Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio je na tvrdnje Miroslava Aleksića na današnjoj konferenciji za medije o tome da je kompanija Rio Tinto već jednom uticala na izbore jedne države, i dao primer kako je izgledao njen uticaj u Papua Novoj Gvineji gde je, zbog eksploatacije, u građanskom ratu poginulo preko 20.000 ljudi. "Šta da radite, rekao sam već jedanput: 'Što je tikva praznija, to je bezobraznija'", odgovorio je Vučić.

Aleksandar Vučić odgovorio je na izjave Miroslava Aleksića na konferenciji za medije u vezi rudarenja litijuma u Srbiji.

„Nekim političarima kao da je posle kovida nešto u glavi krcnulo… Čuj, kaže Papua Nova Gvineja i održava konferenciju za novinare tim povodom. I ne čudi me kako su se završavale škole i jedva prolazili na popravnim ispitima“, kazao je Vučić.

On je dalje dodao da njega nisu „voleli kao mečku po različitim centrima u nekim drugim državama“ da bude njihov potrčko i agent.

„Rio Tinto su doveli oni i 2006. su menjali zakon čak i zbog Rio Tinta. Pa je ministar onaj iz DSS objašnjavao zašto je potrebno da se taj zakon promeni, Naumov, ako se ne varam. On je govorio kako je Rio Tinto važan. Možda su njima neke pare davali. Pokojni Tijanić je rekao: ‘Svako se kreće u granicama svoje pokvarenosti’. Računaju ti ljudi, kakvi su oni, znaju koliko bi samo  pare da stave u svoj džep i nikada o Srbiji nisu brinuli, pa polaze od toga da i oni drugi moraju da budu kao i oni“, rekao je predsednik Srbije.

Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Vučić je rekao da oni greše, i da „oni ne znaju ni na karti da pokažu Papua Novu Gvineju“.

„Šta da radite, rekao sam već jedanput: ‘Što je tikva praznija, to je bezobraznija'“, kazao je on.

Podsetimo, Miroslav Aleksić je ranije danas izjavio da je „kompanija Rio Tinto učestvovala u nameštanju izbora u Gvineji kako bi došla u posed rezervi gvožđa i to je dokazano nakon sprovedenih istraga“.

„Dakle, oni su direktno uticali na rezultate izbora u Gvineji da bi taj čovek došao na vlast. Šema je izgledala tako da je odmah posle izbora Vlada Gvineje dobila uz pomoć fonda Džordža Soroša 700 miliona dolara od Rio Tinta, a Alfa Konde je tražio da praktično dobije, kako je rekao, avans od 10 i po miliona dolara kako bi zaustavio dozvole koje je imala prethodna kompanija. To se dogodilo preko Fransoa de Kombre, koji je bio posrednik između Rio Tinta i Alfa Kondea, a o tome svedoči i audio snimak koji je objavio Franse 24, gde Alfa Konde jasno u snimku kaže da ako ne bude avansa, poništiće dogovor“, kazao je lider NPS Miroslav Aleksić.

On je postavio pitanje šta se krije iza želje i ambicije vlasti u Srbiji i stranih kapitalista da se „čerupaju rudna bogatstva Srbije“.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare