Vladeta Janković Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Bivši kandidat za gradonačelnika Beograda i univerzitetski profesor u penziji Vladeta Janković oštro je reagovao na navode naprednjaka da je Rio Tinto došao za vreme bivše vlasti i objasnio kakve je on razgovore imao s predstavnicima ove kompanije.

Vladeta Janković je za NIN rekao da su predstavnici ove kompanije tražili da se vide sa bivšim premijerom Vojislavom Koštunicom, ali da ih on nije primio.

„Kažu da je Rio Tinto doveo DOS, beslovesni Bakarec kaže da sam ja kao ambasador doveo Rio Tinto u Srbiju. Pokvarenjak i budala samo to može da kaže, a ja vam kažem da nisam znao da Rio Tinto postoji kada sam bio ambasador u Engleskoj. Oni su hteli da vide Koštunicu kao premijera zbog eksploatacije nikla, a ne litijuma i ne u Jadru, nego na Mokroj Gori. On nije mogao, nije hteo da ih primi, pa sam ih ja primio. Kažu, prihod države bi bio oko milijardu dolara, nisu rekli da nude mito od milijardu dolara. Ja to sve saslušam, odem i referišem premijeru“, poručio je Janković.

Podsetimo, od nedavno su predstavnici aktuelnom režima sve češće počeli da govore kako je firma Rinto Tinto došla u Srbiju za vreme prethodne vlasti. Najdalje je u tome otišla predsednica Skupštine Ana Brnabić koja je nedavno sazvala isključivo tim povodom.

Ana Brnabić konferencija za novinare Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

„Osetila sam potrebu da odgovorim na neistine koje je juče ponovo izrekao predsednik SSP Dragan Đilas koji je pri čistoj svesti izjavio da nije istina da je DS izdala dozvolu Rio Tintu 2006. godine za eksploataciju. Citiram: ’DS 2006. godine nije bila vlast, nego opozicija… I zna Vučić da nije prva na listi za Loznicu prodavala zemlju Rio Tintu“, rekla je Brnabić između ostalog i dodala:

„Pod jedan, našla sam još jedan dokument javno dostupan svima iz Agencije za privredne registre. Kada je u Republici Srbije osnovana ćerka firma Rio Tinta, 16.maja 2001. godine. Dakle, ćerka firma je osnovana u Srbiji 16. maja 2001. godine. Ko je tada bio na vlasti? Ko je bio na vlasti tada u Srbiji? Aleksandar Vučić, Ana Brnabić, Darko Glišić? Ne, bila je Demokratska stranka“, izjavila je između ostalog Brnabić.

Ona je dodala da je promenjen Zakon o rudarstvu 2006. godine, a da je predsednik Vlade tada bio Vojislav Koštunica, dok je predsednik države bio Boris Tadić iz DS

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare