U 18 sati počinje 21. po redu protest "Srbija protiv nasilja", koji će biti drugačiji od svih prethodnih. Na njemu će se prvi put građanima obratiti i dva političara, a prema najavama na binu ispred Narodne skupštine popeće se dvadesetak ranijih govornika, ali i opozicioni poslanici koji su učestvovali u potpisivanju "Dogovora za pobedu".

Ispred Skupštine Srbije već je montirana bina sa koje će posle 18 sati krenuti obraćanja. Kako nam je rečeno u redovima opozicije, na nju će doći gotovo svi govornici sa ranijih protesta. Izuzetak će biti oni koji danas nisu u Beogradu ili su iz drugih razloga sprečeni.

Miroslav Aleksić, poslanik Narodnog pokreta Srbije, kaže za Nova.rs da će na nju izaći i članovi poslaničkih klubova koji su učestvovali u potpisivanju „Dogovora za pobedu“.

Miroslav Aleksić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Izaći ćemo na binu i mi kao lideri. Srđan Milivojević i Aleksandar Jovanović Ćuta obratiće se građanima i predstaviti dokument koji smo potpisali. Mi ćemo na ovom protestu saopštiti građanima da smo spremni da preuzmemo odgovornost za ispunjenje zahteva za koje se građani bore već peti mesec“, navodi Aleksić.

Kako je Nova.rs objavila, na protestu će se građanima obratiti, osim Milivojevića i Jovanovića, i Sofija Mandić iz CEPRIS-a, student Pavle Cicvarić i Jelena Mihajlović iz Pećinaca.

Okupljanje građana počinje u 18 sati, a nakon govora i obraćanja, kolona građana krenuće ka RTS-u. Trasa šetnje i ove nedelje će biti ista – demonstranti će ići Dečanskom, Makedonskom, Svetogorskom do Takovske 10.

Protesti „Srbija protiv nasilja“ počeli su nakon dva masovna ubistva 3. maja u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i 4. maja u selima u okolini Mladenovca i Smedereva.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Zahtevi protesta su smena rukovodstva RTS-a, Regulatornog tela za elektronske medije (REM), kao i ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina.

Traži se i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi, kao i gašenje medija koji promovišu nasilje.

Od kada se protesti završavaju ispred RTS-a, dodati su i posebni zahtevi, gde se od javnog medijskog servisa, između ostalog, traži objektivno izveštavanje i ravnomerna zastupljenost predstavnika vlasti i opozicije u odnosu na broj poslanika u Skupštini Srbije.

Proteste „Srbija protiv nasilja“ tehnički organizuju poslaničke grupe Pravac Evropa, Demokratska stranka, Moramo-Zajedno, Zeleno-levi klub i Narodni pokret Srbije-Ekološki ustanak-Novo lice Srbije.

Podsetimo, te stranke potpisale su ove nedelje sporazum pod nazivom „Dogovor za pobedu“ u Skupštini Srbije.

Ovaj dokument ima 10 tačaka, a između ostalog predviđa kontrolu izbornog procesa, zajedničku kampanju za izlazak na izbore, formiranje jedne zajedničke ili više ideološki srodnih izbornih lista u zavisnosti „od očekivanog najboljeg rezultata za pobedu na predstojećim izborima“…

BONUS VIDEO VELIKI PROTEST: rekapitulacija ili reset?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar