Sudeći prema trenutnoj situaciji i mogućem pravcu u kom se može razvijati, Medijana u Nišu će biti jedina opština u kojoj je Srpska napredna stranka smenjena s vlasti na nedavno završenim lokalnim izborima. Borba opozicije da dokaže pobedu još se vodi u Nišu, Čačku i beogradskim opštinama Novi Beograd i Vračar, dok u Starom gradu sve zavisi od jednog čoveka. Zaključak je da SNS neće priznati poraz i neće prepustiti nijednu opštinu u kojoj se rezultat lomi oko jednog ili dva odbornička mesta, a u toj borbi sve je dozvoljeno.

U izbornoj noći i danima nakon nje rezultati su pokazivali da opozicija može do pobede na nekoliko mesta. Pre svega u Nišu, ali i u pojedinim beogradskim opštinama.

Danas, samo 10 dana kasnije, situacija je znatno drugačija. Za sad, a verovatno će tako i ostati, jedino je u niškoj opštini Medijana SNS pala s vlasti.

Ovim povodom naučni saradnik u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Dejan Bursać za Nova.rs kaže:

Dejan Bursać Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

“Činjenica je da Srpska napredna stranka neće pustiti ni jednu opštinu. Zato se često i postavlja pitanje da li smo iz faze hibridnog režima prešli u nešto još gore? SNS neće prepustiti mirno vlast čak ni na tom lokalnom nivou. Pritom, koriste institucije u tim situacijama, poput izbornih komisija, evo sad Višeg suda u Nišu… I sad je veliko pitanje šta opozicija može tim povodom da uradi”, kaže Bursać i dodaje:

“Mi smo videli da građani nisu bili previše motivisani za ove izbore, međunarodni faktor u koji se opozicija takođe uzda, očigledno nije briga. Pogotovu za lokalne izbore u Srbiji. To će na kraju biti još neki izveštaj možda i to je sve”.

I šta onda, zaista, opozicija može da uradi?

“Da sedne u neku vremensku kapsulu, vrati se jedno šest meseci unazad i promeni onu odluku i sliku koju su poslali biračima. Kad ste mesecima radili na demotivisanju birača da izađu na izbore, jednostavno je vrlo teško sad ih motivisati da se bore za neki izborni rezultat. Nakon ubedljivog poraza opozicije u Beogradu i Novom Sadu, teško ćete ih izvući na ulice, u protest i objasiti im zašto je važno da se bore za izbornu volju”, zaključuje Bursać.

A šta se to desilo od 2. juna do danas?

Idemo redom.

Kako se pobeda u Nišu pretvara u poraz

Grupa građana Dragana Milića je na lokalnim izborima u Nišu osvojila 16 mandata što je uz kako je prvobitno objavljeno 10 mandata liste “Biramo Niš”, tri mandata koalicije NADA i dva “Kreni-promeni” Sava Manojlovića u zbiru iznosilo 31, koliko je bilo dovoljno da opozicija oformi većinu jer je SNS imala 29 mandata, a Ruska stranka koja ide uz vlast osvojila je jedan.

U naknadnom razvoju situacije, Gradska izborna komisija u Nišu predvođena naprednjacima nalazi “greške” u izbornom materijalu i ponovnim prebrojavanjem glasova sa devet biračkih mesta, preokreće rezultat tako što “skida” jedan mandat koaliciji NADA i dodaje ga SNS-u. Samim tim, vladajuća stranka sa jednim odborničkim mestom Ruske stranke može da formira vlast.

Foto: Dimitrije Nikolic/ATAImages

I tu kreće postizborna drama u ovom gradu, a opozicija i dalje vodi bitku za pobedu. Do sad su se borili sa Gradskom izbornom komisijom, koja im je odbila skoro sve prigovore, a sad i sa Višim sudom koji treba da donese odluku po njihovoj žalbi, a opozicija tvrdi da i tu ima “muljanja”.

Kandidat za gradonačenika ispred liste “Biramo Niš” Đorđe Stanković izjavio je da v.d. predsednik Višeg suda u ovom gradu u saradnji sa GIK, radi na tome da se žalba opozicije odbije. U svakom slučaju, rokovi za odluku Višeg suda ističu po jednoj žalbi u četvrtak u 10 sati, a po drugoj u petak i tada će biti doneta i konačna odluka o pobedniku ovih izbora.

Slična situacija je i u Čačku. Opozicija tvrdi da su izbori u Čačku pokradeni i da su ponovnim uvidom u birački materijal pronašli brojne dokaze za to. Lider Dveri Boško Obradović tvrdi da dokaze krije načelnik gradske upave Čačka.

Foto:TANJUG/ JOVAN NIKOLIĆ/

Doktor Aleksandar Radojević ispred liste „Svi za Čačak“ rekao je da je skoro na sva 104 biračka mesta bila zabeležena neka prevaru i nepravilnost.

„Od toga da imate višak glasačkih listića ubačen u kutiju do toga da imate ljude koji su glasali i kao invalidi. Kao nepokretni su glasali kod svojih kuća i istovremeno na biračkim mestima. A glasali su i oni koji su odavno pokojni“, rekao je on.

Drame je bilo i u opštini Novi Beograd.

Prepravljali zapisnike, snimljeni i ništa

Prema zvaničnim rezultatima, SNS je u ovoj opštini osvojio 25 mandata, “Kreni – promeni“ 14, „Biramo Novi Beograd“ devet i Ruska stranka jedan mandat. I ovde odlučujući glas ima, baš kao i u Nišu, Ruska stranka. Manjinska partija u kojoj Rusa nema.

Opozicija je objavila da su zapisnici u opštini Novi Beograd menjani, da su brojevi na njima naknadno prepravljani u korist SNS, ali i stranaka koje će s njima u koaliciju. Objavljen je čak i video snimak na kojem se to vidi.

Zbog toga su tražili uvid u izborni materijal. Nakon što im je odobren ovaj zahtev, ali za samo pet odsto biračkih mesta, Savo Manojlović iz “Kreni-Promeni” je zbog izborne krađe objavio da neće učestvovati u radu niti beogradske skupštine, niti skupština opština. Koaliciji “Biramo Novi Beograd” takođe je odobren uvid u izborni materijal, ali ne na onim biračkim mestima koje su tražili i za koje imaju sumnje, pa je i to završeno bez uspeha.

Dakle, ništa ni od Novog Beograda.

Zatim ide opština Vračar.

Ovde je lista “Biramo Vračar“ osvojila 28 mandata, SNS 25, „Vračar Vračarcima“ tri, “Zeleni pokret Vračar“, “Narodna lista ključ za pobedu Vračar“ i “Dosta je bilo“ po dva mandata i “Mi smo Vračar“ jedan.

Međutim, nakon što je Bogdan Tatić, predsednik Demokratske stranke na Vračaru, pozvao stranke Dosta je bilo, Dveri i Narodnu da formiraju skupštinsku većinu na Vračaru, oglasila se i Narodna stranka. Oni su na društvenoj mreži Fejsbuk napisali da neće ići u koaliciju na ovoj beogradskoj opštini s onima koji su krunili njihovu stranku i pokušali da je unište u dva navrata.

U međuvremenu je opozicija na ovoj opštini podnela žalbu Višem sudu, tako da se još ne može reći da je Vračar ostao u rukama SNS, ali to nije daleko od istine.

U opštini Stari grad, postizborna situacija izgleda ovako:

Lista „Biramo Stari grad“ ima 23 mandata, Srpska napredna stranka 21, dok su „Čuvari Starog grada“ osvojili 10 odborničkih mesta. To znači da bi “Biramo borbu” i Marko Bastać mogli da formiraju vlast. Ali samo ukoliko Marko Bastać tako odluči, a još nije. Međutim i to će se znati uskoro, jer je za četvrtak popodne zakazan sastanak, na kojem će Bastaću predstavnici liste “Biramo Stari grad” predstaviti svoj plan za saradnju.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare