Aleksandar Vučić, Ana Brnabić i Ivica Dačić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će u četvrtak da prisustvuje sednici Vlade Srbije, na kojoj će, kako je nezvanično najavljeno, biti donete “veoma važne, strateške odluke koje će odrediti budućnost države”. Spekuliše se da bi na toj sednici moglo da bude reči o raspisivanju vanrednih izbora, a osim toga u igri su još tri opcije.

Na ulice Beograda prethodnih nedelja izašlo je na desetine hiljada građana u sklopu protesta “Srbija protiv nasilja”, a na pozive Aleksandra Vučića na dijalog niko iz opozicije nije odgovorio. Tačnije, jedini odgovor koji su opozicioni predstavnici putem medija uputili Aleksandru Vučiću je da razgovora može da bude tek nakon ispunjenja svih zahteva.

Vanredni izbori, što se njih tiče, u tom smislu nisu na dnevnom redu, jer zahtevaju smenu ministra policije Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina, smenu svih članova Saveta REM-a, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi, smenu rukovodstva RTS-a…

Raspisivanje izbora

Sa druge strane, predsednik Vučić navodi da je spreman da raspiše beogradske izbore, ali ne samo njih, već su mogući i pokrajinski i republički. On je kao ustupak opoziciji najavio i moguće podizanje cenzusa sa tri na pet odsto, za kolicije na sedam odsto, pa “da to bude pravi evropski model”.

Prorežimski mediji ovih dana objavili su da je na sastanku rukovodstva SNS, čiji više nije predsednik, Vučić govorio da je “sit svega”, te da će “raspisati sve izbore”.

U isto vreme na društvenim mrežama, ali i u izjavama za medije, premijerka Ana Brnabić govori da je spremna da podnese ostavku. Ona je navela da na to Vučić za sada ne pristaje, ali da bi možda mogao da se predomisli.

Eventualna neopoziva ostavka Brnabić mogla bi da znači raspisivanje vanrednih izbora, ali i odavno najavljenu rekonstrukciju Vlade.

Rekonstrukcija Vlade, odlazak premijerke

Upravo je to uoči formiranja aktuelne Vlade, najavila Ana Brnabić. Ona je krajem avgusta prošle godine rekla da postoji dogovor da od 2024. predsednik Vlade bude Miloš Vučević, koji je nedavno nasledio Vučića na funkciji lidera SNS.

„Mi smo razgovarali otvoreno i iskreno. I predsednik i ja nasamo, i Miloš i predsednik nasamo i nas troje i ključni ljudi SNS, stvarno je bila teška odluka. Mislim da je presudila ta stvar da su tako krizna vremena i tako teška vremena i da samo upravljanje vladom… Da Milošu treba malo više vremena da se saživi i nauči. I meni je trebalo vreme da naučim od 2017. godine“, rekla je ranije Brnabić.

Ana Brnabić i Miloš Vučević Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Da li je taj scenario i dalje u opticaju, da li će otići Brnabić, a na njeno mesto doći Vučević ili neko drugi, možda će biti poznato već u četvrtak.

Izvesno je da će, ukoliko ne bude izbora, u Skupštini biti izabran novi ministar prosvete. Nakon ostavke Branka Ružića, kao vršilac dužnosti tu funkciju obavlja Đorđe Milićević. Međutim, postoji zakonski rok od 15 dana u kom novi ministar mora da bude izabran na sednici parlamenta.

Gotovo je izvesno i da Vučić neće pristati na smenu Bratislava Gašića, ministra policije, o čemu je u više navrata govorio.

Kosovo

Nije isključeno da u četvrtak ne bude reči o izborima ili personalnim promenama u Vladi, a da na dnevnom redu bude Kosovo i izlazak Srba na nove lokalne izbore na Severu.To su kao rešenje za izlazak iz krize nedavno predložili francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc.

Foto: Instagram/ buducnostsrbijeav

Vučić je pre nekoliko dana izjavio da će odluku o tome doneti u Srbiji, te da će se početkom ove nedelje sresti sa Miroslavom Lajčakom i Gabrijelom Eskobarom koji će doći u Beograd. Nakon toga uslediće sastanak sa Srbima sa Kosova, na kojem će se konsultovati o daljim koracima.

Ništa

Ne bi bio prvi put da ništa od navedenog i onog što građani smatraju zaista važnim ne bude na dnevnom redu Vlade, na kojoj će, kako se najavljuje, biti donete veoma važne odluke za budućnost države.

Vučić je juče u Predsedništvu Srbije imao sastanak sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom finansija Sinišom Malim i poručio da će u sredu obelodaniti građanima veoma važne vesti, kako političke, tako i ekonomske.

“Pozivam Srbiju da se ujedini i u sredu pre dolaska indijske predsednice u Beograd, građani Srbije imaće mnogo veoma važnih vesti, kako političkih, tako i ekonomskih i svih drugih“, rekao je Vučić.

BONUS VIDEO Vučić: U sredu mnogo važnih vesti za građane Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar