Karlo Bocola Foto: Vijesti.me

Karlo Bocola nema nijedan direktan dokaz za tvrdnje da je u Srebrenici ubijeno 250 civila Bošnjaka, odnosno da je do 1996. godine u Srebrenici i okolini ubijeno oko 1.600 civila i oko 2.400 vojnika Bošnjaka, objavljuju podgoričke "Vijesti".

Demokratska narodna partija (DNP) je, kako prenose „Vijesti“,  12. maja obavijestila javnost da je njen predsjednik Milan Knežević “dobio pisanu izjavu od gospodina Karla Bocole, visokog predstavnika UN za vrijeme građanskog rata u Bosni i Hercegovini”. U izjavi, navodi se u saopštenju, “gospodin Karlo Bocola pod zakletvom otkriva nove činjenice i detalje koje se odnose na dešavanja u Srebrenici 1995. godine”.

Foto: Vijesti.me

Saopštenje je izazvalo pažnju, ne samo što osoba pod ovim imenom nikada nije bila “visoki predstavnik UN” u Bosni, već mnogo više zbog navoda koji se mogu tumačiti i kao direktno negiranje genocida.

Jovana Todorović, portparolka DNP-a, na pitanja podgoričkog dnevnika upućena Milanu Kneževiću u vezi sa ovom izjavom, odgovorila je da bi bilo najbolje da o svemu porazgovaramo direktno sa g. Bocolom i ustupila njegov broj telefona.

Ispostaviće se da Bocola živi u Danilovgradu i da je reč o vitalnom sedamdesetogodišnjem “Srbinu iz Crne Gore”, koji ima i italijansko državljanstvo. Pristao je na intervju objašnjavajući da je njegov otac Italijan bio vojnik u Crnoj Gori tokom Drugog svjetskog rata, zaljubio se u Karlovu majku, Danilovgrađanku, i zajedno su nakon kapitulacije otišli na Apeninsko poluostrvo.

Zov svoje druge otadžbine osetio je, kako kaže, početkom rata u bivšoj SFRJ. Pošto mu je iz Crne Gore rečeno da nema potrebe da ratuje osnovao je u Trstu humanitarnu organizaciju ASIT. Objašnjava da, ipak, nije bio “visoki predstavnik UN” kako su ga u saopštenju DNP predstavili.

Kako tvrdi, sve vreme je obilazio bolnice i “organizovao dobijanje donacija, kao i zbrinjavanje bolesne djece i ranjenih lica u BiH za lečenje u bolnicama EU”.  U toku rata, krajem 1994. i početkom 1995. godine tri puta je, kako kaže, dolazio u okolinu Srebrenice.

Bacola, kako prenose „Vijesti“, dosta konfuzno objašnjava da u periodu od 11. do 15. jula nije bio u samoj Srebrenici, ali odmah zatim navodi da je bio sa Unproforcima i sa Ratkom Mladićem “kad je bilo ono oko autobusa”. Reč je o poznatoj sceni kada Mladić ulazi u autobus pun Bošnjaka i obećava da im se ništa neće desiti.

“Civili su bili kolateralna šteta”, kaže Bocola i dodaje da je do 1996. godine u Srebrenici i okolini ubijeno oko 1.600 civila i oko 2.400 vojnika, kako on kaže, “muslimana”. Te podatke, tvrdi Bocola, dobio je od “plavih šljemova”.

„Trista posto tvrdim da je to tačno“

“To sam čuo od njih, tamo, direktno. Trista posto tvrdim da je to tačno”, izričit je Karlo Bocola.

Na podsjećanje da u izjavi kaže da su “muslimani dovozili mrtve iz drugih krajeva” i pitanje da li je to on lično vidio i da li ima dokaza za ovakvu tvrdnju, Bocola kaže da su iz Zenice mnogi sahranjeni u Srebrenici “bez kontrole Srba”. Na podatak o preko 8.000 stradalih Bošnjaka Bocola samo kaže: “Ne, nije to istina.”

Pošto on tvrdi da je u Srebrenici stradalo samo 250 civila, na pitanje da li to znači, prema njegovom tumačenju, da je oko 8.000 ljudskih tijela prebačeno iz drugih krajeva BiH u Srebrenicu i da li ima dokaza za ovakve tvrdnje: “Slušajte, pa ima snimaka puno… To su bile službene izjave, nečija strategija je to. Imali su neki projekt sigurno”.

Na pitanje da li zna nešto o masovnim grobnicama, Bocola kaže da ne zna jer “u tom periodu nije bio tamo”. Takođe, nije čuo ni za paravojnu formaciju Škorpioni čiji su snimci pogubljenja civila objavljivani javno.

Na pitanje da li zna da negiranje genocida može biti krivično djelo, odgovara potvrdno i dodaje: “Znam, čekam da me pozovu. Spremio sam se za njih”.

U Delegaciji Evropske unije u BiH ističu “da je u Srebrenici počinjen genocid i da to nije stvar mišljenja”, već da je riječ o istorijskoj činjenici, pravno utvrđenoj od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju 2004. godine i Međunarodnog suda pravde 2007. godine.

Podmetanje u cilju negiranja genocida

Očigledno je da se radi o podmetanju u cilju negiranja genocida u Srebrenici. Međutim, ono što je neobično je da tako grubu podmetačinu promoviše Milan Knežević, predsjednik parlamentarne stranke koja učestvuje u vlasti Crne Gore, istakla je za „Vijesti“ Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorica NVO Akcija za ljudska prava (HRA).

Nadležni državni tužilac treba da ocijeni i Kneževićevo i Bocolino postupanje u svjetlu zabrane negiranja genocida iz Krivičnog zakonika. Negiranje je nažalost završna faza genocida, kojom se najavljuje naredni, dodaje ona.

Inače, kako prenose „Vijesti“ Bocolu je 2015. godine optužio sugrađanin iz Danilovgrada da je ukrao “samurajski mač” iz sefa Societe Generale Montenegra, “uz pomoć službenika te banke”. Bocola, međutim, tvrdi da je katanu iz sefa uzeo regularno.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare