.

„Najvažnija pomoć je bila i u vidu medicinskih stručnjaka koji su sleteli u Beograd. To veče kad je stigao tim medicinskih stručnjaka iz Kine znala sam da možemo da pobedimo“, rekla je ona.

Naglasila je da je Srbija dobila i značajnu podršku Rusije, zatim Ujedninjenih Arapskih Emirata, SAD, Norveške, „nakon čega je počela i Evropska unija da se uključuje“.

Čen Bo: Kina smatra da će pandemija ujediniti svet

„Trenutno preovladavaju dva mišljenje, neki predviđaju u da će pandemija ubrzati proces deglobalizacije, dok je drugo da će suočavanje sa zajedničkim izazovima ojačati naše jedinstvo“, rekla je Čen Bo.

Foto:FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ nr

Kako tvrdi, drugo mišljenje je mnogo bliže kineskom stavu.

“Virus ne bira zemlje, nacije i društvene sisteme. Naše zdravlje i životi nikada nisu bili tako povezani kao danas. To pokazuje da današnje društvo deli zajedničku sudbinu”, rekla je ona.

Naglasila da se sve zemlje suočavaju sa dva zadatka, a to su kontrola i prevencija epidemije i ekonomski oporavak.

“Ovo su veliki izazovi sa kojim ne može da se suoči ni jedna zamlja sama”, rekla je Čen Bo.

Poručila je da će Kina nastaviti da promoviše globalizaciju i mir u svetu.

Navela je da postoji mnogo neslaganja između Kine i Amerike, ali da to ne znači da ne postoji mesto za saradnju.

„Kina je i dalje voljna da bez konfrotacije i uz poštovanje sa Ameriokom izgradi dobre odnose međusobne saradnje“, rekla je ona.

Navela je da su Kina i SAD kao glavne ekonomske sile odgovorne za mir u svetu.

„Mi ne želimo da menjamo Ameriku, niti ćemo prihvatiti da se ometa razvoj Kine i ugrožava njen teritorijalni integritet i suverenitet“, rekla je ona.

Bocan-Harčenko: Rusija za globalizaciju uz očuvanje suvereniteta

Globalizacija će nastaviti da se razvija ali uz očuvanje suveriniteta i nacionalnog integriteta.

Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ nr

„Mi se zalažemo za integracije, podržavamo politiku svake zemlje koja se zasniva na ravnoteži, kao što je to politika Srbije koja je spremna da sarađuje i sa EU, i sa SAD i sa Kinon i Rusiijom“, rekao je Bocan-Harčenko.

On je naveo da će Rusija raditi na integraciji sa drugim zemljama i izrazio zabrinutost zbog određenih poteza koji ugrožavaju međunarodnu stabilnost.

„Žao nam je da i sada ima pokušaja uništavanja ugovora koji su godinama garantovali stratešku i vojno-političku stabilnost u svetu i Evropi“, naveo je ambasador Rusije.

Kako je rekao, u pitanju je neprihvatljivo potkopavanje stabilnosti i mogućnosti zajdenočkog odgovora kakav je potreban u toku epidemije koronavirusa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare