Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, na obeležavanju 20 godina BIA, da je Beograd poput Kazablanke i da agenti sa Zapada prate goste iz Rusije kad dođu u prestonicu Srbije i da se isto dešava u obrnutom slučaju.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da je „cilj pritisaka na Srbiju da uvede sankcije Rusiji“ zapravo oruđe u pokušaju da se dođe do konačnog cilja – Kosovo u UN.

„Ne preti niko danas meni zato što sam predsednik ove zemlje, prete ovoj zemlji, zato što ne žele da ova zemlja ostane živi dokaz nečije bahatosti, licemerja i pogrešne politike“, rekao je on.

Pročitajte još...

Prema njegovim rečima, ništa se ne bi promenilo ukoliko bi Srbija uvela sankcije.

„Posle pet dana bi bilo da Srbija mora da se opredeli da li je „na pravoj strani istorije“, dodao je on.

Vučić se osvrnuo i na izjavu Zorane Mihajlović, koja je navela da se u Ukrajini dešavaju zverstva i da Srbija treba da se odredi da li to podržava ili ne.

„Nisam tu izjavu, morao bih da pročitam. Čudno mi je da neko tako nešto kaže, pošto Srbija osuđuje zločine koji su pripadanici našeg naroda, a da ne pričam o svima drugima. Nisam baš razumeo šta je smisao toga, a verovatno je nešto što ja ne mogu da dokučim. To je pitanje za Vladu Srbije i za naša unutarstrančke organe“, rekao je on.

Vučić je rekao da će sva kadrovska rešanja o novoj Vladi Srbije najverovatnije znati u subotu ili nedelju.

O sankcijama Rusiji i razgovorima o Kosovu

Vučić je rekao da rok o konačnom sporazumu sa Prištinom, koji je izneo Miroslav Lajčak, a koji predviđa da se do rešenja dođe do 2024. godine njemu nije poznat.

„Meni nisu rekli 2024, nego mnogo manje nešto i to u nedeljema, ne mesecima. Oni s kojima sam razgovarao. Ne očekujem ništa (od sastanka sa Lajčakom prim. aut), očekujem razgovor ozbiljnih ljudi“, kaže Vučić.

Predsednik Srbije rekao je da je Beograd poslednjih nedelja poput Kazablanke.

„Kad imamo goste iz Rusije, otkrivamo one iz zapadnih službi koji ih prate. Kada imamo goste sa Zapada onda one druge koji ih prate u stopu. To govori koliko su zainteresovani ne samo jedni za druge, nego za ovo parče zemlje koje bismo da sačuvamo za sledeća pokoljenja“, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije osvrnuo se na plan Francuske i Nemačke o Kosovu, napominjući da smo, kako kaže bez naše krivice uvučeni u začarani krug iz kog nema izlaza.

„Svi govore o planu Makron-Šolc, svi su se izjasnili da li su za ili protiv, a niko ga nije video. Video sam ga ja, a dogovor je da ne ide u javnost bar još neko vreme. Svi već imaju mišljenje i svi imaju svoj stav, onda možete da mislite koliko je teško da bilo šta da radite – kad imate podeljenu javnost oko nečaga što ljudi još nisu videli. Ovo sam vam rekao zbog toga što na isti način, sa jednakom, nepodnošljivom lakoćom površnosti i neodgovornosti nastupaju naši partneri sa svih meridijana sveta. Ako vi mislite da bi bilo dovoljno da Srbija kaže da sutra uvodi sankcije Rusiji. Ne, tapšali bi nas po ramenu pet dana, šest dana. Danas im to služi da nas kao motka i malj da nas udaraju po svim forumima, pošto ne mogu većeg i jačeg, ali mogu malu Srbiju. Pa će nama da rade sve ono za šta će da optužuju Rusiju da rade nekim drugima. Ne bi to bilo dovoljno, verujte mi. Posle svega, verujte mi, rekli bi: ‘Ili ste za budućnost ili želite da budete na pravoj strani istorije’… A ta prava strana istorije nema baš mnogo veze sa argumentima, već da ste na njihovoj strani. Ako niste na njihovoj strani, onda niste na pravoj strani istorije“, navodi Vučić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare