Azem Vlasi Foto: STR / AFP / Profimedia

Kosovski pravnik i političar Azem Vlasi izjavio je da su "sporazum o odnosima između Srbije i Kosova od 27. februara i Aneks o implementaciji tog sporazuma od 18. marta sa pravnog stajališta nesporni i validni".

„Po Bečkoj konvenciji o ugovornom pravu važe svi sporazumi postignuti između strana sa pravnim legitimitetom bez obzira da li su formalno potpisani ili usmeno potvrđeni“, rekao je Vlasi za sajt Danasa upitan o sastanku u Ohridu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija i šta ih pravno obavezuje.

Kako je Vlasi naveo, „u ovom slučaju dodatni pravni legitimitet ovim sporazumima daje i to što su postignuti u prisustvu visokog predstavnika Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela, kao i izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, a ne privatnih lica“.

On je naveo i da Kurti i Vučić ne osporavaju da su sporazum i aneks prihvatili i složili se da će posrednici nadgledati i pomoći implemenataciju.

„Nema mogućnosti da se probira ko šta hoće, a šta neće da poštuje i sprovodi. Kako će se to objasniti nezadovoljnicima kod kuće, to je druga stvar“, zaključio je Vlasi.

BONUS VIDEO Istekao rok za kandidaturu za izbore na severu Kosova, Srpska lista se nije prijavila

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar