Policija upada u stanove i kuće ekoloških aktivista, privodi ih na aerodromu, isleđuje trudnice... Vlast je očigledno rešena da saseče svaki vid bunta protiv rudnika litijuma, pa pod dirigentskom palicom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministar policije Ivica Dačić simulira atmosferu devedesetih i radi sve ono čega se uspešno klonio više od 20 godina.

Kako se palio jedan po jedan mali požar protiv litijuma u Srbiji, tako se “palila” i policija pod Dačićevim vođstvom. Na meti su ekološki aktivisti.

Od trenutka kad je objavljeno da će u Srbiji biti otvoren rudnik litijuma, na desetine hiljada građana izašlo je na ulice u gradovima širom Srbije kako bi rekli „ne“. Veliko finale bio je protest u Beogradu, održan prošle nedelje, na kojem se pojavilo oko 100.000 građana.

Protest protiv rudarenja litijuma Foto:Vladislav Mitić/Nova.rs

Nakon što su otpočeli blokadu pruga i auto-puta, policija je odlučila da protest „razbije“ u ranu zoru, a talas privođenja i zastrašivanja aktivista, koji je usledio u danima nakon protesta, potvrda je da obračun vlasti nije gotov.

Štaviše.

Predvodi ga ministar policije Ivica Dačić, koji ovih dana radi sve ono čega se čuvao. Vodeći se rečenicom da je odavno izvukao pouke iz devedesetih.

Zaboravljene pouke

Kometarišući način na koji se policija prethodnih nedelja obračunavala sa ekološkim aktivistima, advokat Ivan Ninić za Novu kaže da je vrh vlasti očigledno rešen da saseče svaki vid bunta.

Ivan Ninić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

“BIA je posebno upregnuta da prati društvene mreže, i situaciju na terenu. Vučić je očigledno naložio gašenje određenih Fejsbuk stranica i plasiranja sadržaja protiv litijuma, koji su viralni. Službe bezbednosti vrše popis svih stranica i sadržaja koji imaju znatan broj objava. Doneta je odluka da se to saseče. Privođenjem, kupovinom, hakovanjem… A u centru toga je Ivica Dačić koji mora da se dokaže Aleksandru Vučiću”, kaže Ninić.

Zbog toga su, navodi dalje, izjave ministra policije ovih dana oštre i neodmerene.

Prikupljanje potpisa SNS sa koalicionim partnerima, Ivica Dačić, Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/bs

“Dačić ranije nije koristio ovu terminologiju. Pokazuje bes prema svom narodu, što je nešto na šta nismo navikli prethodnih godina. Podsetiću da je od 2008. godine do danas, Dačić nebrojeno puta rekao da je ‘izvukao pouke iz devedesetih godina’. Podsetiću i da nije glasao za Zakon o informisanju, na kojem je insistirala G17 plus, kao na uslovu za opstanak Vlade. Dačić je i tada rekao da neće da učestvuje u tome, pozivajući se ponovo na te pouke”, priča Ninić i dalje dodaje:

“Mislim da mu je Vučić rekao da je Rio Tinto uslov za njihov opstanak na vlasti, a ujedno i na slobodi. Dačić je svakako inteligentan čovek, a sada se samo prilagođava datom trenutku. Zna da mu je stranka na ivici cenzusa. Da je na stabilnih 10 odsto, ne bi se ovako ponašao. Sad mora”, zaključuje Ninić.

Više od 40 privedenih

Dačić je već prilikom samih najava protesta protiv rudnika litijuma najavljivao hapšenja.

On je tom prilikom kazao da policija neće dozvoliti nerede, blokade pruga i puteva koje pominju protivnici iskopavanja litijuma u Srbiji i ocenio da oni politizuju situaciju.

Ivica Dačić prisustvovao je danas svečanoj promociji polaznika 44. klase Centra za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj KamenicivFoto:TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIĆ

Zatim je usledila packa Aleksandra Vučića, koji je rekao da su neki članovi SPS bili na protestima prootiv itijuma, a Dačić je uveravao da ta stranka ne učestvuje niti će ikada učestvovati dok je on na čelu stranke u bilo kakvim aktivnostima ili operacijama protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i aktuelne vlasti, jer bi time, kako je istakao, radili i protiv sebe i zajedničkih ciljeva.

Dan uoči protesta, ministar unutrašnjih poslova saopštava da je policija u Subotici, u saradnji sa BIA, uhapsila četiri osobe za koje tvrde da su „planirale napad na policiju i izazivanje nasilja i nereda na protestu u Beogradu“.

Nakon završetka protesta na Terazijama, 10. avgusta, Dačić je rekao da je došlo do teškog narušavanja javnog reda i mira, kao i kršenja zakona, zbog čega će protiv svih počinilaca biti podnete krivične i prekršajne prijave.

I tako je krenulo.

Prema informacijama ekoloških organizacija za nešto više od sedam dana privedeno je više od 40 aktivista.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare