Policija na KiM Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Na protestu protiv Dokufesta u Prizrenu, na koji je pozvao Savet Islamske zajednice, napadnuta je novinarska ekipa portala Nacionale.

Kako piše Kossev, učesnici protesta nosili su tranparente „Prizren grad istorije“, „Dalje drogu od naše dece“, „Žene nisu objekat požude“, „Dokufest je loš“, a uzvikivali su „Alahu Akbar“.

Na otvaranju ovogodišnjeg izdanja Dokufesta, kanadska grupa „Peaches“ promovisala je odbranu transrodnih osoba.

Festival je počeo 4. i završava se 12. avgusta, a predstavlja najvažniji međunarodni kulturni događaj za kosovsku scenu.

Direktor Kosovskog instituta za politička istraživanja i razvoj Ljuljzim Peci ocenio je da je napad na novinare pokazatelj koliko je daleko došla agresivnost pojedinaca i grupa islamske fundamentalističke organizacije na Kosovu.

„Pokušaj prizrenskih islamista da odigraju ulogu moralne policije narušiće i međunarodni imidž Dokufesta, za koji je uloženo mnogo napora da dostigne ugled koji danas uživa“, ocenio je Peci.

Udruženje novinara Kosova osudilo je napad na novinare.

Konjufca osudio napad na novinare portala Nacionale u Prizrenu

Predsednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca osudio je danas napad na novinara portala Nacionale Vulneta Krasnićija tokom njegovog izveštavanja s protesta protiv Doku festa u Prizrenu.

Konjufca je ocenio da je neprihvatljivo ometanje rada novinara ili njihovo vređanje u obavljanju dužnosti.

„Mediji predstavljaju prostor i sredstva kroz koje javno iznesene reči i stavovi nalaze priliku za šire pokrivanje i tretiranje nekog pitanja, dok je opstrukcija novinara istovremeno i zatvaranje javnog prostora i sužavanje demokratskih vrednosti. Pozivam nadležne organe da odmah istraže i procesuiraju slučaj“, napisao je na Fejsbuku Konjufca.

Osoba koja je napala ekipu portala Nacionale je pritvorena.

Napad na novinare ovog portala je osudila i Asocijacija novinara Kosova.

***

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar