Foto:DJORDJEVIC/BETA / Sipa Press / Profimedia; Amir Hamzagić/Nova.rs; Ivan dinić/Nova; A. H./ATAImages.

Više od deset dana nakon oružanog sukoba u Banjskoj, osim što je i dalje mnogo toga nepoznanica, sve su jači glasovi iz opozicionih redova, koji pozivaju na odgovornost predsednika Srbije Aleksandra Vučića i smatraju da bi trebao da podnese ostavku.

Neposredno nakon sukoba u Banjskoj, u kom su poginula trojica Srba sa KiM i jedan albanski policajac, gostujući u „Utisku nedelje“, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je da je ključna stvar trenutno tražiti ostavku Aleksandra Vučića, a da bi Demokratska stranka preduzela određene korake ukoliko izbori 17. decembra ne budu razdvojeni i održani u fer uslovima.

„Ključna stvar koja sada treba da se uradi jeste da tražimo ostavku Aleksandra Vučića i da preispitamo da li je on uopšte sposoban da se bavi ovom funkcijom. Mi zahtevamo izbore do kraja godine, razdvojene. On ne mora da ispuni to, on može ponovo da raspiše nešto što se zove izbori, a da nemamo uslove za to. Ako ne uspemo da se izborimo za te uslove, da zajedno i opozicija i građani naprave kampanju na ulicama“, naveo je Lutovac.

Zoran Lutovac Foto: Ivan Dinić/Nova

Sanda Rašković Ivić je navela i da treba utvrditi moguću Vučićevu odgovornost za događaje u Banjskoj.

Sanda Rašković Ivić Foto: Ivan Dinić/Nova

„Ukoliko se utvrdi da je Vučić znao za ovo što se desilo 24. septembra i ukoliko je on Kurtiju dao poluge da krene od antiterorizma i da Srbiju praktično potopi i da senka pogroma opet preti narodu – to je po mom i mišljenju Narodne stranke veleizdajnički čin. Svako ko počini veleizdaju nema više legitimaciju da obavlja tako visoku državnu funkciju“, navela je Rašković Ivić.

Jedina ostavka koja se u međuvremenu desila jeste ona Milana Radoičića na mesto potpredsednika Srpske liste.

Javnost je za to saznala neposredno pre nego što će njegov advokat Goran Petronijević pročitati pismo u kom Radoičić priznaje umešanost u slučaju „Banjska“.

Da bi Vučić trebao da podnese ostavku smatra lider SSP, Dragan Đilas. Međutim, on smatra da ne bi trebalo isticati to kao zahtev, jer se on nikad neće ispuniti.

Foto: Nova

Đilas je istakao i da je hapšenje kontroverznog biznismena i odlazećeg potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića „odluka Vučića“.

„Aleksandar Vučić treba da podnese ostavku posle ovoga što se desilo i do čega je doveo Srbiju, ali taj zahtev nema smisla jer neće biti ispunjen. Srbija je, ponavljam još jednom, zemlja koja je posle 11 godina vlasti Srpske napredne stranke u situaciji da mene novinari pitaju da li mislim da će nam zaista uvesti sankcije. Da li shvatate da smo došli u tu situaciju da vas to neko argumentovano i normalno pita“, upitao je Đilas.

PROČITAJTE JOŠ

A od sankcija za sada ništa. Iako se iz pojedinih zemalja članica EU mogu čuti glasovi o kazni sa Srbiju u slučaju da se dokaže umešanost u oružani sukob, to se još nije desilo.

Portparol EU Peter Stano precizirao je da očekuje opsežnu istragu.

Preispitivanje političke odgovornosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića tražio je i lider stranke „SRCE“, Zdravko Ponoš.

Zdravko Ponoš Foto:FoNet/Milica Vučković

„Njegova odgovornost je nesumnjiva, bez obzira da li je ima i kolika i kakva je njegova uloga u konkretnim aktivnostima koje su u vezi sa tragičnim događajem u selu Banjska. Već sada je vreme da se pokrene pitanje političke odgovornosti Aleksandra Vučića, pre svega u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Za neke važne stvari po pitanju Kosova možda je već kasno, ali za odgovornost nije. Preveliko nam je Kosovo za nas da bi ga neko upakovao kao u celofan u nečijih 48 sati zadržavanja“, rekao je  Ponoš.

Da se priča oko preispitivanja moguće umešanosti Srbije u slučaj Banjska zakuhtva, pokazuju i saznanja Nova.rs o tome da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tražio od mađarskog premijera Viktora Orbana da iskoristi svoje pravo veta i spreči da našoj zemlji budu uvedene mere ili sankcije.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare