Goran Vesić, Sednica Skupštine Srbije Foto:Amir Hamzagic/ATAImages

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić ponovio je danas da je naplata konverzije za građevinsko zemljište u Srbiji uvedena na osnovu lične odluke nekadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića.

Vesić je u Skupštini Srbije, gde se razmatraju amandmani na Predlog Zakona o planiranju i izgradnji, rekao da od svega dobrog što se predlaže – od zaštite građana, elektropunjača za vozila, energetskog pasoša za zgrade, sertifikata zelene gradnje ili lakše dobijanje lokacijskih dozvola, „pojedine žulja samo konverzija“.

Ministar je ponovio sve što je pričao i u načelnoj raspravi: da je Srbije poslednja zemlja bivše Jugoslavije koja je tek 2006. godine uvela pravo privatne svojine na građevinskom zemljištu, da je do 2009. bila besplatna konverzija, a da su tek 2009. zakonom izuzeta preduzeća u stečaju.

„Za dvadeset godina kroz konverziju Srbije je zaradila 3.645.334.435 dinara, tojest 30 miliona evra, tako je izgledala ta nakaradna konverzija, a blokira se 5.000 lokacija,“ rekao je Vesić i izneo da budžet prema njegovom proračunu ostaje bez milijardi svake godine zbog naplate konverzije prava korišćenja u pravo svojine.

Vesić je govoreći veoma glasno poslanike opozicije optužio da su „oni“ „prodali NIS jeftinije nego Robne kuće Beograd“ i da se zna dobro „koga je Tadić slao da proda NIS“, zbog čega su pojedini poslanici glasno negodovali.

„Ne postoji ni jedan dokaz da Srbija može da naplati milijarde od konverzije, to je bestidna laž jer je za 20 godina naplaćeno 30 miliona evra!“, vikao je ministar i pozvao poslanike da nađu jednu zemlju koja ima ovaj institut.

Poslanik Zavetnika Zoran Zečević tražio je od predsednika Skupštine Vladimira Orllića da upozori ministra da ne može da se tak ponaša i rekao da „Vesić ruši dostojanstvo čim se uplaši da će mu propasti plan o ukidanju konverzije“.

Poslanik Zeleno-levog kluba Radomir Lazović ocenio je da je „uvek zanimljivo kad se ministar ovako zajapuri“, pa „čovek mora da se zapita da li ministar ima neki lični interes“.

Lazović je ponovio da je ovakav zakon protivustavan, jer ljudi koji su kupili firme, nisu kupili i zemljište, pa treba da ga plate ako žele da grade na njemu.

Opširije o dešavanjima na današnjoj sednici Skupštine Srbije možete da čitate u lajv blogu portala Nova.rs.

***

BONUS VIDEO – Umesto u sali, Anketni odbor na ulici: Ko, kako i zašto sme da obustavi rad ovog tela?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar